REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvą sujaudinusi istorija, kai veganė motina griežtą dietą taikė ir 7 mėnesių kūdikiui, dėl kurios nusilpęs mažylis vos nemirė, iki šiol kelia daugybė klausimų. Medikai tvirtina tokio nusilpusio kūdikio jau seniai nematę ir kaltina mėsos, kruopų košės vaikui nedavusią veganę mamą.

Lietuvą sujaudinusi istorija, kai veganė motina griežtą dietą taikė ir 7 mėnesių kūdikiui, dėl kurios nusilpęs mažylis vos nemirė, iki šiol kelia daugybė klausimų. Medikai tvirtina tokio nusilpusio kūdikio jau seniai nematę ir kaltina mėsos, kruopų košės vaikui nedavusią veganę mamą.

REKLAMA

O štai žaliavalgiai užsipuolė medikus ir kaltina juos ne kompetencija ir visuomenės kiršinimu.

Į Vaikų ligoninės intensyviosios terapijos skyrių dėl veganiškos mitybos pakliuvęs 7 mėnesių kūdikis sukėlė tikrą diskusijų audrą tiek tarp medikų, tiek tarp žaliavalgių ir neabejingų tėvų. Gydytojai tvirtina jau seniai nematę taip išsekusio vaiko. Jam buvo nustatyta sveikatai pavojinga mažakraujystė, nes, kaip paaiškėjo, mama jį maitino tik savo pienu ir vaisių tyrelėmis.

Žaliavalgių bendruomenė puolė ginti jauną mamą, esą čia medikai kiršina visuomenę ir šitaip dangsto savo klaidas, mat jų įsitikinimu, veganiška mityba šitaip išsekinti vaiko esą tikrai negalėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu nusilpusį vaiką gelbėjęs gydytojas kategoriškas, dėl vaiko ligų kalta neišmanėliška dieta.

„Žmonės, deja, yra neišmanėliai. Jeigu tu turi tyrimų duomenis, juodu ant balto parašytus duomenis, kurie yra ryškiai žemiau normos, tai palaukit, čia ne aš išgalvojau tuos duomenis. Čia ne kito žmogaus kraujas, čia to vaiko kraujas ir tokie duomenys. Tai nėra filosofija, tai akivaizdūs faktai ir profesionalam tokie kvaili klausimai nekyla“, – sako vaikų gydytojas Vaidotas Urbonas.

REKLAMA

Pasitelkę Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos, žaliavalgiai tvirtina, kad pirmuosius 6 mėnesius kūdikį maitinti reikia tik krūtimi ir jokia mėsa, žuvis ar kiaušiniai esą nerekomenduojami.

Tačiau Vaikų ligoninės medikai tokias rekomendacijas griežtai neigia. Pasirodo, jos dvidešimties metų senumo ir skirtos labiau badaujančiai Afrikai nei šiauriau esančiai Lietuvai.

Daržovių ir grūdines košes bei mėsą, anot gydytojų, į racioną reikia įtraukti 4-6 mėnesių priklausomai nuo vaiko. Medikai sutinka, kad veganiška ar vegetarinė dieta gali daryti teigiamą poveikį suaugusiems, tačiau tik ne vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikams gali atsiliept negrįžtamas poveikis. Kas baisiausia, negrįžtamas poveikis. Vegetarinė mityba, vitamino B12 stoka pažeidė negrįžtamai nervų sistemos vystymąsi. Vaikui! Tai yra baisu. Ir aišku, tai yra pavieniai atvejai, bet ant kaktos niekam neužrašyta tau bus ar nebus, bet yra rizika, o jeigu yra rizika, tada klausimas, vardan ko mes rizikuojam?“, – kalbėjo V. Urbonas.

Sveikuolis sveikatos apsaugos ministras prisipažįsta nežinantis, kaip kūdikiai turėtų būti pratinami prie maisto, tačiau tokie atvejai, kai vaikai dėl prastos mitybos atsiduria prie mirties, rodo, kad kai kuriems žmonės trūksta elementarių žinių.

„Tas medžiagas, kurių trūksta arba kurias dažniausiai gaunam iš mėsos, žuvies, pieno produktų, reikėtų gauti iš kažkur kitur. Tai kaip padėti žmonėm geriau susigaudyti, jei jie apsisprendžia būti vegetarais ar veganais, kad jie tikrai gautų net ir suaugę, ne tik vaikai visas reikalingas maisto medžiagas. Čia ir dietologai, matyt, galėtų aktyviau žmonėm padėti, jei pasirengę, tie patys gastroenterologai paaiškinti“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

O štai prie Vaikų ligoninės sutikti praeiviai kategoriški.

Šiuo metu kūdikio gyvybei pavojus negresia. Jis taisosi ir šiuo metu esą ragauja visko po truputį.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų