REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Protestas Seime (tv3lt nuotr.)

Seimui rengiantis priimti biudžetą parlamentarus prie posėdžių salės pasitiko mitinguojančios aktyvistės, prašančios didinti paramą smurtą patiriančioms moterims. Tuo tarpu premjeras moteris kritikavo užsiimant populizmu.

3

Seimui rengiantis priimti biudžetą parlamentarus prie posėdžių salės pasitiko mitinguojančios aktyvistės, prašančios didinti paramą smurtą patiriančioms moterims. Tuo tarpu premjeras moteris kritikavo užsiimant populizmu.

REKLAMA

Antradienį prie Seimo posėdžių salės susirinko Seimo narė Dovilė Šakalienė, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas ir būrelis plakatais nešinų moterų, prašančių didinti išmokas smurtą patiriančioms moterims. Mitinguotojai biudžete prašo numatyti papildomus 4 mln. eurų paramai.

„Labai gaila, kad apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas yra tik popierinis, nes jo įgyvendinimui skiriamos lėšos yra juokingos – 10 eurų per metus padėti moteriai, patiriančiai smurtą. Ką galima už 10 eurų per metus jai padėti? Išmalda buvo papildomai numesta, kad bus 12 eurų per metus skiriama moteriai su vaikai, bėgančiai nuo smurto“, - žurnalistams kalbėjo D. Šakalienė.

Apkaltino užsiimant populizmu

Parlamentarė D. Šakalienė atkreipė dėmesį, kad ši Vyriausybė žadėjo kovoti su smurtu šeimoje ir padėti nuo to kenčiančioms moterims, bet savo pažado neįgyvendino.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes nelabai suprantame, kur tie prioritetai, kai kažkas nueina ir tvarkingai susitaria dėl dešimčių ir šimtų eurų, bet negali rasti poros milijonų eurų padėti dešimtims tūkstančių moterų, kenčiančioms nuo smurto kasmet“, - tvirtino Seimo narė.

REKLAMA

Protestuotojų teigimu, šiuo metu smurtą šeimoje patiriančioms moterims padėti skiriama 666 tūkst. eurų kasmet, bet smurtą patiria beveik 70 tūkst. moterų.

Tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis moteris kritikavo užsiimant populizmu, bet sakė, kad ir šis klausimas, matyt, bus sprendžiamas.

„Kiekvienas prašymas yra galimas. Šį kartą šių metų biudžete numatytos dvigubai didesnės išmokos, kalbant apie prekybą žmonėmis, jų aukoms, tai klausimai, matyt, ateis ir iki kitų programų įgyvendinimo“, - žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Privaloma pagalba

Specializuotą kompleksinę pagalbą asmenims, patyrusiems smurtą ir prievartą artimoje aplinkoje, teikiančių Vilniaus moterų namų vadovė Lilija Henrika Vasiliauskienė priminė, kad teikti pagalbą smurto aukoms nevyriausybines organizacijas yra įpareigojusi pati Vyriausybė, be to, tai yra tarptautinis įsipareigojimas. Anot jos, pastaraisiais metais, pagalbos prašančiųjų skaičius yra smarkiai išaugęs.

„Policija jau susiorientavo, kad jeigu jie nenori kelti baudžiamosios bylos, tai siunčia mums. Mūsų krūviai didėja dešimtimis kartų. Ne procentais, bet kartais. Tas varganas 666 tūkst. eurų lieka trejus metus tas pats, nors vien per tris ketvirčius mūsų Vilniaus miesto specialiosios pagalbos centras Vilniaus moterų namai 60 proc. daugiau gavo pranešimų iš policijos, nekalbant apie tuos žmones, kuriems teikiame tęstinę pagalbą“, – teigė L. H. Vasiliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų