REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 1-oji lietuvių liaudies buityje: paprotestuoti ir išgerti

Tarptautinės darbo dienos proga Rumšiškėse surengta šventė virto masinėmis išgertuvėmis, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji dalis Lietuvos visuomenės kratosi Tarptautinės darbo dienos minėjimo, kuris asocijuojasi su netolima sovietine pompastika. Vakar tik Rumšiškėse keli šimtai profsąjungininkų iš valdžios reikalavo didesnių atlyginimų ir pensijų.

REKLAMA

Po keliasdešimties minučių pavieniai plakatai paskendo šokių ir dainų sūkutyje. Kai kurie renginio dalyviai vėliau girtutėliai šlaistėsi po Liaudies buities muziejų, pasakoja dienraštis.

„Reikėtų dar pasiginčyti, ar Tarptautinė darbo diena lietuviui nėra šventė, - „Kauno dienai“ sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis. – Jei popiežius sakė, kad profsąjungos yra neatskiriama socialinės visuomenės dalis, tai Lietuvoje, kaip ir kitose Europos sąjungos šalyse, tokia šventė turėtų būti.“

REKLAMA
REKLAMA

Vakar apie 500 profsąjungų delegatų į Kaišiadorių rajoną sugužėjo iš Vilkaviškio, Radviliškio, Jonavos, Raseinių ir kitų šalies miestų. Rankose jie laikė plakatus: „Lietuvos minimalus atlyginimas – garantuotas skurdas!”, „Darbuotojai – ne vergai!“, „Didinkite atlyginimus, pensijas, stipendijas, socialines pašalpas!“

Kai kurie žmonės Rumšiškėse gėdijosi prisipažinti dalyvaujantys tarptautinės darbo dienos minėjime, rašo „Kauno diena“.

„Ką jūs! Nenoriu viešumo, - kalbėjo viena moteris. – Apie profsąjungas jūs tik blogai rašote.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas K. Juknis pripažino, kad nepasitikėjimą profesinėmis sąjungomis inicijavo skandalai, susiję su profsąjunga „Solidarumas“, kai buvusi jo lyderė Aldona Balsienė su bendražygiais pradėjo viešai kariauti dėl profsąjungų turto Vilniuje ir Druskininkuose.

Ko gero, vienintelė praktinė Tarptautinės darbo dienos minėjimo nauda buvo ta, kad Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir Lietuvos darbo federacija pasirašė bendradarbiavimo deklaraciją. Joje pripažįstama, kad nesutarimai tarp profesinių sąjungų susilpnino jas, pakenkė jų veiklai ir įvaizdžiui.

Tačiau profesinės sąjungos turi ir kitų silpnybių, pastebi „Kauno diena“. Liaudies buities muziejuje surengta šventė virto masinėmis išgertuvėmis. Už nemokamus talonus delegatai iki soties gėrė „Švyturio“ alų, kai kurie vos pastovėjo ant kojų.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų