REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjančios šventės papildys kai kurių valdininkų kišenes – bus išmokėtos šventinės premijos. Tiesa, dėl jų nė nereikėjo stengtis. Pakanka neturėti tarnybinių nuobaudų ir puikiai sutarti su savo tiesioginiu vadovu. Tuo tarpu kai kurie šalies savivaldybių vadovai nemano, kad Kalėdos yra priežastis išmokėti priemokas. Kiti – už sutaupytas lėšas darbuotojams įsirengs sporto salę. 

Artėjančios šventės papildys kai kurių valdininkų kišenes – bus išmokėtos šventinės premijos. Tiesa, dėl jų nė nereikėjo stengtis. Pakanka neturėti tarnybinių nuobaudų ir puikiai sutarti su savo tiesioginiu vadovu. Tuo tarpu kai kurie šalies savivaldybių vadovai nemano, kad Kalėdos yra priežastis išmokėti priemokas. Kiti – už sutaupytas lėšas darbuotojams įsirengs sporto salę. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papildomų pinigų, arba vadinamojo tryliktojo atlyginimo, negaus Kauno miesto savivaldybės darbuotojai. Esą artėjančios šventės nėra motyvas premijoms.

REKLAMA

„Švenčių proga specialių priedų ir priemokų Kauno savivaldybės administracijos darbuotojai negaus. Žmogus pinigus turi užsidirbti. Nėra taip, kad visiškai neskatiname darbuotojų, tačiau artėjančios Kalėdos nėra priežastis išmokėti priemokas, “ - portalui tv3.lt teigė Kauno savivaldybės Personalo valdymo skyriaus vedėja Dovilė Šimukonytė-Kaušienė.

Piniginės premijos iki 300 eurų

Labiau pasisekė kiek mažesnių miestų, pavyzdžiui Klaipėdos ir Šiaulių valdininkams. Šie premijų sulauks, o ir stengtis dėl jų nė nereikėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Šaulių miesto savivaldybės Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Gytis Skurkis sako, jog šventinės premijos valdininkams dar tik skaičiuojamos. Planuojama, joms skirti apie 80 tūkstančių, mokesčių mokėtojų pinigų, sutaupytų darbo užmokesčio fonde.

„Mes taip jau esam sumąstę, pasiūlę, kad kalėdinės premijos būtų skirstomos ne pagal užimamas pareigas, rangą, o pagal tai, kiek metų esi išdirbęs. Kadangi premijos skiriamos už mūsų visų, kaip matote, sėkmingą darbą. Tad žmogui šiemet iki mokesčių premija sieks nuo 250 iki 300 eurų. Tie, kurie išdirbo metus ir daugiau, gaus maksimalią – 300 eurų premiją, kas dirba 3 – 6 mėnesius gaus pusė maksimalios, o kas dirba 3 ir mažiau mėnesių, gaus trečdalį maksimalios premijos,“ - aiškino G. Skurkis ir tikino, jog premijų negaus tik tie, kurie turi tarnybinių nuobaudų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ypatingai dėl premijų stengtis nereikėjo ir Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkams. Tačiau čia šventinės priemokos skaičiuojamos pagal bazinę mėnesinę algą. Tad kuo didesnis vadovas, tuo didesnė ir premija.

Pinigai premijoms numatomi iš anksto

Prieš šventes uostameisčio valdininkai išsidalins 130 tūkstančių eurų. Vidutiniškai po 200 eurų kiekvienam darbuotojui. Negaus tik tie, kurie turi tarnybinių nuobaudų. To neleidžia įstatymas.

Reikiamą sumą premijoms, šalies savivaldybių valdininkai sako imantys iš darbo užmokesčio fondo. Jame pinigai sukaupiami darbuotojams sergant, kai šiems išmokas skiria Sodra. Taip pat pinigai taupomi ir vykstant darbuotojų kaitai, esant laisvoms darbo vietoms.

REKLAMA

Tačiau kai kurie uostamiesčio politikai tokiu taupymu netiki. Esą pinigai skirti premijoms, biudžete numatomi iš anksto.

„Mes kontrolės komitete, ankstesniais metais, matėme tikrai didelį lėšų likutį, metų pabaigoje, kuris taip pat buvo išsimokėtas kaip 13, papildomas atlyginimas ar kaip premijos, kur matėsi, kad tas likutis iškart buvo įdėtas į biudžetą ir susiplanuota, kad metų pabaigoje liktų,“ - žurnalistams sakė uostamiesčio savivaldybės tarybos narys Arūnas Barbšys.

Kas uždirba daugiau, to ir premija didesnė

Politikas Tomas Meškinis mano, kad premijas valdininkams reikėtų skirti, tačiau tik už nuopelnus. Be to, jų darbą turėtų vertinti ir gyventojai.

REKLAMA

„Šiuo metu, tai nėra skatinimas. Premijas turėtų gauti valdininkai tik už gerai atliktus darbus, įvykdytus ar net viršytus metinius planus. Galbūt dirbo daug mažiau negu matyta ir gauna premiją. Taip pat dėmesį reikėtų atkreipti į gyventojus. Kaip jie vertina valdininkų darbą. Jeigu darbuotojas sulaukia skundų, priekaištų, tad vertėtų apsvarstyti, kaip jis vykdo savo pareigas. Šiuo metu Klaipėdos savivaldybėje pakanka gerai sutarti su direktoriumi, dirbti ką jis liepia ir premija garantuota,“ - įsitikinęs T. Meškinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politiko nuomone neteisinga ir tai, kad daugiau uždirbantieji, gauna didesnes premijas.

„Tas, kuris mažiausiai gauna algos, mažai uždirba gaus vos kelis papildomus eurus, o tas kuris daugiau uždirba kas mėnesį, gaus dar daugiau. Nors premijos mokamos už darbą toje pačioje įstaigoje. Manau, skatinti ir motyvuoti reikėtų kaip tik labiau tuos, kurių algos mažesnės. Arba skaičiuoti premijas taip, kad jos visiems būtų vienodos, atsižvelgiant į pasiektus darbo rezultatus. Juk taip labiau motyvuotų stengtis,“ - kalbėjo T. Meškinis.

REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė atlikusi darbuotojų apklausa, bendru sutarimu nusprendė iš sutaupytų lėšų įkurti sporto salę.

Savivaldybės administracija gali pati nuspręsti, ar sutaupytas lėšas iš darbo užmokesčio fondo panaudoti premijoms ar perkelti į kitų metų biudžetą, ar skirti miesto problemų sprendimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų