REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga atlaikė interpeliaciją – Seimas ketvirtadienį pritarė jo atsakymui į opozicijos užduotus klausimus.

 

Už tai, kad būtų pritarta ministro atsakymui, balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 33 ir keturi parlamentarai susilaikė.

Ministrą parėmė valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Socialdemokratų darbo, opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ bei mažumoje esančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijų nariai.

Prieš buvo ir susilaikė opozicinės frakcijos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, socialdemokratai.

Interpeliaciją ministrui inicijavo opozicija, jam užduoti klausimai dėl medikų atlyginimų kėlimo, kilusios sumaišties vaistinėse įteisinus slaptus pirkėjus, personalo politikos.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas interpeliacijos iniciatorių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis po balsavimo žurnalistams sakė kitokio rezultato ir nesitikėjęs. Klausiamas, ar tuomet interpeliacijos procedūra nebuvo tuščias laiko švaistymas, konservatorių vadovas teigė, jog tik taip visuomenė galėjo išgirsti atsakymus į visiems rūpimus klausimus.

REKLAMA

Kartu politikas sakė, jog atsakymai nebuvo nuoširdūs ir labiau panašūs į „atsirašymą“.

„Jau perskaičius atsakymus buvo akivaizdu, kad tai „atsirašymas“ – atstokit, palikit mane ramybėj ir nesikiškit. Manau, kad ministras taip neturėtų elgtis. Ministrai turėtų atsakyti į visus klausimus sąžiningai, kruopščiai ir atsakingai, o tai tikrai nebuvo padaryta“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Ministras atsakydamas į interpeliacijos klausimus teigė, kad medikų atlyginimų kėlimas yra vienas iš ministerijos prioritetų ir tai ne vienkartinis, o tęstinis įsipareigojimas. Taip pat jis aiškino, kad kilusi sumaištis dėl slaptų pirkėjų davė ir naudos – vaistininkai pagaliau pradėjo laikytis receptinių vaistų pardavimo tvarkos. Kaltinimus dėl spaudimo priimant ar atleidžiant Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžius sektoriaus darbuotojus jis neigė.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiek medikų, tiek rezidentų atlyginimų kėlimas buvo ir visada bus SAM vienu iš prioritetinių klausimų. Užmokesčio didinimas yra ne vienkartinis, o tęstinis įsipareigojimas, todėl sprendimai turi būti pagrįsti ilgalaikėmis galimybėmis, kad mes galėtume užtikrinti tęstinumą, ne tik kitais, bet ir dar kitais metais didindami užmokestį“, – ketvirtadienį Seime sakė ministras svarstant jo interpeliaciją.

Ministras pažymėjo, kad pastarąjį kartą medikų atlyginimai didinti šių metų liepą vidutiniškai 8 proc., o su medikų bendruomene susitarta dėl tolesnio algų didinimo ne mažiau kaip 20 proc. kitais metais. Iki 2020 metų sveikatos apsaugos ministras žada siekti, kad mediko atlyginimas būtų ne mažiau trijų vidutinių šalies darbo užmokesčio dydžių, o slaugytojo – ne mažiau kaip pusantro vidutinio uždarbio šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicija ministro taip pat klausė, kodėl jis nenumatė neigiamų padarinių įteisinus slaptus pirkimus vaistinėse, siekiant patikrinti, ar vaistininkai siūlo pigiausius vaistus. A. Veryga atsakė, kad kilusi sumaištis davė naudos – vaistinėse pradėta laikytis receptinių vaistų pardavimo tvarkos.

Su naująja tvarka pasipylė gyventojų skundai, kad be receptų nebegalima įsigyti vaistų, kuriuos anksčiau pirko laisvai. Anot ministro, teigiamai reikia vertinti tai, jog vaistininkai pradėjo laikytis teisės aktų reikalavimų ir išduoda receptinius vaistinius preparatus su receptu.

Interpeliaciją ministrui pasirašė 46 parlamentarai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės. Pagal Seimo statutą, inicijuoti interpeliaciją ministrui gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų