REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendras leidinio „The Insider“ ir tyrėjų grupės „Bellingcat“ tyrimas atskleidė skrydžio MH-17 katastrofos tarptautinės grupės ieškomo vieno iš pagrindinių įtariamųjų tapatybę, – tai pulkininkas generolas Nikolajus Fiodorovičius Tkačiovas, Rusijos Centro karinės apygardos vyr. inspektorius. Tai, kad įrašytuose pokalbiuose skambantis balsas sutampa su generolo N. Tkačiovo, patvirtino dvi nepriklausomos ekspertų komandos, kurių viena yra Lietuvos teismo ekspertizės biuras. Pats N. Tkačiovas kategoriškai neigia buvęs Ukrainoje.

Bendras leidinio „The Insider“ ir tyrėjų grupės „Bellingcat“ tyrimas atskleidė skrydžio MH-17 katastrofos tarptautinės grupės ieškomo vieno iš pagrindinių įtariamųjų tapatybę, – tai pulkininkas generolas Nikolajus Fiodorovičius Tkačiovas, Rusijos Centro karinės apygardos vyr. inspektorius. Tai, kad įrašytuose pokalbiuose skambantis balsas sutampa su generolo N. Tkačiovo, patvirtino dvi nepriklausomos ekspertų komandos, kurių viena yra Lietuvos teismo ekspertizės biuras. Pats N. Tkačiovas kategoriškai neigia buvęs Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2016-ųjų rugsėjo 28-ąją Nyderlandų vadovaujama tarptautinė tyrimų grupė, tirianti virš Ukrainos numušto „Boeing“ keleivinio lainerio bylą, išplatino kvietimą atsiliepti liudininkus, kurie padėtų atpažinti asmenis, įtariamus prisidėjusius prie tragiško incidento. Vienas iš jų šaukiamas „Delfin“, o perimtuose telefono pokalbiuose į jį kreipiamasi dar ir „Nikolajus Fiodorovičius“. Kitas asmuo yra šaukiamas „Orion“ (ir Andrejus Ivanovičius).

REKLAMA

Tyrėjai neakcentavo, kokį konkrečiai šie asmenys vaidmenį atliko tragedijoje, tačiau priskiria juos prie pagrindinių šios bylos veikėjų. „Bellingcat“ ir „The Insider“ atliktas tyrimas, anot šių leidinių, leidžia užtikrintai teigti, kad „Delfin“ yra generolas Nikolajus Fiodorovičius Tkačiovas, aukštas pareigas Rusijos kariuomenėje užimantis karininkas.

Tyrime yra remiamasi ir Krymo tinklaraštininko Boriso Rožino, pasirašančio „Colonelcassad“ slapyvardžiu bei žinomo savo artimais ryšiais su smogikais Rytų Ukrainoje, pasakojimais, kuriuose „Delfinas“ yra aprašomas kaip iš Rusijos atvykęs „atostogaujantis kuratorius“, kurio pagrindine užduotimi buvo „sulipdyti iš amorfiškos savanorių būrių krūvos sulipdyti daugiau ar mažiau veiksnią kariuomenės struktūrą“ apsišaukėliškoje „Luhansko Liaudies Respublikoje“. Beje, pasak paties tinklaraštininko, su šia užduotimi jis nesusitvarkė.

REKLAMA
REKLAMA

I. Girkinas patvirtino susitikęs su „Delfinu“

Vienas iš pagrindinių veikėjų 2014-ųjų įvykiuose Rytų Ukrainoje – buvęs Rusijos GRU karininkas Igoris Girkinas, kalbėdamas su „The Insider“ pranešė, kad buvo susitikęs su „Delfinu“ ir „Orionu“ štabe Krasnodone tų metų liepos pabaigoje ir, kad jo duomenimis „Delfinas“ buvo Rusijos atsargos generolu.

Jis taip pat pažymėjo, kad nors DLR ir LLR tuo metu iš Kremliaus „kuravo“ Vladimiro Putino patarėjas V. Surkovas, Krasnodone įsikūręs rusų štabas, jo manymu, tiesiogiai V. Surkovui nepriklausė. Kam konkrečiai pakluso – I. Girkinas komentuoti leidiniui atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Nikolajus Fiodorovičius Tkačiovas – pirmojo ir antrojo Čečėnijos karų dalyvis, visą gyvenimą skyręs karybai, karjeros pabaigoje turėjo generolo pulkininko laipsnį ir vadovavo 20650 kariniam daliniui, kuris oficialiai išformuotas buvo 2014-ųjų rugsėjo 8-ąją (praėjus dviem mėnesiams po „Boeing“ katastrofos). Tačiau pats jis iš dalinio buvo atleistas dar 2010-ųjų gruodžio 10 dieną.

Generolas N. Tkačiovas tikina nebuvęs Ukrainoje

Po savo formalaus atleidimo jis nuo 2011-ųjų vasario iki 2012-ųjų rugpjūčio dirbo vyriausiuoju kariniu patarėju Sirijoje. 2012-ųjų rugpjūčio 7-ąją viena iš B. al Assado opozicijos grupuočių paviešino vaizdo įrašą, kurio viename iš kadrų buvo ir generolo N. Tkačiovo nuotrauka.

REKLAMA

Kalbėdamas su leidiniu „The Insider“, generolas N. Tkačiovas pareiškė, kad grįžus iš Sirijos jis tapo Centrinės karinės apygardos vyriausiuoju inspektoriumi. Taip pat jis pažymėjo, kad po grįžimo 2012-aiasiais jis „iš Jekaterinburgo nėra niekur išvažiavęs“ ir Ukrainoje 2014-aisiais nebuvo.

Leidinys išsiaiškino, kad 2014-ųjų gegužės 9-ąją generolas N. Tkačiovas praleido Jekaterinburge, viename iš vaizdo įrašų jis pastebėtas tarp generolų, dalyvaujančių karinį paradą.

Kitas atviruose šaltiniuose aptinkamas generolo pasirodymas – tų pačių metų rugpjūčio 23-ioji, kuomet jis Čebarkule susitiko su Orenburgo sukarintos kazokų organizacijos (aktyviai dalyvavusių kariniuose veiksmuose Ukrainoje) vadu.

REKLAMA

Balso analizė parodė – beveik neabejotinai tas pats žmogus

Leidinys „The Insider“, turėdami tik „Delfino“ balso pavyzdžius, kuriuos viešoje prieigoje pateikė Tarptautinės grupės tyrėjai, turėjo kažkokiu būdu gauti generolo N. Tkačiovo balso įrašą, kad galėtų juos sulyginti.

Tai pavyko padaryti paskambinus jam ir pasiūlius pakalbėti apie Suvorovo vardo karinę mokyklą, kurioje generolas dirbo.

Supratę, kad balso panašumas dviejuose įrašuose nėra akivaizdus, žurnalistai nusprendė kreiptis į balso analizės ekspertus – JAV Kolorado universitetą ir Lietuvos teismo ekspertizės centrą. Kolorado universitete buvo atlikta pačių įrašų analizė automatizuota sistema, tuo metu mūsų ekspertai atliko dar ir lingvistinę analizę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečiai, atlikę balso analizę, nustatė: „Tikimybė, kad „Delfinas“ – tas pats žmogus, kaip ir žmogus kitame balso įraše yra 428 kartus didesnę už tą, kad „Delfinas“ ir kitame pokalbyje užfiksuotas balsas – kitas žmogus. Analizė patvirtina hipotezę, kad „Delfinas“ – tai tas pats žmogus, kaip ir kalbėjęs kitame garso įraše“. Tyrime „Delfino“ balsas buvo sulygintas su 42 atsitiktiniais JAV duomenų bazėje saugomais rusų balsais, o rodiklis 428 rodo, kad N. Tkačiovo balsas tiek kartų labiau yra tikėtinas „Delfino“ balsas, negu kitų tiriamųjų.

REKLAMA

Balsų sutapimo rodiklis 428 pagal Europos teismų ekspertizės tinklo standartus reiškia „pakankamai stipriu patvirtinimu“ („moderately strong support“) hipotezei, kad „Delfinas“ ir N. Tkačiovas – vienas ir tas pats asmuo.

Lietuvos teismo ekspertizės centras taip pat atliko kiekvieno „Delfino“ pokalbio analizę, kad nustatytų jo galimas sąsajas su „The Insider“ pateiktais pokalbiais su generolu. Analizę atliko Lietuvos teismų ekspertizės Fonoskopinių tyrimų skyrius. Analizę atliko daugiau nei 20 metų patirtį turintys ekspertai Bernardas Šalina, Žavinta Pikutienė ir Elena Šalnaitė.

REKLAMA

Ši ekspertų grupė „sulygino X kalbos ir balso ypatybes“ (tai yra, keturis „Delfino“ balso fragmentus perimtuose ukrainiečių saugumiečių pokalbiuose) su „Y kalbos ir balso ypatybėmis“ (generolo N. Tkačiovo dviejų pokalbių su „The Insider“ įrašus). Iš keturių „Delfino“ pokalbių du gavo įvertinimą „tikėtinas sutapimas“ ir du „didelės tikimybės sutapimas“.

Ką tai reiškia?

Abiejų balso ekspertizių išvados rodo, kad „Delfinas“ ir generolas N. Tkačiovas didele tikimybe yra vienas ir tas pats asmuo. Ir tai net neatsižvelgiant į kitus faktorius: vardą Nikolajus Fiodorovičius, aukštą karininko laipsnį, eilę kitų smulkių detalių – tokių, kaip muzika vietoje įprasto signalo telefone). Visa tai galimą klaidos tikimybę daro statistiškai neįmanoma, rašoma leidinyje.

Tikslią generolo N. Tkačiovo vaidmenį karo veiksmuose Ukrainoje ir, konkrečiai, „Boeing“ katastrofoje, nustatys oficialaus tyrimo atstovai, tačiau generolo biografija ir liudininkų parodymai nurodo, kad, kaip ir Sirijoje, jis veikė ne kaip privatus asmuo, teigiama „The Insider“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų