REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
79
Kalėdos už grotų (nuotr. tv3.lt)

Šv. Kalėdos dažnai yra vadinamos gražiausia metų švente, kuri daugumai žmonių siejasi su šeima, stebuklais ir jaukumu. Būtent tada galima prisiminti tai, kas nutiko gero ir pradėti ruošti planus čia pat už kampo žvilgčiojantiems Naujiesiems metams.

79

Šv. Kalėdos dažnai yra vadinamos gražiausia metų švente, kuri daugumai žmonių siejasi su šeima, stebuklais ir jaukumu. Būtent tada galima prisiminti tai, kas nutiko gero ir pradėti ruošti planus čia pat už kampo žvilgčiojantiems Naujiesiems metams.

REKLAMA

Bet yra vieta, kur gražiausios metų šventės turi tik simbolinį atspalvį. Kalbame apie įkalinimo įstaigas, kur bausmes atlieka įstatymams nusižengę asmenys. Taip, dalis jų bent įkalinimo įstaigoje turi galimybę susitikti su artimaisiais, tačiau toli gražu ne visi.

Ypač tas taikoma Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime bausmes iki gyvos galvos atliekantiems nusikaltėliams. Apie tai, kokį atspalvį gražiausios metų šventės įgauna įkalinimo įstaigoje – pokalbis su vos prieš kelias dienas, gruodžio 12-ąją, savo 60-metį paminėjusiu nusikalstamo pasaulio autoritetu tituluojamu Henriku Daktaru.

- Kaip gyvenimo ritmas pasikeičia kalėjime per šventinį laikotarpį?

- Šiemet vėl bus renkama gražiausiai papuošta kamera, gražiausia padaryta atvirutė. Pernai viską dariau, kad gaučiau padėkas, paskatinimus, kuriuos galėčiau pristatyti į teismą. Laimėjau ir pirmas, ir antras, ir trečias vietas. Toks stimulas buvo. Bet teismui, kaip paaiškėjo vėliau, tas buvo nė motais. Tad nebeliko noro nei kameros puošti, nei kažką kitą daryti. Taip tada stengiausi, o viską atmetė.

REKLAMA
REKLAMA

- Bet vis dėlto, pakalbėkime apie šventinius akcentus. Kokią vaikystėje po egle rastą dovaną prisimenate geriausiai?

- Pasikartosiu, mūsų šeima gyveno vargingai. Su broliu limonado nusipirkdavome, sausainių ir džiaugdavomės tomis šventėmis. Esu tik kartą gyvenime po eglute radęs dovanų. Kažkoks žaidimas „Loto“ buvo, o broliui – žaidimas „Cirkas“. Klausėme tėvų, kaip tas Kalėdų senelis atėjo į namus, juk durys buvo užrakintos, bet mama kažką paaiškino mums ir patikėjome.

REKLAMA

- Iki kada tikėjote Kalėdų seneliu?

- Gal iki 6-7 metų. Pamenu vieną atvejį. Vyko kažkokia šventė ir sėdėjo Kalėdų senelis netoli manęs. Pamačiau, kad jo barzda yra atsiklijavusi. Tada galvojau, kaip čia galėjo taip nutikti. Vėliau pradėjau suprasti. Pats Kalėdų seneliu nebuvau persirengęs, bet visada su žmona naktimis padėdavome vaikams dovanų, o ryte stebėdavome jų reakcijas, matydavome, kaip jie džiaugiasi.

- Minėjote, kad trūksta motyvacijos, bet gal savo kamerą vis tiek šiek tiek papuošite?

- Turi šakų atnešti, turiu dar žaisliukų. Papuošiu, nes esu lietuvis katalikas. Man malonu. Norisi dėl savęs. O po Naujųjų metų nusirinksiu spyglius ir pasidarysiu arbatos. Labai sveika arbata. Daug vitaminų. Iš eglučių virdavo dar Sibiro laikais arbatą. Tai tiek.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar padaugėja laiškų, dėmesio per šventes?

- Draugų neliko – kas mirė, kas pradingo, kas prikalbėjo nesąmonių. Yra daug gerbėjų. Pavyzdžiui, iš nepilnamečių kolonijos, iš kitų vietų – Švedijos, Vokietijos, Olandijos. Jie perskaitė mano pirmąją knygą ir suvokė, kad esu nekaltas. Tai artėjant šventėms tų laiškų sulaukiu daugiau.

- Ar svarbus toks palaikymas?

- Taip, labai svarbus. Žmonės, kurie įsigilina, tie supranta, kad nesu kanibalas, žmogžudys. Man tai daug reiškia.

- Ką parašytumėte laiške, skirtame Kalėdų seneliui?

- Tai parašyčiau Kalėdų seneliui, kad jis perduotų Lietuvos prezidentei, jog ši suteiktų amnestiją kaliniams. Kad Kalėdų senelis užjaustų mus. Materialios dovanos mūsų nuteistųjų nedomina. Mums svarbiausia, kad teisybę nustatytų ir nekaltus paleistų į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų