REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

 Sunku būtų pervertinti prieskonių reikšmę ne tik įvairių šalių virtuvėms, bet ir viso pasaulio istorijai – dėl jų kildavo karai, atsirado žemynus jungiantys prekybos keliai, iš prieskonių prekybos išsilaikydavo senovės imperijos. Net ir Amerikos atradimą lėmė prieskoniai.

 Sunku būtų pervertinti prieskonių reikšmę ne tik įvairių šalių virtuvėms, bet ir viso pasaulio istorijai – dėl jų kildavo karai, atsirado žemynus jungiantys prekybos keliai, iš prieskonių prekybos išsilaikydavo senovės imperijos. Net ir Amerikos atradimą lėmė prieskoniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papasakoti kiekvieno jų kilmę ir kelią iki Europos prireiktų ne vienos knygos. Aišku viena: be prieskonių ir jų pagrindu gaminamų pagardų neįsivaizduojama nė viena virtuvė – ar tai būtų restorano virtuvė, ar jūsų pačių.

REKLAMA

Kone pagrindinis prieskonis – pipirai. Jų rūšių skaičiuojama begalė, ir jie kilę iš skirtingų šalių: Indijos, Vietnamo, Tailando, Čilės, Argentinos ir pan. Juodasis, baltasis, žaliasis, kvapusis, ilgasis, braziliškasis – tik keletas jų, dažniausiai naudojamų kulinarijoje.

Atskiro paminėjimo nusipelno aitriosios paprikos. Ar žinojote, jog ši Centrinės ir Pietų Amerikos karščiu alsuojanti agrokultūra, šiuose žemynuose auginama jau ne vieną tūkstantį metų, net yra įtraukta į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką.

REKLAMA
REKLAMA

Česnakas irgi priskirtinas kulinarijos klasikai. Šis prieskonis, kilęs iš Centrinės Azijos, apskritai vadinamas vaistu nuo visų ligų (taip jį dar daugiau nei prieš tūkstantį metų pavadino garsusis persų kilmės gydytojas ir filosofas Avicena), nekalbant jau apie maistines jo savybes.

Jei norite nustebinti gurmanus, Provanso žolelių pagardai - privalomi. Tradiciškai šio Prancūzijos Provanso provincijos džiovintų prieskoninių augalų mišinio „Top 5“ sudėtis yra rozmarinas, čiobrelis, levanda, raudonėlis ir dašis, tačiau galimi ir kiti variantai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiol šiais visais prieskoniais galėsite mėgautis kitaip - valgydami lietuvišką vytintą dešrą su pagardais. Jau artimiausiu metu, prieš Kalėdas, prekyboje pasirodys net keturios skirtingos „Klaipėdos mėsinės“ technologų sukurtos aukščiausiosios rūšies vytintos dešros įvairiuose pasaulio kraštuose kilusiuose pagarduose. Savo šventinį stalą praturtinti galėsite vytinta dešra Provanso žolelių pagarduose, aitriųjų paprikų pagarduose, vytinta dešra 5 rūšių pipirų pagarduose ir česnako pagarduose.

Visų šių naujųjų „Klaipėdos mėsinės“ dešrų sudėtyje mėsos (kiaulienos kumpio ir jautienos) yra net 96 procentai, o jų gamybos metu nenaudojamas skonio stipriklis E621 (natrio glutomatas). Ir iš tiesų – kokia prasmė? Skonį čia juk sustiprina pagardai!

Tad mėgaukitės naujosiomis Klaipėdos krašto mėsininkų sukurtomis vytintomis dešromis su pagardais. Pasaulio skonių gama – jūsų stalui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų