REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei ir taip valgote daug šiame straipsnyje pateiktų maisto produktų, nekeiskite savo mitybos įpročių, tačiau jei jūs sveiką mitybą suprantate kiek kitaip ir vietoj dvigubo kiekio sviesto ant spragėsių dedate tik tiek, kiek priklauso, pats metas susiimti.

Jei ir taip valgote daug šiame straipsnyje pateiktų maisto produktų, nekeiskite savo mitybos įpročių, tačiau jei jūs sveiką mitybą suprantate kiek kitaip ir vietoj dvigubo kiekio sviesto ant spragėsių dedate tik tiek, kiek priklauso, pats metas susiimti.

REKLAMA

Sužinokite, kokite maisto produktai naudingi jūsų sveikatai ir mažina padidėjusį cholesterolio kiekį.

Per metus nuo širdies ir kraujagyslių ligų visame pasaulyje miršta maždaug 17 milijonų žmonių. Tai sudaro trečdalį visų mirčių skaičiaus.

Padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje (dislipidemija) išsivysčiusiose šalyse laikoma viena svarbiausių visuomenės sveikatos problemų, mat ši patologija – pagrindinis širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys.

Avižos

Jei norite sumažinti cholesterolio kiekį organizme, gali užtekti tik pakeisti pusryčiams valgomus patiekalus. Pradėjus vartoti avižas, po 6 savaičių blogojo cholesterolio kiekis sumažėja maždaug 5,3 %. Taip nutinka dėl avižose esančio beta-glukano, kuris sugeria jūsų organizme natūraliai susidarantį cholesterolį.

REKLAMA
REKLAMA

Raudonas vynas

Dar viena priežastis, kodėl reikia keltis taures už mūsų sveikatą. Pasak mokslininkų, raudonos „Tempranillo“ vynuogės, savo sudėtyje turinčios daug skaidulų ir naudojamos raudonojo vyno gamyboje, ženkliai mažina cholesterolį.

REKLAMA

Tie, kurie vartojo raudonosiose vynuogėse esančias maistines medžiagas, cholesterolio kiekį organizme sumažino net 9 %, o tie, kurie gėrė raudoną vyną, šį kiekį sumažino net 12 %.

Lašiša ir riebi žuvis

Viena iš daugiausia naudos mūsų sveikatai duodančių maisto medžiagų – omega-3 riebalai. Jie ne tik padeda išvengti širdies ligų, demencijos, bet ir mažina cholesterolį.

Pasak Loma Linda universitete atliktų tyrimų, pradėjus vartoti omega-3 riebalų rūgštis, kurios randamos lašišoje, sardinėse ir silkėje, cholesterolio kiekis organizme sumažėja net 4%.

REKLAMA
REKLAMA

Riešutai

Jei ieškote užkandžių, kurie jums būtų itin naudingi ir kartu mažintų cholesterolį, metas pradėti lukštenti riešutus. Kaip rašoma viename moksliniame žurnale, 6 dienas per savaitę suvalgius nedidelį kiekį graikinių riešutų, bendras cholesterolio kiekis organizme sumažėjo maždaug 5,4 %, o blogasis – net 9,3 %.

Daug naudos taip pat suteks ir migdolai bei anakardžio riešutai. Tačiau, nors šie riešutai turi labai daug teigiamų savybių, jie turi gan nemažai kalorijų, todėl būtų neprošal išmokti kontroliuoti save ir jausti saiką. Sau nepakenksite suvartoję tiek, kiek telpa maždaug į 1,5 stikliuko.

Arbata

Žinoma, kad arbata, ypač žalioji, padeda kovoti su vėžiu, tačiau ji taip pat naudinga tiems, kurių tikslas – cholesterolio mažinimas. Juodoji arbata per 3 savaites kraujyje esačių lipidų kiekį sumažina maždaug 10 %.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pupelės

Jos naudingos ne tik širdžiai. Pasirodo, kad į sriubą įpilus pusę stiklinės pupų, bendrasis blogojo cholesterolio kiekis sumažinamas maždaug 8 procentais. Taip nutinka dėl pupose esančio pakankamai didelio skaidulų kiekio, kurios neleidžia pasisavinti su kitais maisto produktais atkeliavusio cholesterolio.

Šokoladas

Taip, šis itin galingas antioksidantų kupinas gaminys didina gerojo cholesterolio kiekį. 2007-aisiais metais atlikti moksliniai tyrimai atskleidė, kad jame dalyvavę žmonės, kurie vartojo kakavą, per 12 savaičių savo gerojo cholesterolio kiekį organizme padidino net 24 %.

Atminkite, kad taip nutiks jei vartosite tik juodą ir kartų šokoladą. Lyginant su pienišku šokoladu, juodajame yra net 3 kartus daugiau mums naudingų maistinių medžiagų, kurios taip pat neleidžia kimštis kraujagyslėms.

REKLAMA

Česnakas

Be to, jog kiekvienam savo patiekalui suteiksite šiek tiek cinko, kuris taip pat yra be galo naudingas, česnakas padės sumažinti padidėjusį cholesterolį, apsaugos nuo kraujo krešulių, sumažins kraujospūdį ir apsaugos nuo infekcijų.

Naujausi moksliniai tyrimai atskleidė, jog česnakas neleidžia susidaryti arterijas užkemšantiems dariniams, kurie atsiranda, kai cholesterolio dalelės prilimpa prie arterijų sienelių.

Alyvuogių aliejus

Gera žinia ta, kad šis dažnai naudojamas ingredientas yra naudingas sveikatai.

Alyvuogių aliejuje gausu širdžiai taip reikalingų nesočiųjų riebalų, kurie mažina blogąjį cholesterolį bei naikina ant pilvo besikaupiančius riebalus. Alyvuogių aliejų galite naudoti salotoms gardinti, vištienai ar žuviai marinuoti bei daržovėms kepti.

REKLAMA

Špinatai

Šioje populiarioje lapinėje daržovėje labai daug luteino, stiprinančio akis, tačiau visai neseniai atlikti tyrimai teigia, jog pusė stiklinės luteino savo sudėtyje turinčių produktų apsaugo nuo širdies ligų ir stiprina arterijų sieneles bei neleidžia ant jų kauptis toms pačioms cholesterolio dalelėms, kurios sukelia jų užsikimšimą.

Avokadas

Avokaduose esančios maistinės medžiagos padeda didinti gerojo cholesterolio kiekį organizme, tuo pačiu mažinant blogąjį. Kadangi šis vaisius, kaip ir riešutai, yra ganėtinai kaloringas, jį vartoti reikėtų saikingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų