REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturių vaikų mamos, klaipėdietės Agnės gyvenimas aukštyn kojom apsivrtė per vieną dieną. Kuomet sveikata niekada nesiskundusį vyrą ištiko insultas. Šiandien jai vienai tenka rūpintis ne tik 4 vaikais, bet ir slaugyti po sunkios ligos sunkią negalią turintį vyrą.

Keturių vaikų mamos, klaipėdietės Agnės gyvenimas aukštyn kojom apsivrtė per vieną dieną. Kuomet sveikata niekada nesiskundusį vyrą ištiko insultas. Šiandien jai vienai tenka rūpintis ne tik 4 vaikais, bet ir slaugyti po sunkios ligos sunkią negalią turintį vyrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Agnė kukli. Pagalbos pati nesikreipė. Jos šeimos istorija internete pasidalino artima draugė. Ši ir paragino moterį aktyviau ieškoti pagalbos. Juk nukritusi bent skolų našta, palengvintų moters kasdienybę. Be to, skolos atsirado ne dėl nerūpestingo gyvenimo būdo, o dėl sunkios vyro ligos, pasibaigusios negalia.

REKLAMA

4 vaikai, vyro slauga ir skolos

„Norėtųsi nors kartą mėnesį pradėti nuo nulio. Taip, kad nebūtum niekam skolingas. Kad tų gautų pinigų nereikėtų skoloms atiduoti. Papildomų pinigų mums nereikia – kiek turim tiek, bet tik, kad ta skola nebesivilktų,“ - pokalbį pradėjo klaipėdietė Agnė (vardas pakeistas, redakcijai žinomas).

Prisistatyti moteris nepanoro dėl galimų patyčių iš vaikų. Jų šeimoje 4: 14, 12, 10 ir 6 metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Auginome tris pametinukus. Įsigijome didesnį butą, susilaukėme ir mažiausiojo, ketvirto vaiko. Vyras dirbo, aš namuose auginau vaikus. Pirmiausia norėjosi juos išauginti, jais pasirūpinti. Kūrėme gyvenimą kaip ir visi, ir niekada nepagalvojome, kad tokia nelaimė gali nutikti mums,“ - pasakoja Agnė.

Gyvenimas pasikeitė prieš 4 metus, kuomet vyrą netikėtai ištiko insultas.

„Vyras niekada nesiskundė sveikata. Nei galvą jam skaudėjo, nei spaudimas buvo blogas. Vieną kartą turėjo tik operaciją. Jos metu iš inkstų pašalino nepiktybinį, nedidelį augliuką, ir po to viskas buvo gerai, jokių sveikatos problemų,“ - tikino Agnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyrui sunki negalia

„Iki šios nelaimės vyras buvo linksmas, kompanijos žmogus, mėgstamas draugų. Dabar – nieko nenori, niekas jo nedžiugina. Insultas pažeidė daug organų, sunkiai jis juda, mąsto. Gali pasakyti „laba diena“, „ačiū“ ir „viso gero“. Viskas. Savimi jis nepasirūpina,“ - pasakojo moteris, pati slauganti vyrą.

Šiuo metu apie darbą moteris negali nė pagalvoti. Esą vienai auginant 4 vaikus ir slaugant vyrą, tai būtų neįmanoma.

„Iš namų galiu išeit daugiausiai valandai ar dviem, kol vaikus nuvežu į būrelius. Vyras nenori likti vienas namuose. Baiminasi visko. Turi telefoną, suspaudo mano numerį, paskambina, o pasakyti nieko negali. Lekiu namo, žiūriu kas jam nutiko,“ - sakė Agnė ir pasidžiaugė, kad vyrui vis rečiau prireikia neįgaliojo vežimėlio.

REKLAMA

„Jau sugeba pats nueiti iki automobilio. Džiaugiuosi, mažiau reikia vežimėlio. Po nelaimės dariau viską, kad atstatyti jį ant kojų. Kad negulėtų kaip daržovė. Žinoma, tam reikėjo pinigų. Pardavėme vaikų kompiuterius, televizorių, tada ir už komunalinius nebegalėjau mokėti, trūko pinigų ir pragyvenimui, bet negalėjau kitaip elgtis – vyro sveikata turėjau pasirūpinti,“ - dalijosi moteris.

 

Vyriausiojo vaiko liga

„Manęs klausia žmonės, kodėl aš nesikreipiu pagalbos. Bet aš ėjau, prašiau savivaldybėje paramos. Ne sau pinigų, o dėl vaikų: kad jiems kompensuotų būrelius. Bet kai po nelaimės vyrui buvo grąžintos įmokos, keli šimtai litų, ir dėl susidariusios didesnės pinigų sumos, mums dėl 7 papildomų litų nuėmė darželio kompensaciją – aš bijau prašyti pagalbos. Nes nenoriu prarasti tų socialinių pašalpų,“ - kalbėjo Agnė.

REKLAMA

Dabar 6 asmenų šeima gyvena iš vyro gaunamos pašalpos, slaugos bei už vaikus gaunamų pinigų. Tiesa, vyriausias vaikas taip pat gauna pašalpą.

„Kai buvo antroje klasėje, lankė gimnastiką, ėjome kasmetinei gydytojų apžiūrai ir jie tąkart aptiko augliuką. Paaiškėjo, kad tai cista. Onkologinė bėda. Jau turėjo 3 operacijas. Ta cista jam ėda šlaunikaulio galvutę. Būklę nuolat Santariškėse stebi. Gyvenam šia diena ir kas pusmetį pasirodom gydytojams. Vaikui pačiam labai sunku. Jis yra save nuvertinęs, kad visi į jį neva žiūri kaip į neįgalų, o jis toks gražus, aukštas,“ - kalbėjo 4 vaikų mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė svajonė – nebūti skolingai

Agnė sako, jog papildomų pinigų jos šeimai nereikia. Jokių daiktų ar rūbų taip pat. Dėl susidariusios skolos už komunalinius patarnavimus moteris kaltina save.

„Aišku, gal ir aš kalta, kad ta skola yra, kad įsiskolinom už šviesą, šiukšles. Teismas dabar priteisė ir kas mėnesį mokam. Bet tuo metu negalėjau kitaip gyventi. Reikėjo visus pinigus skirti vyro gydymui. Tada ne tik, kad mūsų pragyvenimui pinigų trūko, bet ir pardavėm viską, ką tuomet buvo galima parduoti,“ - prisimena Agnė. Šiuo metu anot moters skola siekia 1800 eurų. Vienintelė jos svajonė – kad ši suma būtų kuo greičiau padengta.

REKLAMA

„Tiek kiek gaunam per mėnesį pinigų, tiek ir užteks. Nėra mūsų asmeniniai poreikiai dideli. Svarbu nebesivilktų skola. Ir galėtume pradėti gyventi nuo nulio,“ - sako klaipėdietė Agnė.

Artėjant gražiausioms metų šventėms, netrukus artės ir data, pakeitusi šeimos gyvenimą.

„Gruodžio 18 dieną bus lygiai 4 metai, kai taip gyvenam. Ir iki šiol, man labai sunku su tuo susitaikyti,“ - atviravo Agnė.

Visi norintys padėti Agnės šeimai gali kreiptis į portalo www.tv3.lt redakciją. Parašyti elektroninį laišką adresu: [email protected] arba skambinti telefonu: (8 5) 203 0250.

Susisiekus su redakcijos atstovais, bus nurodyti Agnės šeimos namą aptarnaujančios namų bendrijos duomenys bei kaip galite prisidėti prie skolos padengimo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų