REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Laplandija (nuotr. Vida Press)

Išgirdę apie Laplandijos kraštą iš karto imame įsivaizduoti žiemos stebuklų šalį su šiaurės elniais, elfais bei kitais Kalėdų stebuklais. Tačiau realybėje Laplandija vis dažniau susiduria su sunkia pasaulinio atšilimo realybe. 

8

Išgirdę apie Laplandijos kraštą iš karto imame įsivaizduoti žiemos stebuklų šalį su šiaurės elniais, elfais bei kitais Kalėdų stebuklais. Tačiau realybėje Laplandija vis dažniau susiduria su sunkia pasaulinio atšilimo realybe. 

REKLAMA

Laplandija yra regionas, kuris iš esmės yra didesnis už Arkties ratą, jis driekiasi per Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Rusijos šiaurę. Tai taip pat yra Švedijos ir Suomijos provincijų pavadinimai.

Moksliniai tyrimai parodė neproporcingą klimato kaitos poveikį Arkties regionui, kur lyginant su pasauliniu vidurkiu, temperatūra šiuo metu didėja dvigubai, kaip rašoma independent.

Atšilimą jau galima pajusti

Tolimiausioje šiaurėje kyla globalinio atšilimo grėsmė, o didžiajai Laplandijos gyventojų daliai poliarinis klimatas reikalingas kaip pragyvenimo šaltinis. Atšilimo poveikis jau jaučiamas.

REKLAMA
REKLAMA

Rovaniemis, Suomijoje esantis miestas, puikiai panaudojo regionui priskiriamą Kalėdų tematiką. Tai savarankiškai paskelbta „Oficiali Kalėdų Senelio gimtinė”, kurioje jį galima aplankyti 365 dienas per metus.

REKLAMA

Tačiau, jo oficiali rezidencija buvo pastatyta tik 1950 m., todėl Kalėdų senelis yra palyginti naujakurys Laplandijoje.

Platesnis regionas yra seni vietinių samių namai, kurie vadina jį Sapmi.

Dėl atokios vietovės ir žemos temperatūros, didžioji Laplandijos dalis išlieka nepaliesta, taip atsiranda vieta, suteikianti samiams erdvę praktikuoti senovės šiaurės elnių ganymo tradicijas. 

Kuomet temperatūra pakyla ir pradeda ardyti pirmykštę aplinką, visų Laplandijos gyventojų - nuo samių iki Kalėdų senelio – ateities gerovei kyla pavojus.

REKLAMA
REKLAMA

Orai tampa nenuspėjami 

Dr Stephanie Lefrere tirti elnių elgsenos į Suomijos Laplandiją pirmą kartą atvyko prieš 18 metų. Nuo to laiko ji pastebėjo dramatiškus regiono oro sąlygų pokyčius ir jų sukeliamą poveikį laukinei gamtai.

„Mano pirmojo lauko tyrimo metu, kuomet keliavau 300 km virš Arkties rato, spalio 31 dieną buvo 20 ° C žemiau nulio. Mes to daugiau neturime”, – sakė ji. 

„Pastaruoju metu, pietinėje Suomijos dalyje vyravo juodos Kalėdos – be sniego”, – pridūrė ji.

Dešimtmečiai darbo regione leido padaryti išvadą, kad klimato kaita daro didžiulį poveikį Laplandijos aplinkai, gyvūnų migracijos keliams, buveinėms ir elgesiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš ėmiau nerimauti kaip mokslininkė, taip pat kaip žmogus, kuris žavisi Arktimi”, – sakė dr. Lefrere.

Ji pabrėžė, kad klimato kaita labiau susijusi su ilgalaikėmis tendencijomis, nei asmeniniais pastebėjimais. Tačiau jos patirtį atspindi Suomijos meteorologijos instituto duomenys, pagal kuriuos skaičiuojama, kad vidutinė metinė Suomijos temperatūra nuo XIX a. vidurio padidėjo daugiau kaip 2 ° C.

Briedžiai netenka maisto

Šie pokyčiai ypač svarbūs žmonėms, kurie supranta regioną geriau nei bet kas kitas – samiams.

„Visa samių kultūra sukasi aplink gamtą ir elnius. Mes esame ganytojai, žvejai, rinkėjai ir medžiotojai”, – sakė Džeinė Staffansson, aplinkos apsaugos chemikė ir vietinių teisių gynėja Saimų taryboje.

REKLAMA

Sami visuomenė visada kliovėsi šiaurės elniais, tačiau šiandien Staffansson mano, kad tik 10 proc. samių vis dar yra šiaurės elnių ganytojai ar savininkai.

Kaip ir dr. Lefrere, šiaurės elnių ganytojai akivaizdžiai suprato, kokį poveikį jų gyvūnams daro klimato kaita.

Neprognozuojami orų modeliai ir ypač lietaus, pakeičiantis sniegą per šalčiausius mėnesius, veda prie ledo, kuris susidaro ant žemės, kur paprastai būdavo minkštas sniego sluoksnis.

Šiaurės elniai, kurie dažniausiai maitinasi kasdami sniegą ir ėsdami kerpes, negali nei užuosti maisto po ledu, nei kasti, kad jį pasiektų.

„Jūs galite turėti bandas, kurios badauja, tik dėl to, kad negali prisikasti prie maisto”, – sakė C. Staffansson.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad elniai prisidėjo formuojant viską: nuo samių kalbos iki jų rankdarbių tradicijų, kurios priklauso nuo produktų, pvz.: elnių odos ir ragų.

„Tai visa kultūra, kuri išnyks kartu su elniais", - sakė ji.

Žiemos stebuklų gali ir nelikti

Samiai yra ne vieninteliai Laplandijos gyventojai, kuriems kyla klimato kaitos grėsmė. Šiaurinėje Suomijoje turizmas yra regioninės ekonomikos kertinis akmuo, tačiau šylanti temperatūra pradeda kelti pavojų jos „žiemos stebuklų” įvaizdžiui.

Dažniausiai pasitaikantys pokyčiai yra vėluojantis ilgalaikis sniego sluoksnis, reikalingas žiemos metu, taip pat padidėjęs orų nenuspėjamumas. Kai kurie Suomijos turizmo pramonėje pradeda įvairinti savo veiklą, rengdami vasaros veiklą vietovėse, kurios tradiciškai buvo žiemos vietos.

Suomijos aplinkos apsaugos institutas prognozuoja, kad klimato kaita gali turėti įtakos šalies žiemos sporto mėgėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų