REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Pasaulis skandinamas šiukšlėse (nuotr. Vida Press)

Didžiosios Britanijos šiukšlių perdirbimo industrijos darbuotojai pareiškė, kad nežino, kaip jiems teks verstis ir kur reikės dėti šiukšles po to, kai Kinija uždraudė tokio pobūdžio atliekų įvežimą, rašoma BBC.

21

Didžiosios Britanijos šiukšlių perdirbimo industrijos darbuotojai pareiškė, kad nežino, kaip jiems teks verstis ir kur reikės dėti šiukšles po to, kai Kinija uždraudė tokio pobūdžio atliekų įvežimą, rašoma BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalis kasmet perdirbimui į Kiniją įveždavo iki 500 tūkst. tonų plastiko, tačiau dabar prekyba šiukšlėmis yra sustabdyta.

REKLAMA

Anot britų Šiukšlių perdirbimo asociacijos, šalis nėra pasiruošusi savarankiškai susitvarkyti su ketvirtadaliu šalyje gaminamų plastiko šiukšlių. Iki šių metų Didžioji Britanija į Kiniją eksportuodavo 55 proc. popieriaus ir apie 25 proc. plastiko šiukšlių.

Asociacijos atstovas Simonas Ellinas naujienų agentūrai pasakojo, kad neturi suvokimo, kaip dabar reikės spręsti šią problemą ir jos katastrofiškus mastus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai didžiulis smūgis mums … tai iš esmės keičia situaciją mūsų sferoje, – pasakojo jis. – Mes taip ilgai rėmėmės Kinija utilizuojant mūsų atliekas … 55 proc. popieriaus, daugiau nei 25 proc. plastiko“.

„Pas mus Didžiojoje Britanijoje paprasčiausiai nėra rinkos tokiam atliekų kiekiui, – aiškina S. Ellinas. – O tai reiškia, kad viso mūsų pramonės sektoriaus laukia rimti pokyčiai“.

Siūlo deginti, didinti mokesčius

Kinija nuo 2018-ųjų pradžios įvedė draudimą įvežti atliekas iš užsienio siekiant modernizuoti šalies ekonomiką. Dalis britų plastiko dabar turėtų keliauti į kitas Azijos šalis, tačiau jau dabar aišku, kad liks labai didelis kiekis neeksportuojamos žaliavos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos aplinkos apsaugos ministras Michaelas Gove’as jau pripažino, kad nesugebėjo laiku įvertinti šios problemos, su kuria jau artimiausiu metu susidurs valstybė, masto ir netinkamai pasiruošė kinų draudimui.

Organizacija „Recoup“, kuri užsiima plastiko atliekų perdirbimu, pareiškė, kad draudimas išvežti šiukšlės į Kiniją nulems vis naujų plastiko atliekų sankaupas – o tai reiškia, kad jas teks deginti arba laidoti po žeme. Tačiau ir tai, anot jų, situacijos stipriai nepakeis.

Britai, suvokę, kad šiukšles teks deginti pas save, susivokė, jog net ne visuose regionuose yra šiukšlių perdirbimo fabrikai. „Situacija iš tiesų sudėtinga, tačiau iš esmės tai liečia trumpalaikę perspektyvą … ir mes susitvarkysime. Ilgalaikėje perspektyvoje mums reikalinga labiau apgalvota su atliekomis siejama strategija“, – aiškino su atliekų perdirbimu susijusios valstybinės organizacijos atstovas Peteris Flemingas.

REKLAMA

Šią problemą akylai seka ir vietos žaliųjų atstovai, kurie piktinasi valdžios aplaidumu, kuris gali privesti prie aplinką teršiančio atliekų deginimo.

„Greenpeace“ atstovai teigia, kad siūlomas naujų šiukšlių deginimo fabrikų statymas per artimiausius 20 metų iš naujo sukurtų rinką vienkartiniams plastiko indams, kas yra kardinaliai priešinga dabartinei politikai – sumažinti jų naudojimą.

Valdžios atstovai žada kelti mokesčius plastiko taros naudojimui ir tikisi, kad ėmusis šių priemonių, sumažės plastiko atliekų kiekis. Tačiau tai taip pat yra ilgalaikės perspektyvos klausimas, o kaip išspręsti jau nuo sausio 1-osios į Kiniją neišvežtų ir Didžiojoje Britanijoje besikaupiančių šiukšlių klausimą, BBC atsakymo iš atsakingų atstovų ir ekspertų nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų