REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Nuošliaužos Kinijoje (nuotr. Vida Press)

Kaip paaiškėjo naujame, mokslininkų atliktame tyrime, Kinijoje vykstančias nuošliaužas gali sukelti oro tarša.

15

Kaip paaiškėjo naujame, mokslininkų atliktame tyrime, Kinijoje vykstančias nuošliaužas gali sukelti oro tarša.

REKLAMA

Prasta oro kokybė yra susijusi su maždaug 4000 mirčių Kinijoje kiekvieną dieną, tačiau naujame tyrime, geologai nustatė, kad anksčiau buvo pamiršta dar viena grėsmė sukeliama taršos. 

„Teršalai taip pat gali sukelti mirtinas nuošliaužas”, – moksliniame žurnale „Earth and Planetary Science Letters” rašo naujo tyrimo autoriai dr. Ming Zhang ir dr. Mauri McSaveney.

Mokslininkai teigia, kad rūgštus lietus, kilęs dėl oro taršos, gali susilpninti uolienų sluoksnius ir sukelti nuošliaužas.

Lietus gali tapti rūgštus, kuomet deginant anglį ištirpsta dujos, kurios vėliau formuoja sieros rūgštį ir azoto rūgštį.

REKLAMA
REKLAMA

Iš dalies, dėl to kad Kinijoje yra didelių kalnų, jai ypač būdingos nuošliaužos.

Šios natūralios nelaimės kartais gali atsirasti, kuomet žemės drebėjimai destabilizuoja kalnuotų vietovių žemės sluoksnius, tačiau vis dar yra daug spekuliacijos dėl kitų mechanizmų, kurie juos sukelia.

REKLAMA

Kasyba pagilina įtrūkimus

„Jiweishan” nuošliaužos 2009 metais buvo ypač mirtinos, jos pasiglemžė 74 žmonių gyvybes, o mokslininkai tyrinėjo šio įvykio aplinkybes.

Jie padarė išvadą, kad rūgštus lietus sugebėjo pasiekti uolų sluoksnius per įtrūkimus atsiradusius dėl kasybos, o tai susilpnino kalnų struktūrą.

Jei tai atsitiktų kalnuose, šis procesas galėtų paskatinti didelę nuošliaužą.

Be to, mokslininkai teigė, kad rūgštūs lietūs gali veiksmingai paskatinti mikrobų, gyvenančių uolose dauginimąsi, todėl jų gali padaugėti ir jie gali suskaidyti uolos struktūrą. 

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas šio proceso neįrodo

Vis dėlto dr. Gibsonas sakė, kad rūgštus lietus gali atlikti svarbų vaidmenį nuošliaužų formavimosi procese, tačiau šis tyrimas nesuteikia įrodymų.

Rytų Anglijos universiteto tyrinėtoja dr. Georgina Bennett, kuri nagrinėja, kaip nuošliaužos reaguoja į klimato pokyčius, sutiko, kad atliktas darbas yra intriguojantis.

„Oro tarša nėra tas dalykas, apie kurį anksčiau buvau galvojusi, todėl tai tikrai įdomu”, – sakė ji.

Dr Bennett sakė, kad idėja atrodo įtikinama, tačiau net jei „Jiweishan” nuošliaužos metu pasidarbavo rūgštūs lietūs, tai greičiausiai bus viena iš daugelio priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų