REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
46
Liga (nuotr. Fotolia.com)

Norime supažindinti jus su sveikatai pavojingais ir, kaip teigiama, galimai vėžį sukeliančiais maisto produktais. Jei norite nesirgti vėžiu ir kitomis pavojingomis ligomis, kuo greičiau čia pateiktus produktus išbraukite iš kasdienės mitybos.

46

Norime supažindinti jus su sveikatai pavojingais ir, kaip teigiama, galimai vėžį sukeliančiais maisto produktais. Jei norite nesirgti vėžiu ir kitomis pavojingomis ligomis, kuo greičiau čia pateiktus produktus išbraukite iš kasdienės mitybos.

REKLAMA

Hidrogenizuoti aliejai

Jų gausu įvairiuose iš anksto pagamintuose ir ne namuose ruoštuose patiekaluose bei gaminiuose, margarine. Hidrogenizuoti aliejai – anksčiau daržovių aliejai buvę trans riebalai. Jau seniai mokslininkai siūlo vengti šio itin kenksmingo gaminio.

Kukurūzų spragėsiai

Nekalbant apie tai, jog iš anksto spraginti kukurūzai savo sudėtyje turi jau anksčiau minėtus hidrogenizuotus aliejus, teigiama, jog mikrobangų krosnelėse spraginami kukurūzai yra dar labiau kenksmingi, kadangi jie yra siejami su plaučių vėžiu. Mokslininkų teigimu, spragėsiu įpakavimo viduje esantys chemikalai, neleidžiantys prie maišelio prilipti patiems spragėsiams, patekę į organizmą jame sukelia sumaištį ir tampa kancerogeniniai.

Sumuštiniams skirta mėsa

Iš anksto apdorota ir supjaustyta mėsa, naudojama sumuštiniams ruošti, yra labai pavojinga. Neaišku, ar gyvūnas, iš kurio mėsos buvo pagaminti šie sumuštiniams ruošti skirti mėsos gaminiai, buvo maitinamais pesticidais užkrėstu pašaru ar genetiškai modifikuotais produktais. Be to, sunerimti vertėtų sužinojus, jos ilgiau mėsą šviežia išlaikantys nitratai yra dar labiau pavojingesni.

REKLAMA
REKLAMA

Dešrainiai

Kaip ir sumuštinių mėsoje, šiam patiekalui ruošti naudojamose dešrelėse gausu vėžį sukeliančių chemikalų. Dešrelėse aptinkama druskos fosfatų. Teigiama, jog dėl apdirbtos mėsos vartojimo kasdien pasaulyje miršta apie 34 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Balti miltai

Balti miltai yra tokie pat pavojingi, kaip ir cukrus. Jie gaminami iš grūdų, kurie yra nušviesinami, perdirbami ir malami tol, kol jų sudėtis tampa beveik neatpažįstama.

Raudona mėsa

Raudona mėsa dažniausiai yra rūkoma, konservuojama ir kitaip sūdoma, tačiau toks mėsos paruošimas yra pavojingas mūsų organizmams. Neretai į tokią mėsą papildomai įdedami konservantai. Įrodyta, kad raudona mėsa pažeidžia gaubtinės žarnos sieneles, be to, ji siejama su vėžiu. Pasak mokslininkų, žmonės, valgantys daugiau mėsos, savaime suvartoja mažiau su vėžiu kovojančių daržovių.

REKLAMA
REKLAMA

Dietiniai gazuoti gėrimai

Gerdami tokius gėrimus bandote sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį? Ar žinojote, kad saldžius gazuotus gėrimus pakeitus dietiniais, sau kenkiate netgi labiau? Gazuotuose gėrimuose aptinkamas saldiklis aspartamas yra susijęs su smegenų vėžiu, leukemija ir kitomis vėžio rūšimis.

Limonadai ir kiti saldumynai

Mūsų galvose seniai kirba mintis, jog cukrus yra blogis. Tačiau šis posakis netinka vaisiams ir natūraliam juose esančiam saldikliui gliukozei. Vėžiui baltas ir labai stipriai perdirbtas cukrus labai patinka, be to, tik cukraus dėka auga ir didėja mūsų gyvybėms pavojingi augliai. Kuo labiau perdirbtas cukrus, tuo daugiau naudos jis duoda vėžiui, o mums kenkia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dietiniai produktai

Vėl kalbėsime apie mirtiną darinį - aspartamą. Kadaise pasaulis tiesiog kraustėsi iš proto dėl visų Šdirbtinių saldiklių, kurių sudėtyje yra aspartamo. Galiausiai šias nuodingas medžiagas ryžosi uždrausti kai kurių šalių valdžios. Patariama rinktis natūralius produktus, o dar geriau savo organizmą maitinti tik organišku maistu.

Fermose auginta žuvis

Žuvų ūkiuose augintose žuvyse aptinkama daug antibiotikų, pesticidų ir kitų įvairių ir mums kenkiančių chemikalų. Skirtumą pajusite suvalgę šviežios ir natūraliame vandens telkinyje pafautos žuvies. Tik pridėję papildomus konservantus, ši laisvėje augusi žuvis praras visas savo naudingas savybes. Be to, žvejoti yra be galo smagu, tad vertėtų tuo dažniau užsiimti.

REKLAMA

Maistas skardinėse

Čia kalbama ne apie patį skardinėse esantį maistą, bet maistui jose laikyti naudojamą chemikalą, mokslininkų teigimu, susijusiu su krūties vėžiu. Gamintojai vis dar ginčijasi dėl jo pavojaus, tačiau yra daug įrodymų, teigiančių visai kitaip. Rinktis turite jūs.. Ar pasitikėsite milijardinius pelnus gaunančiomis įmonėmis ar tyrimus apie vėžio sukėlėjus atliekančiomis ne pelno siekiančiomis grupėmis? Atminkite, kad nuo to priklauso ir jūsų sveikata.

Alkoholis

Žinoma, jog alkoholio vartojimas yra pavojingas net keliais aspektais, tačiau retai kada drįstama prabilti, jog jis skatina vėžio atsiradimą ir vystymąsį. Itin kruopštūs ir ilgą laiką trukę tyrimai įrodė, kad alkoholis yra susijęs net su keliomis šios pavojingos ligos rūšimis.

REKLAMA

Bulvių traškučiai

Arkilamidas – chemikalas, aptinkamas cigarečių dūmuose, klijuose ir bulvių traškučiuose. Esate nustebę, kadangi netikėjote, jog šis pavojingas chemikalas yra leistinas maisto produktų gamyboje. Dėl to paties nerimauja ir įvairios valstybinės ir sveikatos organizacijos.

Ant grotelių keptas maistas

Gali būti, jog labiausiai apskrudusi ant grotelių keptos mėsos dalis yra jūsų mėgstamiausia, tačiau kitą kartą prieš jos atsikąsdami gerai pagalvokite. Būtent joje daugiausia vėžį sukeliančių medžiagų.

Piene esantys GMO

Nuo senų senovės žinoma, jog pienas yra sveikas produktas ir jį gerti yra naudinga, tačiau net ir šis auksinis gaminys jau pradėjo kelti nerimą, ypač dėl jame randamų karvėms duodamų hormonų (kitaip GMO), skirtų padidinti pieno kiekį. Įrodyta, kad tai pagrindinis vėžį sukeliantis chemikalas, kurį daugelyje šalių uždraudė visuomenės sveikata susirūpinusi valdžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne organiškos daržovės ir vaisiai

Natūralūs vaisiai padeda kovoti su vėžiu, tačiau šiais laikais vis daugiau jų yra perdirbami ir purškiami pesticidais, gardinami įvairiais konservantais, kad net ir jie gali būti pavojingi. Kad išvengtumėte vėžinių susirgimų, vietoj įprastų vaisių rinkitės organiškus ar užaugintus ekologiniuose ūkiuose.

Gruzdintos bulvytės

Ar pamenate bulvių traškučių gamyboje naudojamą chemikalą akrilamidą? Ar žinojote, jog jis taip pat naudojamas ir gaminant gruzdintas bulvytes? Prieš užsisakydami bulvyčių pagalvokite, ar tikrai verta sau kenkti?

Marinuotos gėrybės

Ar rūsiuose esantys marinuoti produktai, kurie turėjo padėti ištverti žiemą, sukelia vėžį? Pasak naujausių tyrimų, toks maistas, kaip manoma, yra atsakingas už žarnyno vėžį. Tai paaiškėjo tuomet, kai buvo pastebėta, jog vietovėse, kuriose nebuvo galima gauti šviežių vaisių ir daržovių, padidėjo sergančių būtent šios rūšies vėžiu skaičius.

Raugintas maistas

Vis dar vyksta debatai, kurių metu ginčijamasi, ar raugintas maistas sukelia ar atvirkščiai - kovoja su vėžiu. Kai kurie mano, jog tokie produktai yra pilni naudingų maisto medžiagų, kitų teigimu toks maistas tik kenkia ir sveikas ląsteles paverčia vėžinėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų