REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Nutukęs modelis siekia tapti neįgalia: kuo didesnė, tuo seksualesnė (nuotr. YouTube)

Kai pirmą kartą buvo atlikta svoriui mažinti skirta operacija, jos tikslas buvo išgydyti nutukusius žmones. Šiais laikais ji atliekama ne tik dėl šios, bet ir dėl kitų priežasčių.

16

Kai pirmą kartą buvo atlikta svoriui mažinti skirta operacija, jos tikslas buvo išgydyti nutukusius žmones. Šiais laikais ji atliekama ne tik dėl šios, bet ir dėl kitų priežasčių.

REKLAMA

Pasak amerikiečių mokslininkų, vien tik 2016-aisiais šio tipo operacijos buvo atliktos daugiau nei 200 tūkst. žmonių. Didžiajai daliai pacientų ši procedūra davė gerokai daugiau naudos, nei tik padėjo sumažinti kūno apimtis.

„Bėgant laikui ir pradėjus tyrinėti šios rūšies operacijas, pacientų gijimą, gyvenimą po procedūros, paaiškėjo, kad ant chirurginio stalo atsidūrusiems žmonėms ne tik sumažėjo svoris.

Jie taip pat atsikratė kitų su padidėjusiu viršsvoriu susijusių medicininių problemų, pavyzdžiui, normalizavosi jų kraujospūdis, išnyko antro tipo diabetas, pagerėjo širdies veikla, miego kokybė, dingo su skrandžio rūgštingumu susijusios problemos ir kitos ligos“, - teigė chirurgijos profesorius Matthew Dongas.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikti skrandžio mažinimo ar kitų svorį mažinančių operacijų negalima tada, kada užsimanėte. Jei turite viršsvorio, visų pirma reikia atsikratyti bent 5, 10 ar 15 kg arba bent jau sumažinti antro tipo diabeto riziką. Prieš paskiriant operacijos datą, žmogus privalo laikytis tam tikrų taisyklių, sumažinti savo kūno masės indeksą (KMI).

REKLAMA

„Kai KMI yra 25, tuomet skelbiama, jog tas asmuo turi viršsvorio. Kai KMI yra didesnis nei 40, jis įvardijamas nutukusiu ir jam be jokių išimčių yra liepiama ruoštis svorio mažinimo operacijai“, - tęsė Matthew Dongas.

Žmonėms, kurių KMI yra tarp 35 ir 40, norint, kad būtų atlikta tokio pobūdžio operacija, reikia turėti bent vieną rimtesnę ligą pavyzdžiui, problemą su širdimi.

Nors daugelis mano, kad svorio mažinimo operacijos yra pats lengviausias būdas atsikratyti papildomų kilogramų, išsirinkti, kokio tipo operaciją atlikti, nėra taip paprasta.

REKLAMA
REKLAMA

Tai priklauso nuo paties žmogaus, jo sveikatos problemų ir to, kokio rezultato jis nori. Be to, svarbu atminti, kad atlikus tokią operaciją žmogui leidžiama valgyti tik tam tikrą kiekį maisto, būtina laikytis visų sveikos mitybos principų bei vartoti maisto papildus. Tik taip kūnas gaus visas reikalingas medžiagas.

Svarstote gultis po peiliu? Štai kelios svorio mažinimui skirtų operacijų rūšys.

Skrandžio apylankos operacija

Tai viena seniausia ir daugiausiai tyrinėta operacijos rūšis. Jos metu sumažinamas skrandžio tūris ir virškinamojo trakto ilgis.

Dažniausiai ji rekomenduojama nutukusiems pacientams, kuriuos kankina sukilusios skrandžio rūgštys, kadangi šios operacijos metu nuo skrandžio atskiriama rūgštis gaminanti dalis bei sumažinamas spaudimas, kuris viršun siunčią virškinti paruoštą maistą. Ji taip pat tinkama diabetu sergantiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi ši operacija trunka gan ilgai, Matthew Dongas jos atlikti nerekomenduoja labai rimtas sveikatos problemas turintiems žmonėms, pavyzdžiui, tiems, kieno prasta širdis, kadangi, kuo ilgiau žmogus guli ant operacinio stalo, tuo didesnė grėsmė iškyla jo sveikatai.

Skrandžio išilginio vamzdelio suformavimo operacija

Tai operacija, kuriose metu sumažinamas skrandžio tūris, jam suteikiama rankovės forma, o likusi skrandžio dalis pašalinama iš organizmo. Taip sumažintas skrandis neleidžia persivalgyti

„Ši operacija dažniausiai skiriama nemažai pilvo srities operacijų turėjusiems pacientams“ , - teigė Matthew Dongas.

Šios procedūros vengti patariama su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu kovojantiems asmenims.

„Nors didžioji dalis pacientų, pasirinkusių šio tipo svorio mažinimo operaciją, pastebėjo, jog skrandžio rūgštingumo keliami simptomai sumažėjo, beveik 20% pacientų ši problema neišnyko, o tik pablogėjo“, - tęsė jis.

REKLAMA

Ši procedūra, palyginus su kitomis, atliekama gan greitai ir nėra tokia sudėtinga, tačiau, kitaip nei atlikus skrandžio apylankos operaciją, padidėja riziką patirti komplikaciją, vadinamą protėkiu.

„Jei užsiūta žaizda tinkamai nesugyja, ji gali plyšti ir virškinamajame trakte buvęs turinys gali išsilieti. Taip nutikus, žmogaus gyvybei kyla didžiulis pavojus, jis suserga įvairiomis infekcijomis, be to, dažnai šiai komplikacijai ištaisyti reikalinga dar viena operacija“, - teigė Matthew Dongas.

Skrandžio žiedas

Šios operacijos metu ant skrandžio užmaunama žiedas, kuriuo reguliuojamas pats skrandžio dydis. Taip žmonėms neleidžiama persivalgyti.

REKLAMA

Šią operaciją siūloma atlikti asmenims, kurių masės indeksas yra tarp 35 ir 40 ir kuriems kitos procedūros nėra rekomenduojamos.

„Skrandžio žiedas užmaunamas tik tada, kai pacientas yra nusiteikęs dažniems vizitams pas gydytoją, kadangi labai dažnai, ypač pradžioje, žiedą reikia paveržti ar šiek tiek atlaisvinti“, - sakė M.Dongas.

Žmonės, nusprendę atlikti būtent tokio tipo operaciją, privalo žinoti, kad šis sprendimas problemos visam laikui tikrai neišspręs.

„Iš pradžių jie gali netekti labai daug svorio, tačiau po 10-ies ar daugiau metų žiedą pašalinus, gali sugrįžti ir numesti kilogramai“, - teigė chirurgijos profesorius.

Ši procedūra prieš maždaug 10-15 metų buvo itin populiari, tačiau pastaruoju metu ji atliekama vis rečiau, kadangi susiaurėjusi skrandžio vieta, ties kuria buvo užmautas žiedas, po ilgo laiko neatgauna savo įprastinės formos. Žmonės ima skųstis padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, po valgio atsirandančiu skausmu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai nėra pavojinga procedūra, tačiau ilgalaikiai jos rezultatai gali šiek tiek nuvilti“, - teigė profesorius.

Tulžies ir kasos apylankos operacija su dvylikapirštės žarnos atskyrimu

Po šios operacijos pagreitinamas maisto pašalinimas iš skrandžio ir sutrumpinamas jo slinkimas plonuoju žarnynu. Trumpai tariant, atlikus šią procedūrą sumažėja organizmo pasisavinamų kalorijų kiekis.

Tai pati efektyviausia ir diabetą gydanti svorio mažinimo operacija.

„Ji tinkama beveik visiems pacientams, tačiau ją atlikti – sudėtingiausia. Operacijos sėkmė priklauso nuo paciento pasiryžimo keistis, kadangi jis turi vartoti daug maisto papildų ir reguliariai lankytis pas gydytoją, kuris atliks specialius tyrimus, padėsiančius nustatyti jo būklę, maisto medžiagų pasisavinimą ir t.t.“, - sakė Matthew Dongas.

REKLAMA

Dėl jos sudėtingumo, ši operacija atliekama labai retai.

Intragastrinio baliono įkišimas

Šios operacijos metu į skrandį įdedamas minkštas, fiziologiniu tirpalu užpildytas silikoninis balionas. Dažniausiai jis ten laikomas 6 mėnesius. Šis balionas užpildo skrandį, dėl ko žmogus greičiau tampa sotus, nepersivalgo.

Ši operacija rekomenduojama tiems, kurie nori greitai ir trumpam pakeisti kūno svorį ir išvaizdą, pavyzdžiui, jų laukia vestuvės, arba tiems, kurie yra be galo nutukę ir ruošiasi skrandžio mažinimo ar kitai operacijoms.

„Kalbant apie ortopedinius gydymus, chirurgai nelabai nori operuoti nutukusių žmonių kelių ar sąnarių, kadangi jie nesugebės tinkamai pasveikti arba susikurs papildomų problemų. Skrandžio balionas yra puiki išeitis viršsvorį turintiems žmonėms, kurie, ruošdamiesi kitoms operacijoms, nori sumažinti svorį“, - sakė chirurgas.

Šis balionas skrandyje išbūna neilgiau 6 mėnesių, todėl jis nėra tinkamas tiems, kas svorio siekia atsikratyti visam laikui, nes yra tikimybė, jog dingę kilogramai vėl sugrįš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų