REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Telefono akumuliatorių ištvermės klausimas yra amžina išmaniųjų telefonų savininkų problema. Nepaisant to, kad mūsų kasdienio gyvenimo palydovai kasmet tampa vis galingesni, jų maitinimo šaltinis dažniausiai išlaiko mažiau nei vieną dieną aktyviai juos naudojant. Maža to, panaudojus kelis mėnesius telefonai pradeda „laikyti“ dar mažiau.

Telefono akumuliatorių ištvermės klausimas yra amžina išmaniųjų telefonų savininkų problema. Nepaisant to, kad mūsų kasdienio gyvenimo palydovai kasmet tampa vis galingesni, jų maitinimo šaltinis dažniausiai išlaiko mažiau nei vieną dieną aktyviai juos naudojant. Maža to, panaudojus kelis mėnesius telefonai pradeda „laikyti“ dar mažiau.

REKLAMA

Ličio jonų baterijos rinkoje laikosi jau daugiau nei du dešimtmečius, ir iš esmės nesikeitė nuo 1991-ųjų, kuomet technologijų gigantė „Sony“ pradėjo jas gaminti. Nepaisant daugybės pastangų jas pakeisti, šios baterijos tikriausiai išliks kartu su mumis dar daugelį metų.

Pateikiame atsakymus į vartotojui dažniausiai kylančius klausimus dėl to, kaip teisingai naudotis išmaniųjų telefonų baterijomis ir kaip išlaikyti jas kuo ilgaamžiškesnėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Ar būtina krauti telefoną „iki galo“, vos tik jį įsigijus?

Ne. Ankstesnės kartos nikelio kadmio tipo baterijos turėjo „atminties efektą“, kuris reiškė, kad akumuliatoriai išlaikys panašų įkrovos lygį, paremtą tuo, kiek jie buvo įkrauti ar iškrauti. Tai reiškė, kad elektroniniai prietaisai būdavo parduodami patariant prieš naudojimą juos pilnai pakrauti ir palaikyti su įjungtu krovikliu kelias valandas.

REKLAMA

Tačiau, šiuolaikinės ličio jonų baterijos daugelio ekspertų nuomone nėra veikiamos šios „ligos“ ir yra daug patikimesnės. Išmanųjį galima drąsiai naudoti vos išpakavus be erzinančios privalomos įkrovos prieš tai.

Dėl tų pačių priežasčių jums nėra reikalo kalibruoti išmaniųjų visiškai išsekinus bateriją. Nors anksčiau tai buvo rašyta ir nerašyta taisyklė, dabar „Apple“ ir kiti mobiliųjų technologijų gigantai tokių rekomendacijų nebeteikia.

Ar baterijos galimybės mažėja su laiku?

Taip, jūs to neišsigalvojate, baterija silpsta praėjus kažkiek laiko. Šiuolaikinės ličio jonų baterijos yra sukurtos atlaikyti tam tikrą „ciklų“ skaičių. Ciklai yra skaičiuojami pagal pilnas baterijos iškrovas, tačiau tai nebūtinai turi būti atlikta per vieną kartą – iškrovos yra „sumuojamos“.

REKLAMA
REKLAMA

„Apple“ tai aiškina taip: „Jūs galite išnaudoti 75 proc. savo baterijos talpos per vieną dieną, tuomet pilnai ją pakrauti per naktį. Jeigu jūs išnaudosite 25 proc. kitą dieną, tai bendrai bus išnaudota 100 proc., ir tai reikš per dvi dienas išnaudotą vieną krovimo ciklą.

Akumuliatorių „gyvenimo“ trukmė skiriasi dėl skirtingų gamintojų naudojamų technologijų, tačiau ekspertai kalba apie 300-500 pilnų iškrovos ciklų pasiekiant 70 procentų jo originalios talpos – tai turėtų atitikti apie du metus telefono naudojimą. Tačiau atliekami tyrimai rodo, kad baterijos talpos kritimas prasideda gana greitai. Todėl vartotojų tikinimas, kad „anksčiau telefonas „laikė“ geriau“, yra iš esmės paremti natūralia elementų gyvavimo ciklo trukme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar palikus jūsų telefoną krautis per naktį galima pažeisti bateriją?

Retais atvejais. Yra tokių pastebėjimų, kad paliekant krauti per naktį telefoną galima „nusodinti“ bateriją, nes ši gauna daugiau energijos, negu jai reikia. Tačiau, šiuolaikiniai elementai ir patys išmanieji, sugeba sumažinti šią potencialią žalą, tai yra, pasiima tik tiek energijos, kiek tuo metu reikia.

Galimos išimtys – labai karšti orai. Karštis sumažina ličio jonų baterijos darbingumą. Jau pats krovimo procesas jas kažkiek įkaitina, o jeigu aplinkos temperatūra yra aukštesnė negu 30 laipsnių, tai gali ją pažeisti. Kraunantis telefoną pasistenkite laikyti jį kuo vėsesnėje aplinkoje, pavyzdžiui, paslėpkite nuo tiesioginių saulės spindulių. Beje, tą patį patarimą galima pritaikyti bet kurio įrenginio krovikliui ar akumuliatoriui, įskaitant ir nešiojamus kompiuterius.

REKLAMA

Ar reikia laukti, kol mano telefono baterija beveik išsikraus, prieš jungiant išmanųjį įkrauti?

Ne. Ir iš tiesų, gali būti visiškai atvirkščiai. Šiuolaikinės ličio jonų baterijos negauna jokių pranašumų pilnai iškrautos, o ilgi krovimo ciklai yra kaip tik labiau kenkiantys, negu staigūs įkrovimai.

Praktikoje tai reiškia, kad iškrovus jūsų telefoną iki 50 proc. ir įkrovus jį iki 100 proc. bei iškrovus jį iki 50 proc. vėl reikš ilgesnę jūsų baterijos trukmę, negu pilnas iškrovimas nuo 100 proc. iki 0.

Ar išjungus Wi-Fi ryšį ar „Bluetooth“ pagerins baterijos ilgaamžiškumą? Ir ką daryti su „lėktuvo režimu“?

Wi-Fi ir „Bluetooth“ jau nebėra tokie „baterijos valgytojai“, kaip tai buvo anksčiau, ar tokie, koks yra telefono ryšio modulis. Paliekant juos įjungtus tikriausiai nesulauksite didžiulio baterijos energijos išnaudojimo. Jeigu toks atvejis pasitaikė, tikėtina, kad tai yra konkretaus modelio programinės įrangos problema. Tačiau, jeigu siekiate maksimalaus baterijos taupymo, šių funkcijų išjungimas gali šiek tiek prisidėti.

REKLAMA

Štai jūsų telefono ryšio modulis, jeigu atsiduriate vietovėse, kuriose silpnas ryšys arba jo išvis nėra, beviltiškai stengdamasis surasti artimiausios ryšio stoties signalą, bateriją „sunks“ itin dideliu tempu. Jeigu žinote, kad ryšio surasti nepavyks, galite įjungti „lėktuvo režimą“. Ir, jeigu turite pasirinkimą, ką naudoti – Wi-Fi ar mobilųjį ryšį – naudokite pirmąjį. 4G ar 3G ryšys „suryja“ daug daugiau baterijos, negu Wi-Fi.

Kaip dar galima „sutaupyti“ baterijos energijos ir kas daugiausiai jos sunaudoja?

Yra keli dalykai, kurių galite imtis, norėdami sumažinti telefono energijos sunaudojimą ir yra dalykai, kurių nepakeisite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai energijos išmaniuosiuose telefonuose išnaudoja pagrindinis jų privalumas – didelis, raiškus ir ryškus ekranas. Todėl nederėtų stebėtis, kad didesnio skersmens ekrano telefonai su didesnės talpos baterija „laiko“ tiek pat, ar net dar mažiau, negu prastesnių charakteristikų telefonai.

Ekspertai kažkokių stebuklingų priemonių neturi:

- galima sumažinti ekrano ryškumą

- atjungti GPS paiešką ir retai naudojamų fone veikiančių programėlių veiklą

- neišjungti jūsų naudojamų programų naudojantis „multitasking“ galimybėmis. Būdamos „neaktyvios“ jos laikomos miego režimu, todėl įjungiant kiekvieną kartą jas iš naujo sunaudojama daugiau energijos, negu tiesiog leidžiant telefono operacinei sistemai pačiai tvarkytis su jomis.

- deaktyvuoti soc. tinklų, naujienų portalų ar el. pašto „push“ žinutes, kurios periodiškai „tikrina“ ar nėra naujų pranešimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų