REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sausio plečiamos išmokos už vaikus – vadinamieji vaiko pinigai priklausys visiems, auginantiems vaikus, tačiau didės mokesčiai dirbantiems tėvams.

Nuo sausio plečiamos išmokos už vaikus – vadinamieji vaiko pinigai priklausys visiems, auginantiems vaikus, tačiau didės mokesčiai dirbantiems tėvams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomai nuo pajamų už kiekvieną vaiką bus skiriama 30 eurų mėnesinė išmoka. Ji priklausys visiems šalies vaikams iki 18 metų, o jei jie mokosi – iki 21-erių.

REKLAMA

Mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams bus mokamos papildomos išmokos.

Jei šeima daugiavaikė, ji gaus priedus ir per mėnesį išmoka sudarys 58,5 euro už vaiką iki dvejų metų ir 45,2 euro – už vyresnius vaikus. Jei šeimos pajamos vienam nariui bus mažesnės kaip 183 eurai, bendra išmoka už vaiką iki dvejų metų taip pat bus 58,5 euro ir 45,2 euro – už vyresnius.

Iki šiol išmokos už vaikus buvo mokamos tik mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams. Išmoka nuo vaiko gimimo iki dvejų metų siekė 28,5 euro, o nuo dvejų iki 18 metų – 15,2 euro per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo sausio vaikus auginantiems tėvams nustoja galioti mažesnio pajamų mokesčio lengvata. Neapmokestinamasis pajamų dydis pastaruosius metus už kiekvieną vaiką siekė 200 eurų, tokiu būdu dirbantiems tėvams už kiekvieną vaiką grįždavo iki 30 eurų, tai yra praktiškai ta pati vaiko pinigų išmoka.

Savivaldybės rengiasi priimti prašymus

Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Dalia Filipavičiūtė sako, kad prašymų vadinamiesiems vaiko pinigams laukiama internetu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt, taip pat raštu Vilniaus Socialinių išmokų skyriuje (Kauno g. 3) arba Socialinių išmokų skyriaus padaliniuose seniūnijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Perskirstėme darbuotojų darbų krūvį, daugiau darbuotojų dirbs su elektroniniais prašymais, darbuotojų skaičius bus kintantis, mes stebėsime, kokie bus srautai (...). Kadangi mes žinojome, kad galimi tokie pakeitimai, tai buvo mesti maksimalūs pajėgumai dėl visų kitų išmokų prašymų išnagrinėjimo iki sausio 1 dienos, kad galėtume didesnius pajėgumus skirti išmokų vaikui nagrinėjimui“, – BNS sakė D. Filipavičiūtė.

Ji pabrėžė, kad gyventojai dėl išmokos vaikui gali kreiptis nebūtinai sausio mėnesį.

„Talpiname visur informaciją, kad žmonės neskubėtų kreiptis, nes pagal įstatymą išmoka grąžinama už 12 praėjusių mėnesių, tik, aišku, ne anksčiau kaip nuo 2018 metų sausio 1 dienos. Tai jeigu žmogus kreipsis ir lapkričio mėnesį, bus priskaičiuota už visą laikotarpį nuo sausio 1 dienos“, – aiškino D. Filipavičiūtė.

REKLAMA

Savivaldybės atstovės teigimu, tikimasi, kad didžiausias prašymų srautas atkeliaus elektroniniu būdu.

„Elektroninė sistema yra veikianti, ji nėra sukurta tik išmokai vaikui, per ją yra teikiami prašymai visoms kitoms išmokoms. Prašymui pagal naują tvarką galima teikti po sausio 1 dienos“, – sakė D. Filipavičiūtė.

Internetu kreipiantis dėl universalios 30 eurų išmokos vaikui papildomų dokumentų teikti nereikia. Prašymus teikiant savivaldybių skyriuose reikės pateikti savo asmens dokumentą.

Savivaldybė pabrėžia, kad tėveliams, kuriems išmoka vaikui buvo paskirta dar iki 2018 metų sausio 1 dienos ir jos mokėjimo laikotarpis nepasibaigęs, papildomai kreiptis niekur nebereikės – 30 eurų išmokos vaikui mokėjimas bus paskirtas automatiškai iki paskirtos išmokos mokėjimo laikotarpio pabaigos.

REKLAMA

Kada išmokos pasieks sąskaitas?

Sprendimas dėl išmokos vaikui skyrimo turės būti priimamas ne vėliau kaip per mėnesį nuo prašymo skirti išmoką ir kitų dokumentų gavimo savivaldybės administracijoje dienos. Išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, mokama už praėjusį mėnesį iki einamojo mėnesio 25 dienos.

Skiriant piniginę socialinę paramą, išmoka vaikui nebus įskaitoma į šeimos gaunamas pajamas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, be kita ko, aiškina, kad dėl už visus vaikus skiriamų vaiko pinigų neprasidės visuotiniai vaikų gyvenimo sąlygų tikinimai, o rizikos šeimas parama gali pasiekti nepinigine forma.

„Gyvenimo sąlygos gali būti tikrinamos tik šeimose, susiduriančiose su socialine rizika, užtikrinant su šeima dirbančio socialinio darbuotojo pagalbą, kuriam rekomendavus bus parinktas vaiko poreikius užtikrinantis išmokos mokėjimo būdas“, – teigia ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų