REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio 3 dieną, elektroninė sistema priimanti prašymus dėl vaiko pinigų vis dar neveikė. Nesklandumai prasidėjo sausio 2, pačią pirmą dieną, kai vaikus auginantys tėvai galėjo kreiptis dėl išmokų. Gyventojai raginami susilaikyti ir nuo skambučių savivaldybių socialinės paramos skyriams ar „Sodrai“. Esą specialistai nespėja atsakinėti į klausimus. Tėvai piktinasi kilusiu sąmyšiu. 

Sausio 3 dieną, elektroninė sistema priimanti prašymus dėl vaiko pinigų vis dar neveikė. Nesklandumai prasidėjo sausio 2, pačią pirmą dieną, kai vaikus auginantys tėvai galėjo kreiptis dėl išmokų. Gyventojai raginami susilaikyti ir nuo skambučių savivaldybių socialinės paramos skyriams ar „Sodrai“. Esą specialistai nespėja atsakinėti į klausimus. Tėvai piktinasi kilusiu sąmyšiu. 

REKLAMA

Pateikti prašymą dėl išmokos už vaikus galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą spis.lt. Tačiau ši, dėl didžiulio lankytojų srauto, užstrigo. Kai kurie tėvai prašymus pateikė naktį.

„Sistema tai veikia, tai neveikia. Mes pirmąją dieną bandėme prisijungti, tačiau nesėkmingai. Naktį pavyko užpildyti prašymą,“ - įspūdžiais dalijosi klaipėdietė Sandra.

REKLAMA
REKLAMA

Registruotis galima visus metus

Ministro Lino Kukuraičio atstovė spaudai Gabija Vitkevičiūtė teigė, kad informacinę sistemą bandoma sutvarkyti. Kol kas žmonės raginami neskubėti teikti prašymų. Esą visi priklausantys pinigai bus išmokėti net ir atgaline data, prašymą pateikus gruodžio mėnesį. 

REKLAMA

„Sistema tai veikia, tai neveikia. Šiuo metu veikia, bet lėtai. Žmonės nuolat dirba, bandydami ją sutvarkyti, tačiau, kad pavyko pilnai atstatyti svetainės darbą – negalime pasakyti,“ - portalui tv3.lt situaciją komentavo G. Vitkevičiūtė.

„Tai nėra priėmimo į darželius sistema, kur svarbu kuo anksčiau užsiregistruoti. Dėl šios išmokos nėra privaloma užsiregistruoti šiandien ar būtinai rytoj. Visus metus galima registruotis, netgi gruodžio mėnesį užsiregistravus, atgaline data bus grąžinti visi priklausantys pinigai,“ - teigė G. Vitkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipiasi į savivaldybes

Vaiko pinigai, kaip ir kitos socialinės išmokos, bus mokami už praėjusį mėnesį iki einamojo mėnesio 25 dienos. Tad prašymus pateikę sausį, pirmųjų išmokų tėvai turėtų sulaukti iki vasario 25.

Internetu kreipiantis dėl universalios 30 eurų išmokos vaikui, papildomų dokumentų teikti nereikia. Pateikus asmens dokumentą, prašymus galima pateikti ir savivaldybių socialinės paramos skyriuose.

„Dauguma žmonių prašymus pildo elektroninėje sistemoje. Tačiau dabar ta sistema yra užstrigusi. Tad į mus iš tikrųjų labai daug žmonių kreipiasi. Mes sulaukėme daug skambučių ir klausimų apie šią išmoką dar gruodžio mėnesį,“ - portalui tv3.lt sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vyr. specialistė Regina Procykienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daug sąmyšio, tačiau jokios naudos

Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Aušra Zarambienė nesistebi, jog sistema priimanti prašymus dėl vaiko pinigų užstrigo.

„To ir reikėjo tikėtis. Teko girdėti, jog kai kurie valdininkai jau piktinasi sulaukę tėvų klausimų apie šiuos nesklandumus. Tačiau daugumai iki šiol neaišku iki kada bus galima teikti prašymus, kur juos teikti, kaip, tad nenuostabu, akd visi ir suskubo. Kai kurie tėvai iš vis nesupranta kas čia pasikeitė. Trūko elementarios informacijos apie praktinius dalykus. Visur skambėjo tik labai graži reklama apie pagalbą šeimai, tačiau čia vėl dviprasmiška situacija. Kyla klausimas kurios šeimoms sulauks pagalbos, o kurioms tai bus tik papildomas rūpestis?“ - retoriškai klausė A. Zarambienė.

REKLAMA

„Į mūsų organizaciją plūsta įvairiausi nusiskundimai. Yra tėvų, kurie paskaičiavo, kad seniau gaudavo žymiai daugiau, maždaug 82 eurus, o dabar tegaus 60 eurų, tad šia nauja tvarka nėra patenkinti. Tačiau daugiavaikiai tėvai dabar gaus žymiai daugiau pinigų, tad jie džiaugiasi. Iš dirbančių tėvų sulaukiame nusiskundimų, kad realiai niekas nepasikeis, tik prisidėjo papildomas vargas: registruotis, pildyti prašymus, o dar ir sistema neveikia. Juokingai atrodo,“ - kalbėjo A. Zarambienė.

Anot pašnekovės, šiuo metu dėl naujosios tvarkos kilo tikras sąmyšis. Tačiau realios pokyčių naudos nepajus dauguma šeimų. Tik tos, kurios skurdžiau gyvena.

REKLAMA

„Suprantame, kad naujoji tvarka orientuota į sunkiau gyvenančias šeimas. Tad pasikeitimai naudingi tik tiems, kurie skurdžiai gyvena arba visai nedirba. Tačiau kartu, ar ši naujoji tvarka netaps paskata: juk gali nedirbti, o pinigų gauti,“ - komentavo A. Zarambienė.

Užsienyje gyvenantys tėvai vaiko pinigų gali negauti

Nuo sausio už kiekvieną vaiką skiriama 30 eurų mėnesinė išmoka. Ji priklauso visiems šalies vaikams iki 18 metų, o jei šie mokosi – iki 21-erių.

Mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams bus mokamos papilomos išmokos. Jei šeima daugiavaikė, ji gaus priedus ir per mėnesį išmoka sudarys 58,5 euro už vaiką iki dvejų metų ir 45,2 euro – už vyresnius vaikus. Jei šeimos pajamos vienam nariui bus mažesnės nei 183 eurai, bendra išmoka už vaiką iki dvejų metų taip pat bus 58,5 euro ir 45,2 euro – už vyresnius. Šios išmokos pakeitė iki sausio tėvams galiojusią mažesnio pajamų mokesčio lengvatą, per mėnesį leidusią tėvams susigrąžinti iki 30 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tv3.lt portalui socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis sakė, jog ši išmoka neturėtų būti traktuojama kaip pašalpa.

„Pašalpa yra tada, kai vertinamos pajamos ir pagal jas skiriama pašalpa. Išmoka, tai – vakarų pasaulio standartinė praktika. Vaiko pinigai priklauso vienam vaikui, tad jeigu abu tėvai kreipiasi, išmoka mokama tam, kuris tai padarė pirmas. Jeigu tėvai išsiskyrę, vaiko pinigai keliauja taip sakant „paskui vaiką“, tai yra oficialiam, teisėtam jo globėjui. Jeigu vienas iš tėvų yra užsienyje, tačiau registruotas Lietuvoje, jis gali kreiptis dėl vaiko pinigų. Jeigu abu tėvai registruoti užsienyje, o vaiko oficialūs globėjai – seneliai, tuomet vienas iš jų turi kreiptis dėl vaiko išmokos,“ - tv3.lt sakė viceministras E. Bingelis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų