REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl palankių žiemos švenčių datų, darbdavio paprašius trijų laisvų dienų tarpšventiniu laikotarpiu, nepertraukiamai ilsėtis bus galima 10 dienų. Tuo pasinaudoti suskubo dauguma darbuotojų: tiek viešajame, tiek ir privačiame sektoriuje. Ilgos šventinės atostogos vieniems verslo atstovams tikras pasipelnymo šaltinis, kitiems – šis laikotarpis ne į naudą.

Dėl palankių žiemos švenčių datų, darbdavio paprašius trijų laisvų dienų tarpšventiniu laikotarpiu, nepertraukiamai ilsėtis bus galima 10 dienų. Tuo pasinaudoti suskubo dauguma darbuotojų: tiek viešajame, tiek ir privačiame sektoriuje. Ilgos šventinės atostogos vieniems verslo atstovams tikras pasipelnymo šaltinis, kitiems – šis laikotarpis ne į naudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinė gruodžio savaitė turi 3 oficialias darbo dienas. Tad dauguma nutarė jas išnaudoti atostogoms ir taip išlošti 10 nepertraukiamo poilsio dienų. Kurios prasidėtų jau šį savaitgalį, gruodžio 23 dieną ir tęstųsi iki pat sausio 1-osios. Tad pirmasis Naujų metų pirmadienis taip pat laisva, šventinė diena.

REKLAMA

„Vieni eina atostogų, kiti ne, nes negali. Jeigu dirba nepertraukiamoje gamyboje, tad negali eiti atostogauti. Tačiau jeigu dirbama įprastu savaitės rėžimu, tai šiemet nemažai darbuotojų, kurie sutarė su darbdaviu ir pasitaikius galimybei atostogauja. Puikiai susidėliojo šventinis kalendorius šiemet – ilsėtis galima 10, o atostogų išnaudoji vos 3 dienas,” - palankiomis darbininkams šventinėmis datomis džiaugėsi Alvidas Balskus, Klaipėdos profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Valdininkai nepraleido progos paatostogauti

Vilniaus miesto savivaldybėje, tarpšventiniu laikotarpiu pailsėti nusprendė apie 30 procentų darbuotojų. Klaipėdos miesto savivaldybėje ilsėsis apie 80 darbuotojų.

„Administracijoje atostogaujančių apie 17 procentų. Iš viso dirba 450 darbuotojų. Žmonės įprastai ima atostogų, ir planuotos, ir vienos, dviejų dienų, administracija dirbs kaip įprastai, gyventojai tikrai nejaus tokio darbuotojų atostogavimo,“ - tikino Inga Gelžinytė, Klaipėdos miesto savivaldybės personalo skyriaus vedėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikai atostogas privalo planuoti

Priešingai negu valdininkai, gydymo įstaigų darbuotojai atostogauja pagal sudarytą metinį planą. Nepaisant to, jog šventiniu laikotarpiu gerokai sumažėja planinių pacientų skaičius.

„Yra planinės atostogos, todėl kitą savaitę, tarpšventiniu laikotarpiu dirbsime įprastai, nebus nieko ypatingo. Tik šventiniu periodu planinių pacientų yra žymiai mažiau. Visi gerokai anksčiau stengiasi susitvarkyti planinius reikalus, o nenumatytų atvejų, neplanuotų pacientų visuomet pasitaiko kaskart,“ - teigė VŠĮ Klaipėdos Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausioji slaugytoja Jūratė Beinorienė.

REKLAMA

Darbo tarpušvenčiu medikams netrūks ir dėl sergančiųjų skaičiaus. Uostamiesčio apskrityje sergamumas gripu ir peršalimo ligomis išlieka aukštas. Praėjusią savaitę Visuomenės sveikatos centro specialistai užregistravo 14 gripo atvejų, tarp jų – dviems vaikams.

„Stebime sergamumo padidėjimą ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų,” - teigė J. Beinorienė.

Kuo ilgiau atostogauja, tuo daugiau pinigų išleidžia

Tuo tarpu kai kuriems verslo atstovams, ilgosios atostogos tik į naudą. Ypatingai tiems, kurie užsiima prekyba, renginiais.

REKLAMA

„Kuo ilgiau žmonės atostogauja, tuo daugiau jie pinigų išleidžia. Tiek prekybos centruose, tiek įvairiose pramogose: renginiuose, šventėse. Tad savaime suprantama, kad šioje srityje dirbantys apie atostogas šventiniu laikotarpiu gali tik pasvajoti,“ - teigė Aras Mileška, Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vaodvas.

Tačiau kai kurioms verslo grupėms ilgos atostogos nenaudingos, mat sustoja darbas.

„Jeigu bendradarbiaujama su užsienio valstybėmis, kuriose itin gajos kalėdinės tradicijos, ilgos šventinės atostogos, tad tarkim Vokietijoje užsidaro dauguma sandėlių, ir veikla sustoja. Tad verslininkai turi derinti, koreguoti savo darbo laiką, atsižvelgiant į partnerių atostogas. Tačiau šias šventines atostogas buvo galima jua numatti iš anksto ir tam pasiruošti, tad didelės bėdos – nėra. Versle svarbiausia planuoti, jis nemėgsta netikėtumų,“ - teigė A. Mileška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai dirbs mažiau

Tuo tarpu šventiniu laikotarpiu nemalonumai galimi tiems, kurie laiku nepasirūpins kalėdinėmis vaišėmis. Prekybos centrai švenčių metu nedirbs arba dirbs daug trumpiau.

Nesklandumų gali kilti ir vykdant tarpbankinius mokėjimus. Jie tarp bankų įvyksta tik darbo dienomis, darbo laiku.

Lietuvos banko Mokėjimo sistemų administravimo skyriaus viršininkas Martynas Rajunčius teigia, kad tarpbankiniai mokėjimai bus atliekami nuo gruodžio 18 iki gruodžio 22 dienos, nuo gruodžio 27 iki gruodžio 29 dienos. Kitais metais tarpbankiniai mokėjimai bus pradėti vykdyti nuo sausio 2 dienos.

„Taip yra todėl, kad visos SEPA (Bendros mokėjimų eurais erdvės) standartus įdiegusios mokėjimo sistemos yra priklausomos nuo pagrindinės Eurosistemos TARGET2 mokėjimo sistemos darbo laiko, o ji nedirba per Šv. Kalėdas (gruodžio 25 ir 26 d.), Naujųjų Metų dieną, Didįjį Penktadienį, Šv. Velykų pirmą dieną,, Gegužės 1-ąją ir savaitgaliais", - sakė M. Rajunčius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų