REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kažkada per rikiuotę mums pasakė „elkitės kaip pareigūnai, nes tokie esate“. Bet gaila, kad visi jau seniai nebesijaučia pareigūnais, o tik kažkieno trečiarūše našta...“, - apie planus emigruoti ir apverktinas darbo sąlygas pasakoja jaunas Lietuvos ugniagesys. Nesulaukę parlamentarų pritarimo didinti atlyginimus ugniagesiai nebetyli ir drąsiai pasakoja, kaip iš tiesų atrodo jų darbas.

„Kažkada per rikiuotę mums pasakė „elkitės kaip pareigūnai, nes tokie esate“. Bet gaila, kad visi jau seniai nebesijaučia pareigūnais, o tik kažkieno trečiarūše našta...“, - apie planus emigruoti ir apverktinas darbo sąlygas pasakoja jaunas Lietuvos ugniagesys. Nesulaukę parlamentarų pritarimo didinti atlyginimus ugniagesiai nebetyli ir drąsiai pasakoja, kaip iš tiesų atrodo jų darbas.

REKLAMA

Ugniagesiu 5 metus dirbantis Vaidas (tikrasis vardas redakcijai žinomas) pripažįsta – Lietuvos ugniagesių situacija išties apgailėtina, bet patys pareigūnai tyli, nes baiminasi savo vadovų keršto.

„Su bet kuriuo ugniagesiu pakalbame, kodėl tyli, nieko nesako, iš visų tarnybų niekada niekur nesireiškiame, tai tiesiog bijo, kad neišsiųstų toliau dirbti į tolimesnį miestą arba nepaskirtų papildomų darbų. Visi kažko bijo“, - tv3.lt kalbėjo Vaidas.

Į gaisrą – tarsi su paprastais rūbais

Nuo ugnies ugniagesį skiria apsauginiai rūbai, tačiau turint omenyje, kokia jų būklė – kartais gali atrodyti, kad į gaisrą žengi su paprastais rūbais.

REKLAMA
REKLAMA

„Apsauginiai drabužiai turėtų atlikti savo darbą, kad ekstremalioje situacijoje būtų galima per gaisrą pereiti, bet dabar jie nieko verti. Tas pats, kas su statybininko rūbais vaikščioti. Jie neatitinka reikalavimų, juos reikia keisti kas kelerius metus. Aišku, nėra pinigų, nes jie brangūs. Kovinių drabužių negalima skalbti, bet, aišku, kas kažkiek laiko tenka skalbti. Po 2-3 skalbimų jie praranda visas savo savybes“, - pasakojo Vaidas.

REKLAMA

Problema ir dėl drabužių kiekio – toli gražu ne visiems pareigūnams užtenka naujų drabužių komplektų, todėl senuosius reikia taisytis patiems.

„Niekada negavau pakaitinių rūbų, maniškiai yra sulopyti, perlopyti, susiūti. Mūsų apskričiai šiemet buvo skirti 10 komplektų drabužių. Tai juos, aišku, padalino tiems, kuriems labiausiai reikia – vairuotojams, kurie net neina į gaisrus, tyrėjams ir t.t. Tie, kas dirba, tokių dalykų negauna. Na, gauna, bet labai sunkiai ir retai“, - teigė pašnekovas.

Darbas iš meilės, bet ir pinigų reikia

Ugniagesio gelbėtojo mėnesinis darbo užmokestis be priedų yra 483 eurai, policininkų – daugiau nei 550 eurų, kitų statutinių pareigūnų – virš 500 eurų. Tvirtinant kitų metų valstybės biudžetą Seimas atmetė idėją didinti mažiausiai uždirbančių ugniagesių atlyginimus.

REKLAMA
REKLAMA

Po 5 metų tarnybos Vaidas „į rankas“ jau uždirba 550 eurų, tačiau sparčiai kylant kainoms tokia suma nebeatrodo didelė, o užsidirbti papildomai praktiškai neįmanoma.

„Dar gal ir galėčiau kentėti, bet kitą darbą galėčiau dirbti tik 0,25 etato, nes negaliu dirbti nei prieš budėjimą, nei po budėjimo. Aš turiu aukštąjį, antrą aukštąjį baiginėju. Kas norės 0,25 etato įdarbinti mane? Iš tikrųjų visi dirba tik todėl, kad myli šį darbą. Tuos 5 metus atidirbau su užsidegimu, tikrai ne dėl pinigų, o dėl to, kad geras jausmas padėti žmonėms“, - pasakojo Vaidas.

Jaunas ugniagesys jau suplanavo savo ateitį: vos tik atidirbs nustatytą darbo laiką ir baigs mokslus – kels sparnus į užsienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Noriu kurti šeimą, namus turėti, automobilį, tai galvoju pasibaigus terminui išeiti iš darbo ir emigruoti, nes nematau jokių perspektyvų. Norėtųsi dirbti tą darbą, bet tiesiog veja. Žiauru ir gaila, kad visi tyli. Niekas nieko nedaro“, - atviravo vaikinas.

Pirkiniai iš savo kišenės

Sunki gaisrinių situacija su technika bei darbo patalpomis, pasakoja Vaidas. Pavyzdžiui, gaisrinės patalpos aptriušusios, neatitinka higienos normų, trūksta net paprasčiausio muilo.

„Baldai tokie, kad baisu atsisėsti. Lovos tragiškos. Pagalvokite, kokie ugniagesiai būtų, jei atvažiuotų parą nemiegoję. Tai lovos tokios išgulėtos, kad ryte man kelis kartus buvo taip surakinta nugara, kad sunku iš lovos išlipti, visą dieną negalėjau normaliai susilenkti. Muilas šalia kriauklių padėtas tik ten, kur valdžia kartais ateina. Ir tai jis praktiškai vanduo. Automobiliams taisyti ar technikai nėra jokių normalių įrankių, mes vežamės iš namų viską“, - sakė Vaidas.

REKLAMA

Dažnai šį bei tą turi pirkti ir patys ugniagesiai, pavyzdžiui, lemputes. Tačiau vyrai dėl to nekaltina savo vadų, mat šie taip pat elementariausius dalykus buičiai perka iš savo kišenės.

Gėda kalbėti ir apie ugniagesių darbinę techniką – gendančias mašinas ir darbui reikalingiausias priemones. Vaidas pasakoja apie grandininius pjūklus, ištrupėjusiais dantukais, apie kiauras ir bandytas lopyti žarnas automobiliams plauti, bet svarbiausia – leisgyvius automobilius, gendančiais langais ir sirenomis.

„Turime automobilį, kurio tik vienas langas atsidaro, o likę trys – sugedę. Tik vairuotojo veikia, užtenka pereiti techninei apžiūrai ir tiek. Tai vasarą važiuojant prie 30 laipsnių karščio, apie kondicionierių net nesvajojam, mes turime būti pilnai apsirengę ir važiuoti 20 minučių kažkur toliau. Jau pačiame automobilyje galime gauti šilumos smūgį“, - nuogąstavo ugniagesys.

REKLAMA

Atostogos... per prievartą

Nors ugniagesių ekipažą teoriškai turėtų sudaryti trys ugniagesiai, skyrininkas, vairuotojas ir pamainos vadas, Vaidas tikina, kad taip būna itin retai, kai niekas neatostogauja.

„Būna kartais ir vienas žmogus važiuoja, kartais du, trys. Priklauso nuo atostogų, nuo priverstinių išėjimų už viršvalandžius. <...> Mes dirbame viršvalandžius, bet mums niekas už juos nemoka, liepia išeiti nemokamų atostogų. Nesvarbu, ar trūksta žmonių, ar kas, bet užuot sumokėję kažkiek pinigų, tiesiog renkasi, kad geriau tegul trūksta žmonių, nesusikomplektuoja ir t.t.“, - kalbėjo Vaidas.

Problemų ugniagesiams sukėlė ir naujasis Darbo kodeksas. Anot Vaido, už norimas pasiimti laisvas dienas ugniagesiai turi papildomai atidirbti kitose pamainose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes dirbame kas ketvirtą parą, bet pernai pasikeitus Darbo kodeksui mums skaičiuoja lyg dirbtume penkias dienas per savaitę 8-17 val. Čia yra absurdas. Aš norėjau pasiimti laisvą sausio 1 d., kadangi ji šventinė diena, skaičiuojama pagal nepamaininį Darbo kodeksą, man būtų tekę atidirbti 16 valandų į skolą kitoje pamainoje. Susirgus irgi gali būti lygiai tas pats – gali tekti atidirbti į skolą“, - atviravo Vaidas.

Stengiasi gerinti darbo sąlygas bei atlyginimus

Kiek anksčiau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Kęstutis Lukošius portalui tv3.lt teigė, jog numatoma didinti ugniagesių atlyginimus.

„2018 m. departamentui numatyti asignavimai, lyginant su 2017 metais, didėja 2709 tūkst. eurų. Jie bus skirti priedams už laipsnius ir pareigūnų darbo užmokesčiui didinti, dėl ekonomikos krizės neproporcingai sumažinto atlyginimo dalies grąžinimui, dirbančiųjų pagal sutartis darbo užmokesčiui didinti, taip pat kompensacijoms už ugniagesiams gelbėtojams neišduotą uniforminę aprangą. Pareiginei algai didinti 2018 m. iš vidinių resursų planuojame sutaupyti 1,9 mln. eurų“, - tv3.lt sakė K. Lukošius.

REKLAMA

Tuo tarpu, kalbėdamas apie ugniagesiams trūkstamas darbo priemones, K. Lukošius tvirtino, kad šias nuolat stengiamasi atnaujinti.

„Štai jeigu 2016 m. buvo įsigyta tik per 220 apsauginių ugniagesio kostiumų, tai šiais metais planuojame įsigyti 1300 apsauginės aprangos komplektų. Taip pat šiemet bus įsigyta saugos priemonių (pirštinių, šalmų, pošalmių, ugniagesių batų) už 170 tūkst. eurų. Daugiau skirti lėšų nėra galimybių, nes būtina remontuoti gaisrinę techniką, lėšų reikia pastatų remontui, nemažai kainuoja komunalinės paslaugos, informacinių sistemų priežiūra, automobilių remontas ir draudimas“, - sakė K. Lukošius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų