REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
Keletą metų R. Okuličių saugodavo vienas ar keli apsaugininkai. Tada mėgautis ramybe vienam verslininkui netekdavo („Akistatos“ nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Prabėgo vos kiek daugiau kaip 21-eri metai po kruvinų „Svainijos“ įvykių Panevėžyje. 1996-ųjų Kūčių vakarą verslininkas Rima Okuličius nušovė keturis turto prievartautojus ir dar tiek pat sužeidė.

119

Prabėgo vos kiek daugiau kaip 21-eri metai po kruvinų „Svainijos“ įvykių Panevėžyje. 1996-ųjų Kūčių vakarą verslininkas Rima Okuličius nušovė keturis turto prievartautojus ir dar tiek pat sužeidė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors iškart R. Okuličius buvo pramintas „tautos didvyriu“, sugebėjusiu pasipriešinti įžūliai mafijai, bet vos po 2,5 savaitės sekę įvykiai privertė tuo labai suabejoti.

REKLAMA

Mat 1997-ųjų sausio 12-sios rytą prie tos pačios „Svainijos“ rastas vienintelio kruvinas šaudynes mačiusio R. Okuličiaus svainio Arūno Stumbrio lavonas. Šautinė žaizda iš arti ir kiti požymiai išdavė apie savižudybę. A. Stumbris po šaudynių Kūčių vakarą buvo toks sutrikęs, kad artimieji stengėsi jo nepalikti vieno, bet, suprantama, kiekviename žingsnyje apsaugoti jo negalėjo.

Asociatyvi galerija:

REKLAMA
REKLAMA

Keisti skambučiai

A. Stumbrį pažinoję žmonės iškart po to, kai įvyko šaudynės laikraščio „Akistata“ žurnalistui pasakojo, kad po „Svainijos“ įvykių šis buvo sukrėstas, sujaudintas. Artimieji, matydami tokią kritišką jauno vyro būseną, stengėsi nepalikti jo vieno, nuolat guodė, ramino.

O prieš mirtį A. Strumbris nakvodavo pas savo svainį R. Okuličių, tad papildomos apsaugos jis neprašė. Tiesa, po įvykių „Svainijoje“ jis kreipėsi į policiją ir skubos tvarka paprašė išduoti ginklą savigynai.

Bet ginklas saugesniu pasijausti nepadėjo. Žmonės iš artimos aplinkos „Akistatai“ vėliau pasakojo: „Dar labiau jį sutrikdė keli telefoniniai skambučiai. Vyriški balsai prašė papasakoti visą tiesą apie Kūčių vakarą „Svainijos“ parduotuvėje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mat buvo duomenų, kad šaudymo metu A. Stumbris buvo tame pačiame kambaryje ir savo akimis matė vieną po kito krentančius pašautųjų ar sužalotųjų kūnus. Nors apklausos metu A. Stumbris tvirtino, prieš svainiui panaudojant ginklą išėjęs į kitą patalpą.

Aptiko praeivis

Savižudybės išvakarėse, neoficialiais duomenimis A. Stumbris ir R. Okuličius šiek tiek išgėrė. Tuo tarpu ryte Arūnas, spausdamas ginklą kišenėje, išvedė keturkojį augintinį į lauką.

Kažkur po 10 minučių prie parduotuvę saugančio pareigūno priėjo praeivis ir pranešė, kad prie parduotuvės, už garažų, guli girtas vyras. Pasakė ir nuėjo savais keliais.

REKLAMA

Nurodytoje vietoje gulėjo nebegyvas A. Stumbris. Viena jo ranka buvo likusi kišenėje, o šalia mėtėsi tas pats skubos tvarka išduotas ginklas. Ekspertai netrukus patvirtino, kad A. Stumbris nusižudė. Versija, kad jis galėjo būti nušautas, atmesta. Įvykį tyrę pareigūnai neabejojo, kad savižudybė susijusi su kraupiais Kūčių vakaro įvykiais „Svainijoje“.

Išgyvenusio reketininko liudijimas

Tai, kad šaudynių metu A. Stumbris buvo kitoje patalpoje paneigė vienas iš keturių gyvų likusių reketininkų – Vidmantas Kirklys.

REKLAMA

Jis „Akistatai“ davė išskirtinį interviu, kurio ištrauką pateikiame ir tv3.lt skaitytojams:

„Gruodžio 24-sios vakare mes visi susirengėme pas Rimą Okuličių, kuris buvo pakvietęs pas jį Kūčių vakarą. Pamatę mus Rimas ir jo svainis kažko sutriko. Išgirdau, kaip jis Vitalijaus (V. Tuzovo – aut. past.) paklausė, kodėl mūsų tiek daug.

Viešpatie, pagalvojau, juk ne apvalgyti atvažiavome. Kol jie buvo prie durų, nutarėme pažaisti biliardą. Tik labai nustebome, kodėl stalas salės kampe – visada būdavo viduryje.

Jau norėjome jį patraukti, tik staiga pasigirdo kažkokie garsai. Atsisuku ir nieko nesuprantu: pradėjo kristi žmonės lyg musės. Iš pradžių pamaniau, kad Rimas su dujiniu pistoletu taip „švenčia“ Kūčias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepagalvojau apie jokį išgąstį. Pajutęs baisų skausmą, apsipylęs kraujų kritau ant dviejų draugų, kurie jau buvo lavonai. Dar girdėjau, kaip Rimo svainis pasakė: „Žiūrėk, ten dar juda“. Vėl išgirdau šūvius.

Kažkurį sužeistąjį dar spardė. Vėliau supratau, jog ranka galvą bandė prisidengti Virgis (V. Rakauskas), kuriam kulka buvo nukirtusi vienos rankos pirštą. Po to Rimas priėjo prie manęs.

Įrėmęs pistoletą į kaktą sukriokė: „Tu už mane ar prieš?!“. Ir paspaudė pistoleto gaiduką. Tikriausiai ginklas neiššovė todėl, kad apkaboje buvo pasibaigę šoviniai.“

REKLAMA

Toks liudijimas galutinai sumaišė visas kortas. Sužeistas reketininkas tikino, kad A. Stumbris matė šaudynes ir net pasakinėjo R. Okuličiui, kas dar gyvas ir juda. A. Stumbris tvirtino, kad šaudynių metu buvo kitoje patalpoje, bet po to spaudžiamas papasakoti tikruosius įvykius – nusižudė. R. Okuličius apskritai pasibaigus visiems teismų procesams atsitvėrė tylos siena ir savo žodžio viešai nebepratarė. O juk jis puikiausiai žino, to krauju aplaistyto Kūčio vakaro įvykius.

Kruvinos nakties įvykiai

1996 metų gruodžio 24-ąją, per Kūčias, Panevėžio parduotuvę „Svainija“, priklausančią 39 metų R.Okuličiui ir jo svainiui Arūnui Stumbriui, užgriuvo aštuoni reketininkai.

REKLAMA

R.Okuličius liudijo, kad atvykėliai pareikalavo sumokėti duoklę – 10 tūkst. JAV dolerių. Antraip grasino susidoroti su juo ir šeimos nariais.

R.Okuličius iš teisėtai turėto pistoleto nušovė Panevėžio nusikaltėlių šulą 36 metų Vitalijų Tuzovą, pravarde Psichas, 23 metų Marių Kalvelį, pravarde Kriuša, 25 metų Kęstutį Barbaraušą ir 25 metų Darių Augustavičių.

32 metų Vidmantas Kirklys, Kęstutis Vaitiekūnas, 34 metų Virginijus Rakauskas, pravarde Pingvinas, 36 metų A.Lazauskas, pravarde Lazeris, buvo sužeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl įvairių sužalojimų jie buvo paguldyti į ligonines, tačiau laukti bylos atomazgos liko tik vienas K. Vaitiekūnas. Kiti trys jo bendrininkai – V. Kirklys, A. Lazauskas, V. Rakauskas – pervežti į Vilniaus ligoninę pabėgo.

Pirmieji du 2002–2003 metais buvo sulaikyti Ispanijoje, atgabenti į Lietuvą ir teisiami. V. Rakauskas 2006 metais į Panevėžio prokuratūrą atvyko pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų