REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
 „Mirtis Rusijai“ ir „mirtis diktatoriui“: ko siekia pasaulio dėmesį patraukusių protestų dalyviai? (nuotr. SCANPIX)

Protestų, kurie staiga apėmė visą Iraną, metu skamba patys įvairiausi lozungai: nuo reikalavimų išspręsti konkrečias ekonomines problemas iki šūksnių, raginančių nuversti Islamo Respublikos režimą.

29

Protestų, kurie staiga apėmė visą Iraną, metu skamba patys įvairiausi lozungai: nuo reikalavimų išspręsti konkrečias ekonomines problemas iki šūksnių, raginančių nuversti Islamo Respublikos režimą.

REKLAMA

Lozungų įvairovę atsipindi ir tas faktas, kad protestuojantieji neturi vieningo tikslo ar konkrečios bendros žinutės valdžiai. Vadovauti protestams taip pat nėra kam: tinkamų kandidatų nesugebėjo pasiūlyti nei politinės partijos, nei kitos opozicijos jėgos.

Kai kurie iš nuskambėjusių lozungų jau buvo išsakyti paskutinės didelės protestų bangos 2009-aisiais metu, tačiau sąsajų nėra taip jau ir daug. Tuomet nepasitenkinimo priežastimi tapo prezidento rinkimų rezultatai, kuriuos daugelis laikė suklastotais, o protestuotojų gretose buvo ir kandidatai, pralaimėję rinkimų lenktynes.

Šį sykį jau niekas nepasisako Mir-Hossein Mousavi ir Mehdi Karroubi – opozicijos lyderių, vadovavusių protestams 2009 metais ir iki pat dabar, jau šešerius metus laikomų namų arešte – labui.

REKLAMA
REKLAMA

BBC atrinko kelis svarbiausius reikalavimus, kuriuos pateikia iraniečiai savo valdžiai.

Ekonominės problemos

„Mirtis Rouhani“ – tai lozungas, nukreiptas prieš nuosaikųjį Irano prezidentą Hassaną Rouhanį, kuris ypač dažnai skambėjo pirmosios stichinės akcijos, vykusios gruodžio 28-ąją Mešhede, antrajame pagal dydį Irano mieste, metu.

REKLAMA

Šį lozungą skanduojantys demonstrantai protestuoja prieš ekonominę Irano valdžios politiką. Tai iš esmės patvirtina ir kitas lozungas, dažnai pasitaikę Mešhede, – „Mirtis aukštoms kainoms“.

Yra aptarinėjama ir tokia versija, kad pirmąją protesto akciją organizavo H. Rouhani priešininkai iš konservatyviojo sparno.

Liaudis prieš diktatorių

„Mirtis diktatoriui“ – šis šūkis, greičiausiai, gali būti taikomas aukščiausiajam Irano lyderiui ajatolai Ali Khamanei. Šis raginimas pirmą sykį pasigirdo 2009-ųjų demonstracijų metu, o dabar aktyviai naudojamas visą šalį apėmusių protestų metu. Šiais metais taip pat, kaip ir prieš 8 metus, skambėjo ir konkretus siūlymas „mirtis Khamenei“.

REKLAMA
REKLAMA

Vidinė politika ir protestai

„Reformatoriai ir konservatoriai, žaidimas baigtas“ – šis lozungas ypač populiarus Teherano studentų tarpe.

Protestų dalyviai leidžia suprasti, kad visos politinės jėgos, už kurias žmonėms yra siūloma balsuoti parlamento rinkimuose, jiems sukelia tik nepasitenkinimą ir susierzinimą.

„Šache Reza, ilsėkis ramybėje“. Šis lozungas turi istorinę potekstę į XX a. pirmąją pusę, kuomet šalimi valdė šachas Reza Pahlavi – autoritarinis, tačiau pasaulietinis valdytojas, teokratijos priešininkas ir modernizacijos šalininkas.

Nepasitenkinimas užsienio politika

„Ne Gaza, ne Libanas, mano gyvenimas – Iranas“ – tai dar vienas lozungas iš 2009-ųjų, ir jis kviečia nutraukti Teherano sąjungininkų Artimuosiuose Rytuose finansavimą. Protestuojančiųjų manymu, tuos pinigus daug efektyviau būtų galima išleisti Irano gyventojų labui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išeikite iš Sirijos, pagalvokite apie mus“ – sloganas, nukreiptas prieš didžiules karines ir politines išlaidas, kurias Iranas apsiėmė palaikydamas Sirijos prezidento Basharo Assado valdžią, kai prieš šešerius metus ten prasidėjo pilietinis karas.

„Mirtis Rusijai“. Šį šūksnį iš protestuotojų galima buvo girdėti ne sykį. Greičiausiai, protestuotojai piktinasi Rusijos ir vietinės valdžių bendradarbiavimu. 2009-aisiais, kuomet Maskva oficialiai pripažino Irano prezidento rinkimų rezultatus, šis lozungas buvo taip pat aktyviai naudojamas protesto akcijų metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų