REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
82
39 produktai, parduoti Lietuvoje, kurių geriau namie neturėti  (tv3.lt fotomontažas)

„Juodasis sąrašas“ plečiasi. Šį kartą jame jau 39 nesaugūs produktai, kurie buvo parduodami Lietuvoje – tarp jų prekės vaikams, baldai, elektroninės prekės bei kosmetika.

82

„Juodasis sąrašas“ plečiasi. Šį kartą jame jau 39 nesaugūs produktai, kurie buvo parduodami Lietuvoje – tarp jų prekės vaikams, baldai, elektroninės prekės bei kosmetika.

REKLAMA

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Produktų saugos ir kokybės departamento direktorius Arvydas Naina tv3.lt pasakoja, kad nors daugiausia nesaugių produktų Lietuvą pasiekia iš Kinijos, Taivano bei Honkongo, praktiškai visos valstybės sugeba pagaminti nesaugių produktų. Žinoma,

„Ir iš Indijos pasitaiko, Arabų Emyratų, Turkijos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos. Lietuva irgi sugeba pagaminti, pavyzdžiui gintariniai gaminiai vaikams, kurie padeda besikalant dantukams. Tai surišta blogai, tai gintaras blogai paruoštas“, - pasakoja A. Naina.

Europos Komisijos puslapyje šiuo metu didžiausią dalį iš 39 produktų su daro žaislai. Pavyzdžiui vieni čiulptukai kelia grėsmę uždusti, kiti paspringti. Paspringimo galimybę sukelia ir nemažai kitų vaikams skirtų produktų. Iš baldų dažniausiai sąraše atsiranda kėdės, kurios paprastai būna nestabilios ir sukelia traumų riziką. Kosmetikoje dažnai randami metilisotiazolinonas (MI) ir metilchlorizotiazolinonas (MCI), kurie draudžiami, nes kelią alergiją.

REKLAMA
REKLAMA

Nuotraukų galerijoje – produktai, kurie pripažinti nesaugiais.

Pasak A. Nainos, šiame sąraše ir tai ne visi rasti nesaugūs produktai. Paprastai per metus jų aptinkama nuo 40 iki 60. Šiais metais nemažai nustatyta kenksmingų čiulptukų kūdikiams.

REKLAMA

Kaip jis teigia, visi šie produktai šiuo metu turėtų būti išimti iš prekybos, kitaip prekybininkams grėstų ekonominės sankcijos. Visgi pasitaiko žmogiškų techninių klaidų, kai prekės netyčia gali likti lentynose.

„Tai techniniai dalykai, nepiktybiški. Nes kai Europa praneša, tai žiūrime, ar nebuvo importuoti tam tikri žaislai iš kitų šalių, kur pripažinti nesaugiais. Neradau dabar, bet būna, kad aptinkame, jog įveža.

Kai paskelbiame, tai jam rašomas sprendimas, kad sustabdoma prekyba. Būna dideli prekybos centrai blokuoja prekės kodą, tai jei ji ir lentynoje, kasoje neįsigysite. Mažose parduotuvėse kitaip, jeigu koks didmeninkas pardavėjams pardavė. Tada jau sunkiau iš visų surinkti“, - sako A. Naina.

Jis teigia, kad taipogi pasitaiko atvejų, kai kitas importuotojas atgabena panašų daiktą beveik identiško dizaino. Taip šiuo metu yra su jau iš prekybos pašalintu vaikų vežimėliu. Tada aiškinamasi, ar analogiška prekė taipogi turi tą patį saugos trūkumą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų