REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė 10 metų įkalinti moterį, kuri pasikėsino nužudyti du savo kūdikius. Abu vaikai rasti mirę.

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė 10 metų įkalinti moterį, kuri pasikėsino nužudyti du savo kūdikius. Abu vaikai rasti mirę.

REKLAMA

34 metų Skuodo rajono gyventoja Giedrė K. ketvirtadienį po nuosprendžio buvo suimta teismo salėje, pranešė teismas. Prokuratūra siūlė ją nuteisti 12 metų.

Teismas nustatė, kad Giedrė K. 2015 m. pagimdė sūnų, o 2017 m. – dukrą, abu kartus dėl gimdymo į medikus nesikreipė, o pagimdžiusi suvyniojo naujagimius į rankšluosčius, sudėjo į polietileninius maišelius ir užkasė vieną prie šiltnamio, kitą – šiltnamyje. Įvykiai ėmė aiškėti po to, kai savo įtarimais su šeimą lankančia socialine darbuotoja pasidalijo moters giminaitė.

Slėpėsi iš baimės

Kaltinamoji teisme savo kaltę pripažino iš dalies. Jos teigimu, ji kalta tuo, kad nėštumo metu nesikreipė pagalbos į medikus ir iš baimės nuo visų slėpėsi.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors moteris tikino, jog vaikais atsikratyti nenorėjo, bylą išnagrinėjusios Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegijos vertinimu, akivaizdu, kad G. K. atliko visus veiksmus, kad gyvybė kūdikiams būtų atimta. Byloje nustatyta, kad skuodiškė iš anksto tyčia planavo savo veiksmus: pagimdžiusi neketino vaikų auginti, aktyviai slėpė nėštumus, veržėsi pilvą, nesisaugojo, nėštumo metu vartojo antidepresantus, rūkė ir vartojo alkoholį, nes tikėjosi, kad įvyks persileidimas“, – rašoma teismo pranešime.

REKLAMA

Pasak teismo, moters kėslus patvirtino ir jos tolesni veiksmai, kai, neįsitikinusi naujagimių gyvybingumu, jais iškart atsikratė.

Sunkinančių aplinkybių - nėra

Teismo medicinos ekspertų teigimu, 2017 m. gimęs kūdikis mirė nuo asfiksijos (uždusimo), o ar 2015 m. gimęs kūdikis buvo gyvas, nėra galimybių nustatyti. Moters veika kvalifikuota kaip pasikėsinimas nužudyti.

Skirdamas bausmę kaltinamajai teismas atsižvelgė į tai, kad moters atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta, ji neteista ir nebausta administracine tvarka, augina šešis vaikus, tarp jų ir mažamečius, nusikaltimas padarytas pasikėsinimo stadijoje. G. K. atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažinta tai, kad ji prisipažino kalta ir gailisi, o aiškinantis 2017 m. įvykius, prisipažino ir dėl 2015 m. padaryto nusikaltimo.

REKLAMA
REKLAMA

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Bylos nagrinėjimo metu buvo apklausti liudytojai – vyras, kaimynai, giminaičiai, dvi socialinės darbuotojos, parodymus davė kaltinamoji.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas šių metų kovo 31 dieną, gavus informaciją, kad Skuodo rajone moteris prieš kelias savaites namuose pagimdė kūdikį ir jį užkasė šiltnamyje.

Kūdikių motina yra pakaltinama

Išsamiai atlikus tyrimą ir surinkus duomenis, įtarimai pasitvirtino – 34-erių metų moteris 2015 m. spalį namuose pagimdė sūnų, o šių metų kovą – mergaitę. Abu kūdikius ji užkasė šiltnamyje. Manoma, kad abu vaikai gimė 40-ąją nėštumo savaitę. Medicinoje neišnešiotu naujagimiu laikomas 22-37 nėštumo savaitę gimęs kūdikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„2015 metais gimusio naujagimio mirties priežasties nustatyti ekspertams nepavyko, nes palaikai jau stipriai apirę. Kvalifikuojame pagal tyčios kryptingumą, kad moteris buvo nusiteikusi jų neauginti, jos tolesni veiksmai“, – BNS yra sakęs tyrimą kontroliavęs Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius. Prokuroras minėjo, kad teismui buvo perdavęs bylą Plungės rajono gyventoją kaltinant naujagimio nužudymu, jo kūnas net nerastas, tačiau motinai Aukščiausiojo Teismo verdiktu yra skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Ikiteisminio tyrimo metu atlikus Teismo psichiatrijos, teismo psichologijos ekspertizę konstatuota, kad kūdikių motina yra pakaltinama. Nusikaltimų padarymų metu Giedrė K. galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Baudžiamasis kodeksas už tyčinį nužudymą numato laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Moteris kartu su vyru augina 6 vaikus, toliau juos auginti žada močiutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų