REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geresnių darbo rezultatų tikimasi pasiekti dirbant iš namų. Nuo sausio pradžios Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai neprivalo sėdėti darbe visą savaitę. Artimiausius 3 mėnesius jie turės galimybę dirbti iš namų. Vėliau paaiškės ar ši naujoji tvarka bus tęsiama nuolat. Vilniaus miesto savivaldybė yra pirmoji šalyje, siūlanti savo darbuotojams tokią darbo tvarką.

Geresnių darbo rezultatų tikimasi pasiekti dirbant iš namų. Nuo sausio pradžios Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai neprivalo sėdėti darbe visą savaitę. Artimiausius 3 mėnesius jie turės galimybę dirbti iš namų. Vėliau paaiškės ar ši naujoji tvarka bus tęsiama nuolat. Vilniaus miesto savivaldybė yra pirmoji šalyje, siūlanti savo darbuotojams tokią darbo tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prieš kelis mėnesius, kai tapau administracijos direktorius, mes inicijavome tai, kaip vieną iš pirmųjų darbų. Man asmeniškai, darbas iš namų – savaime suprantamas dalykas. Juk žmonės gali dirbti iš bet kurios vietos, svarbiausia rezultatas, o ne sėdėjimas pastate ir suvokimas, kad darbas iš namų nėra poilsis,“ - apie naująją darbo tvarką portalui tv3.lt pasakojo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovas Povilas Poderskis.

REKLAMA

Siekia geresnių darbo rezultatų

Tikimasi, jog galimybė dirbti iš namų padės pasiekti geresnių darbo rezultatų.

„Kol kas nesame tiksliai apibrėžę, kiek dienų per mėnesį bus galima dirbti iš namų. Galbūt 2-4 dienas. Pavyzdžiui, Londono savivaldybėje žmonės netgi privalo bent 1 dieną dirbti iš namų. Taip sumažinamas miesto užimtumas, leidžiama darbuotojams pakeisti aplinką, susikaupti naujiems darbams, pažvelgti į miesto gyvenimą iš šono. Mes kol kas nepereisime prie būtinybės. Tačiau, mano nuomone, galimybė pakeisti aplinką, garantuotų geresnius darbo rezultatus. Ypač tų, kurie dirba su projektais ar kūrybinį darbą,“ - teigia P. Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot administracijos vadovo, tokių pokyčių sostinės savivaldybėje darbuotojai laukė daugiau nei dešimtmetį. Tiesa, ne visi galės dirbti nuotoliniu būdu.

„Darbuotojai apsidžiaugė, jau kone 13 metų kai kurie laukė šitokios galimybės. Tačiau ne visi ja galės pasinaudoti, nes kai kuriems reikia būti savo darbo vietoje, kad galėtų aptarnauti klientus, bendrauti su gyventojais. Kiti darbuotojai ar sėdės savivaldybės pastate ir rengs dokumentus, ar tai darys kitoje vietoje, nebūtinai namuose, galbūt bibliotekoje ar kavinėje, - darbo rezultato nepakeis,“ - įsitikinęs P. Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandomasis laikotarpis 

Ar ši naujoji darbo tvarka liks galioti nuolat, paaiškės po 3 mėnesių.

„Esam numatę 3 mėnesių laikotarpį, per jį turėtų paaiškėti ar nėra nenumatytų situacijų, piknaudžiavimo, galbūt mūsų nustatyti terminai nėra geri. Pavyzdžiui, esant poreikiui darbuotojas, dirbantis iš namų, per pusantros valandos turi prisistatyti į nuolatinę darbo vietą. Gal tai per daug ar per mažai, pasižiūrėsim, kaip tai veikia. O tie, kas piknaudžiaus – to tiesiog nebedarys,“ - teigė P. Poderskis ir atskleidė, kad jau pirmąją sausio savaitę keli darbuotojai nutarė išbandyti naująją darbo tvarką.

REKLAMA

Kontroliuoti ar jie nepiktnaudžiauja suteiktomis galimybėmis, turės departamentų vadovai.

„Naujų metų pirmąją dieną, mano žiniomis, nė vienas darbuotojas nedirbo iš namų, tačiau šią savaitę tai jau planuojama. Aš pats iki kovo mėnesio neplanuoju pabandyti. Manau, visų pirma reikia apsiprasti tiek visuomenei, tiek ir darbuotojams su naujaja tvarka bei tuo, kad darbas iš namų yra darbas, o ne poilsis,“ - kalbėjo P. Poderskis.

Nemato poreikio dirbti iš namų

Dirbdami iš namų, savivaldybės tarnautojai privalės nuolat būti pasiekiami telefonu. Stacionaraus telefono skambučius peradresuoti į mobilųjį darbinio, taip pat užtikrinti, kad darbo vieta būtų saugi.

REKLAMA

Darbo iš namų tvarka – įprasta daugumoje šalies privačių įmonių. Viešajame sektoriuje tokią darbo tvarką leidžia Vidaus reikalų ministerija. Tačiau sostinės savivaldybė – pirmoji, ir panašu, vienintelė Lietuvoje, siūlanti šią darbo tvarką.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas portalui tv3.lt teigė, jog kol kas darbo tvarka nesikeičia ir bus tokia, kokia buvo iki šiol. Dirbti iš namų savivaldybės darbuotojai galės tik išskirtiniais atvejais.

Tokia pati situacija ir Klaipėdos miesto savivaldybėje.

„Jeigu yra poreikis žmogui, tada sudarome jam sąlygas dirbti iš namų. Tačiau taip veikiančios sistemos neturime ir kol kas tokiai darbo tvarkai nėra poreikio. Galbūt ji darbovietėse nustatoma tam, kad darbuotojams netektų gaišti laiko automobilių spūstyse, o šie laiką produktyviai galėtų išnaudoti dirbdami. Tačiau Klaipėdoje neturime tokių problemų. Tad bent jau šiuo metu darbo tvarkos keisti neplanuojame, o dirbti iš namų, kaip ir minėjau, darbuotojai gali išskirtiniais atvejais,“ - portalui tv3.lt komentavo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų