REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekpertai nustatė tradicinį kiekvienų metų dažniausiai naudojamų ir nesaugiausių slaptažodžių rinkinį. Taip pat „SplashData“ specialistai pateikė pasiūlymą, kaip atrodytų paprastus slaptažodžius paversti neįveikiama siena programišiams.

Ekpertai nustatė tradicinį kiekvienų metų dažniausiai naudojamų ir nesaugiausių slaptažodžių rinkinį. Taip pat „SplashData“ specialistai pateikė pasiūlymą, kaip atrodytų paprastus slaptažodžius paversti neįveikiama siena programišiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„SplashData“ specialistai parengė pačių nepatikimiausių 2017-ųjų slaptažodžių sąrašą, atrinkdami juos iš 5 mln. vartotojų, į kurių kompiuterį buvo įsilaužta šiais metais, surinktų duomenų. Pačiu nepatikimiausiu slaptažodžiu jau kelintą sykį paeiliui tapo skaičių „123456“ kombinacija.

REKLAMA

Antrojoje vietoje atsidūrė žodis „password“, o „12345678“ užima lyderių trejetuko paskutinę vietą. Po jų atsidūrė tokie slaptažodžiai, kaip „qwerty“ ir „12345“.

Reitinge taip pat atsidūrė tokie slaptažodžiai: „football“, „admin“, „welcome“, „login“, „abc123“, „dragon“, „passw0rd“ ir „master“.

Pirmą sykį šiais metais buvo pastebėti tokie „nesaugūs žodžiai ir raidžių bei skaičių kombinacijos, kaip „letmein“, „iloveyou“, „monkey“, „starwars“, „hello“, „freedom“, „whatever“, „qaswsx“ ir „trustno1“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak analitikų, paprastas raidės „o“ pakeitimas skaičiumi „0“ jau gali padėti programišiams sutrukdyti gauti prieigą prie jūsų informacijos, tačiau profesionalūs įsilaužėliai šią gudrybę žino ir gali ją apeiti.

Neretai kibernetiniai nusikaltėliai gaudosi apie paskutines kino ar pasaulio naujienas. Pavyzdžiui, šiais metais ekspertai užfiksavo išaugusį „nulaužtų“ slaptažodžių „starwars“ skaičių, ir sieja tai su naujo filmo pasirodymu ekranuose.

Kaip apsaugoti savo duomenis

Aišku, galima naudotis specialių kodų generatorių pagalba, galima bandyti įsiminti atsitiktinių simbolių seką, tačiau, jeigu jūs nesaugote valstybės paslapčių, tai tokios saugumo priemonės vargu ar yra būtinos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš paprasčiausių būdų, kaip susikurti saugų slaptažodį – žodžio su lietuviškomis ar rusiškomis raidėmis rašymas angliškais rašmenimis (pavyzdžiui, „rashmenys“), prie viso to dar parašykite vieną iš raidžių didžiąją, ir pridėkite (arba rašykite prieš žodį) lengvai įsimenamą skaičių kombinaciją. Pavyzdžiui, dalį telefono numerio, arba giminaičio gimtadienio datą. Gausite kažką panašaus į „0101Rashmenys“, o programišiams sukelsite galvos skausmą.

Žodį galima dar labiau apsunkinti, pasirinkus neegzistuojantį kokio nors animacinio filmuko ar knygos veikėją, o skaičius galima įterpti į patį slaptažodį. Vienas iš patikimiausių slaptažodžių – sugalvota kokia nors frazė, kuri prasmę turi tik jums. Pridėkite skaičių bei didžiųjų raidžių, ir patys pikčiausi programišiai praras viltį „nulaužti“ jūsų duomenis.

REKLAMA

Svarbiausia saugumo taisyklė – naudokite bent kelis slaptažodžius skirtingos svarbos paskyroms saugoti. Patariama unikalų ir niekur nenaudojamą slaptažodį naudoti „Google“ paskyroje, prie kurios yra rišama ir daug kitų paskyrų, ir visagalis paštas. Būtinai pasinaudokite telefono aktyvavimo paslauga. Lygiai taip pat ir „Facebook“ – skirtingas slaptažodis ir tel. pririšimas prie paskyros. Paprastesnę slaptažodžio versiją galima naudoti kitose interneto vietose. Ne viena jų ilgainiui bus diskredituota, o jūsų asmeninius duomenis nutekins kitiems programišiams, kurie, aišku, pabandys su turimu el. pašto adresu ir slaptažodžiu jungtis prie pagrindinių interneto paslaugų tiekėjų – „Google“ ir „Facebook“. Jeigu elgsitės atsargiai, tokie nutekinimai baigsis šnipštu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų