REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) trečiadienį išdėstys reikalavimus kitam Britanijos atsiskyrimo nuo ES etapui.

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) trečiadienį išdėstys reikalavimus kitam Britanijos atsiskyrimo nuo ES etapui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad jis sieks sugriežtinti sąlygas dėl Britanijos ir ES santykių pereinamuoju laikotarpiu po „Brexit“.

REKLAMA

Praėjusią savaitę ES lyderiai sutiko uždaryti pirmąjį „Brexit“ derybų etapą ir užbaigė ilgiau nei metus trukusią aklavietę, išsprendus nesutarimus dėl Britanijos išstojimo iš bloko sąskaitos, sienos su Airijos Respublika statuso ir imigrantų iš ES šalių teisių.

M. Bernier savo siūlymus pateiks Komisijos narių kolegijai, sudarytai iš visų 28 Bendrijos šalių ir Europos Komisijos, aukščiausiosios ES vykdomosios valdžios institucijos, atstovų.

REKLAMA
REKLAMA

Derybos dėl pereinamojo laikotarpio turėtų prasidėti sausio mėnesį, jeigu ES ministrai uždegs žalią šviesą. Britanija tikisi, kad dėl pagrindinių klausimų bus sutarta iki kovo.

Susitarus šiuo klausimu bus galima pradėti derybas dėl ilgalaikių ateities santykių. Britanijai siekia kuo greičiau susitarti dėl prekybos sutarties su Bendrija.

Manoma, kad M. Barnier reikalaus apytiksliai dvejų metų pereinamojo laikotarpio. Tuo metu Jungtinė Karalystė privalėtų laikytis visų ES taisyklių, bet neturėtų balso teisės formuojant Bendrijos politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Komisijos derybininkai argumentuos, kad JK turės atkartoti ES narystę visais lygmenimis“, – sakė politinių konsultacijų bendrovės „Eurasia Group“ atstovas Mujtaba Rahmanas (Mudžtaba Rahmanas).

Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) siekia, kad būtų greitai susitarta dėl pereinamojo laikotarpio ryšių su ES sąlygų. Vis dėlto ji gali susilaukti pasipriešinimo iš griežtų euroskeptikų savo vadovaujamoje Konservatorių partijoje.

Th. May jau teoriškai sutiko, kad pereinamuoju laikotarpiu Europos Teisingumo Teismo jurisdikcija jos šalyje išliks ir kad tuo metu Londonas neturės teisinio pagrindo vienašališkai sudarinėti kokias nors prekybos sutartis.

REKLAMA

Vienas konservatorių įstatymų leidėjų Jacobas Reesas-Moggas (Džeikobas Risas-Mogas) tokį reikalavimą pavadino „gana priešišku“, paliekančiu JK „paprasčiausia vasaline valstybe, kolonija, Europos Sąjungos baudžiauninke“.

Th. May Britanijos įstatymų leidėjus pirmadienį tikino, kad pereinamasis laikotarpis yra būtinas, nes padėtų užtikrinti tęstinumą verslui ir žmonėms, kol bus išspręstas ateities santykių klausimas.

Premjerė vėl pakartojo, kad Britanija paliks ES bendrąją rinką ir muitų sąjungą, bet sakė, kad susitarimai dėl pereinamojo laikotarpio yra „praktinis sprendimas – jį dauguma žmonių supras ir vertins“.

REKLAMA

Žinant, kad per šį procesą gali pasitaikyti povandeninių akmenų, „išlieka reikšminga tikimybė, kad Th. May turės pratęsti derybas pagal 50-ąjį (ES sutarties) straipsnį arba pereinamojo laikotarpio trukmę, nors ir nebus linkusi to daryti“, sakė analitikas M. Rahmanas.

Artėjant kitam derybų etapui M. Bernier antradienį įspėjo – kad kokie būtų ryšiai po „Brexit“, neišvengiama, kad Britanijos finansų įmonės nebegalės užsiimti verslu Europos Sąjungoje lygiai taip pat, kaip veikė iki „Brexit“. Šie Londone sukėlė susierzinimą.

„Tai raudonų linijų, kurias patys britai nusprendė nubrėžti, pasekmės. Palikdami bendrą rinką jie prarandą leidimą teikti finansines paslaugas“, – M. Barnier sakė keliems Europos laikraščiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų