REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Panevėžį sukrėtė baisus vienuoliktoko nužudymas

Du sunkūs nusikaltimai vienas paskui kitą Lietuvoje sukėlė aštrias diskusijas socialiniuose tinkluose. Sekmadienio vakarą Panevėžyje eidamas namų link nužudytas 17-metis, o vakar Kaune prie prekybos centro nudurtas 39-erių vyras.

9

Du sunkūs nusikaltimai vienas paskui kitą Lietuvoje sukėlė aštrias diskusijas socialiniuose tinkluose. Sekmadienio vakarą Panevėžyje eidamas namų link nužudytas 17-metis, o vakar Kaune prie prekybos centro nudurtas 39-erių vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešoje erdvėje žmonės pradėjo diskutuoti tokiomis temomis: „Ar grįžtame į 1990-sius?“ arba „Kodėl policija tik gaudo kelių eismo taisyklių pažeidėjus, o neapsaugo žmonių viešose vietose?“. Diskusijų buvo ir daugiau, tačiau plačiau jų neįvardysime, nes esmė kaip ir aiški.

REKLAMA

Tad kaip yra iš tiesų? Ar tikrai „grįžtame“ į pirmuosius Lietuvos nepriklausomybės metus, kai nusikalstamumas tiesiog kerojo visur, kur tik įmanoma. Apie tai pokalbis su daug metų policijos sistemoje dirbusių pareigūnu, buvusiu Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininku Algirdu Matoniu.

- Ką galėtumėte pasakyti apie žmonių reakcijas dėl pastarųjų kraupių įvykių Panevėžyje ir Kaune?

REKLAMA
REKLAMA

- Vienur ar kitur galimai įsiplieskiantys konfliktai ir dėl jų kylantis drastiški, tragiški padariniai – įmanomi. Nuo to 100 procentų apsisaugoti yra praktiškai neįmanoma. Bet kalbant apie Panevėžio ir Kauno atvejus reikia žinoti daugiau detalių, o tik tada daryti išvadas.

Bet tikrai, visuomenės vietoje, nedrįsčiau daryti tokių toli atgal einančių išvadų. Vien remiantis šiais dviem įvykiais. Nereikėtų kalbėti apie 1990-sius.

Čia nėra nei sprogdinimai, nei žudymai panaudojant šaunamuosius ginklus. Nekalbame apie profesionalaus nusikalstamumo apraiškas. Tad nereikėtų kelti sumaišties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie nusikaltimai bus ištirti. Ir tada bus galima vertinti – tai buvo buitinės situacijos ar organizuoto nusikalstamumo pagrindu įvykdyti nusikaltimai.

- Visuomenė tokiais atvejais dažnai „mėto akmenis“ į policijos „daržą“, kad šie esą neužkerta kelio tokiems nusikaltimams. Ką apie tai manote?

- Nesutikčiau su tuo. Šiandien adekvačiai matomas policijos veiklos laukas. Dėmesio yra skiriama visoms sritims. Negalima susitelkti į vienus nusikaltimus, nes tada kils dar daugiau problemų.

Pastaraisiais metais policija sutelkė labai daug pajėgų kovodama prieš įvairias smurto rūšis. Tas darbas yra tikslingas ir rezultatai matosi. Juk pavogtą daiktą gali vėl nusipirkti, o gyvybė yra tik viena. Tad prioritetai yra aiškūs. Mane įtikina jų pastangos.

REKLAMA

- Tai grįžkime į tuos pirmuosius Lietuvos nepriklausomybės laikus. Ar tikrai galima lyginti šiuos ir anuos laikus?

- Čia visiškai nėra ką lyginti. Dabar yra žymiai saugiau nei buvo tada. Tais metais buvo daug drastiško smurto. Pateiksiu vieną pavyzdį, kad 1995-siais Kauno apskrityje įvykdyti 33 sprogdinimai. Užduosiu retorinį klausimą, kiek jų įvykdyta šiais-praėjusiais metais? Ir tas skaičius yra tik Kauno apskrityje, o ne visoje Lietuvoje.

Tad kalbėti, kad grįžtame į 1990-sius ar 1993-sius metus nėra pagrindo. Juolab, kad 1990-ieji dar nebuvo tokie blogi. Daug baisiau buvo 1992-1997 m. laikotarpis. Tada įsivažiavo rinkos ekonomikai, verslai, turto prievartavimai, reketas, sprogdinimai, nekilnojamojo turto privatizavimas. Tad matant tuos du įvykius Panevėžyje ir Kaune daryti išvadas apie kažkokį nusikalstamumo grįžimą daugiau kaip 20 metų atgal negali būti net kalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų