REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Modelis, kuri dėl toksinio šoko sindromo neteko vienos kojos, prabilo apie tai, jog kitos jos galūnės laukia lygiai toks pat likimas. Savo pasakojimu ji nori perspėti kitas moteris apie šios infekcijos pavojingumą.

 Modelis, kuri dėl toksinio šoko sindromo neteko vienos kojos, prabilo apie tai, jog kitos jos galūnės laukia lygiai toks pat likimas. Savo pasakojimu ji nori perspėti kitas moteris apie šios infekcijos pavojingumą.

REKLAMA

Lauren Wasser (28 m.) toksinis šoko sindromas ištiko 2012-aisiais, kai mėnesinių metu ji naudojo tamponą. Viskas prasidėjo nuo gripą primenančių simptomų, tačiau vėliau Lauren ištiko širdies smūgis, ji buvo prijungta prie gyvybę palaikančių medicininių aparatų. Tačiau tai dar ne viskas.

Ėmė gangrenuoti abi moters kojos, dėl ko teko amputuoti dešiniąją. Deja, bet džiaugtis dar nereikėtų, nes toks pat likimas laukia ir kairiosios.

Artėjant dienai, kuomet moteris neteks kitos savo kojos, Los Andžele gyvenantis modelis nori įspėti kitas moteris bei jaunas merginas apie tamponų sukeliamą ligą ir siekia, kad apie moterims skirtas higienos priemones ir jų naudojimo riziką būtų skleidžiama kuo daugiau informacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Lauren pridūrė, kad kairiąją koją gali tekti amputuoti dėl nevisiškai išgijusių žaizdų.

„Mano kairėje kojoje yra atvira žaizda. Nebeturiu nei vieno kojos piršto, netekau ir kulno, be to, kasdien kenčiu siaubingą skausmą“, - sakė ji portalui „InStyle“.

REKLAMA

Moters kūnas ėmė gaminti didesnį kiekį kalcio, dėl ko ėmė augti jos kojos kaulai. Taip smegenys reaguoja į pirštų trūkumą. Teko atlikti kaulo ploninimo operaciją, kadangi Lauren nebegalėjo vaikščioti.

Moteris šiuo metu, dėka atviros žaizdos, negali net šlapinti likusios kojos. Tai jai padaryti labai sudėtinga, kadangi Lauren gyvena Kalifornijoje.

Siekia įvesti naują įstatymą

„Po kelių mėnesių manęs laukia neišvengiama kojos amputacija. To niekaip negaliu pakeisti, tačiau galiu imti skleisti informaciją apie toksinį šoko sindromą, kad toks pat likimas neištiktų kitų moterų“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Lauren visais įmanomais būdais siekia priversti JAV Nacionalinį sveikatos institutą atlikti tyrimus, kurie padėtų įsitikinti, ar visi moterims skirti higieniniai tamponai yra saugūs naudoti.

Moteris šį jos siūlomą įstatymą siekia pavadinti Robin Danielson aktu. Būtent Robin Danielson buvo pirmoji moteris, kuri 1988-aisiais metais mirė nuo toksinio šoko sindromo.

Lauren nori, kad visi moterims skirtų higienos priemonių gamintojai nurodytų, kas tiksliai naudojama gaminant šias priemones ir kokie yra ilgalaikiai tamponų naudojimo padariniai. Šis moters siūlomas įstatymas jau net 10 kartų buvo atšauktas. Apie savo ligas ir toksinio šoko sindromo pasekmes ji ne kartą kalbėjo viešai, netgi dalyvavo „TED Talk“ konferencijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai Lauren, pasinaudojusi tamponu, pasijautė prastai, jai tebuvo 24-eri. Jei jos bute merginą būtų radę bent 10 minučių vėliau, būtų nepavykę jos išgelbėti. Ji gulėjo ant grindų, buvo be sąmonės. Ant mirties slenksčio Lauren rado policijos pareigūnai, su kuriais susisiekė ilgai žinių iš dukros negirdėjusi jos motina.

Lauren ilgą laiką praleido ligoninėje, jos kūno temperatūra buvo pasiekusi neregėtas aukštumas. Ji taip pat patyrė širdies smūgį, sutriko jos organų veikla, dėl ko teko sukelti dirbtinę komą.

Infekcinių ligų gydytojas liepė patikrinti, ar mergina neturi tampono. Vėliau paaiškėjo ir tiksli tokio sveikatos pablogėjimo priežastis – toksinis šoko sindromas.

REKLAMA

Skaudžios pasekmės

Dėl kojas užpuolusios gangrenos, teko amputuoti vieną galūnę. Šiuo metu Lauren naudojasi kojos protezu.

Toksinis šoko sindromas yra reta, tačiau labai pavojinga bakterinė infekcija. Kadangi atsiradę simptomai primena kitas ligas, toksinis šoko sindromas dažnai nėra diagnozuojamas arba tai padaroma per vėlai.

Ši infekcija atsiranda tada, kai dažniausiai nepavojingos stafilokoko ar streptokoko bakterijos, gyvenančios ant odos, patenka į kraujotaką ir išskiria nuodingus toksinus. Toksinio šoko sindromo simptomai yra pakilusi kūno temperatūra, sumažėjęs kraujospūdis, vėmimas, priepuoliai, nesiorientavimas aplinkoje. Dažniausiai ši liga nustatoma moterims, kurios mėnesinių metu naudoja tamponus.

REKLAMA

Higieninių tamponų dėžutėse būna įspėjamieji lapeliai, kuriuose rašoma, kad ilgiau nei 8 valandas nepakeistas tamponas gali sukelti šią mirtimi pasibaigti galinčią infekciją. Lauren patikslino, kad tamponus ji keitė reguliariai.

Kasmet toksinis šoko sindromas diagnozuojamas maždaug 1-ai iš 100 000 moterų.

Ši liga didelio dėmesio susilaukė aštuntojo dešimtmečio pabaigoje ir devintojo dešimtmečio pradžioje, kuomet nuo toksinio šoko sindromo mirė kelios jaunos moterys, naudojusios itin gerai sugeriančius tamponus, kurie vėliau buvo pašalinti iš prekybos.

Nors ši liga turėjo įtakos Lauren išvaizdai, ji nesutrukdė moters modelio karjerai. Ji pozavo „Nordstrom“ batų kolekcijos fotosesijoje, dalyvavo „Courageous Class“ kampanijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų