REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Arktis (nuotr. SCANPIX)

Arkties regionas toliau kenčia nuo klimato kaitos. Tokią išvadą padarė JAV nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) išleisdama kasmetinę Arkties būklės analizę.

19

Arkties regionas toliau kenčia nuo klimato kaitos. Tokią išvadą padarė JAV nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) išleisdama kasmetinę Arkties būklės analizę.

REKLAMA

Mokslininkai padarė išvadą, kad 2017 metais Arktis nebuvo rekordiškai paveikta atšilimo, bet visgi yra įrodymų, kad Arkties regione temperatūra kyla dvigubai greičiau, nei pasaulyje fiksuojamas vidurkis.

Pranešime teigiama, kad išplitę aplinkos pokyčiai, kylantys dėl šio atšilimo, regione pradeda kurti „naują normą“.

2017-tųjų, temperatūra buvo artima aukščiausiai oro temperatūrai, kuri kada nors buvo užfiksuota šiame regione. Šie metai nusileido tik pernykščiams, kurie buvo karščiausi, kaip rašoma independent.

Kinta ir vandens temperatūra 

Taip pat buvo viršyta vidutinė jūros vandens temperatūra, toliau prarandamas jūros ledas. Tuo pačiu vyksta ir įvairūs neigiami padariniai Arkties gyventojams ir ekosistemoms.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad kasmet mažėja didžiausias žiemos jūrų ledo plotas, autoriai atskleidžia, kad kiekvienais metais ledas taip pat tampa vis plonesnis.

Ataskaita buvo paskelbta Amerikos Geofizikų sąjungos rudens konferencijoje Naujame Orleane.

„Greiti ir dramatiški pokyčiai, kuriuos mes ir toliau matome Arkties regione, yra didžiausias iššūkis, bet ir galimybė.

REKLAMA

Šių metų Arkties ataskaita yra galingas argumentas, siekiant įrodyti kodėl mums reikia ilgalaikių Arkties stebėjimų. Jai galėtume paremti sprendimus, kuriais norime pagerinti Arkties bendruomenių ekonominę gerovę, nacionalinį saugumą, aplinkos apsaugą ir aprūpinimą maistu“,– sakė dr. Timothy Gallaudet, NOAA administratorius.

Šią ataskaitą sudaro daugiau nei 80 mokslininkų iš 12 valstybių darbai. Ja siekiama pateikti naujausią informaciją apie dabartinę Arkties regiono būklę.

Ataskaita kasmet rengiama NOAA, kad pateiktų bendrą regiono būklės atnaujinimą ir informuotų apie sprendimų priėmimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų publikacijoje taip pat pateikiamos specialios ataskaitos apie klimato atšilimo poveikį vertingai Beringo jūros žuvininkystei, Arkties amžinojo įšalui, dėl kurių kyla pavojus Arkties infrastruktūrai.

„Kelias į priekį yra aiškus: klimato kaitos švelninimas yra gyvybiškai svarbus. Mums reikia mažinti išmetamųjų teršalų kiekį, nutraukti mūsų priklausomybę nuo iškastinio kuro ir apsirūpinti švaria energija ateityje – mūsų planetos, žmonių ir laukinės gamtos labui“,– sakė Davidas Aplinas, laikinasis JAV Arkties programų generalinis direktorius WWF.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų