REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Moteris valgo sūrį (nuotr. 123rf.com)

Sūris turi ne kokią reputaciją. Daugelis jį laiko nesveiku maisto produktu, tačiau mokslininkai teigia, jog kasdienis sūrio vartojimas sumažina riziką susirgti širdies ligomis.

Sūris turi ne kokią reputaciją. Daugelis jį laiko nesveiku maisto produktu, tačiau mokslininkai teigia, jog kasdienis sūrio vartojimas sumažina riziką susirgti širdies ligomis.

REKLAMA

Suvalgius maždaug degtukų dėžutės dydžio sūrio gabalėlį, apie 40 g, širdies ligų riziką sumažėja 14%.

Tokio paties dydžio sūrio gabalėlis, pasak Kinijos mokslininkų, insulto tikimybę sumažina 10%.

Mokslininkai siekia išsiaiškinti, kaip veikia taip vadinamas „prancūzų paradoksas“ – prancūzai, kurių mitybą sudaro cholesterolio kiekį didinantys produktai bei sotieji riebalai, retai kada serga širdies ligomis.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Soochow universiteto mokslininkai padarė išvadas, jog sūris padidina taip vadinamo gerojo cholesterolio kiekį organizme, dėl ko savaime mažėja blogojo kiekis.

REKLAMA
REKLAMA

Nors sūryje daug sočiųjų riebalų, kurie, kaip teigiama, kenkia širdies sveikatai, maisto produkte esantis kalcis reguliuoja šių riebalų pasisavinimą, neleidžia jų į organizmą patekti daugiau, nei reikia. Be to, sūryje yra rūgšties, kuri apsaugo nuo kraujagyslių užsikimšimo.

REKLAMA

Šių metų pradžioje britų mokslo srities darbuotojai, atlikę tyrimą suprato, kad beveik 1 mln. žmonių, kurie kasdien valgė sūrį, nepadidino savo rizikos susirgti širdies ligomis.

Kinijos mokslininkai savo išvadas pateikė nagrinėdami 15 skirtingų sūrio vartojimo ir širdies ligas tiriančių tyrimų.

„Sūryje yra sočiųjų riebalų, tačiau jame taip pat aptinkama ir mums reikalingų maisto medžiagų. Vis dar nėra aišku ar ilgalaikis sūrio vartojimas turi įtakos širdies ligų atsiradimui“, - buvo rašoma Europos mitybos žurnale.

Tarptautinė mokslininkų komanda, kuriai vadovavo Reading universiteto darbuotojai, balandį atliko tyrimą ir atskleidė, kad pieno produktai, tarp kurių labai riebus sūris, jogurtas ir pienas, nedidina širdies smūgio ir insulto rizikos.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ši komanda nepatvirtino, kad pieno produktai yra naudingi sveikatai, tačiau jie teigė, jog šie produktai turi neutralią įtaką.

„Vis dar plačiai tikima, kad pieno produktai nėra sveiki, jie kenkia mūsų sveikatai, tačiau visa tai tik mitas. Mūsų atlikti tyrimai visa tai neigia“, - teigė Ianas Givensas, Readingo universiteto mitybos profesorius.

Jis pastebėjo, kad vis daugiau jaunų ir vyresnio amžiaus žmonių atsisako bet kokių pieno produktų, nes tiki, jog jie kenkia jų sveikatai. Tai darydami, jie padidina riziką susirgti osteoporoze.

Britanijos širdies fondas sakė, jog sūris yra puikus kalio šaltinis, tačiau perspėja, kad 30 g porcija yra beveik 7% visos dienos kalorijų normos. Rekomenduojama, kad širdies ligomis sergantys žmonės jiems taip būtinas maistines medžiagas gautų iš kitų produktų, o ne sūrio, pavyzdžiui, pieno ar jogurto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų