REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Sarah Nunn ir Rosie Ablewhite (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

Mokslininkai, tiriantys žmogaus lytiškumo šaknis, stebėjo identiškas dvynes, kurių viena yra heteroseksuali, o kita – lesbietė. Abi merginos augo toje pačioje aplinkoje.

20

Mokslininkai, tiriantys žmogaus lytiškumo šaknis, stebėjo identiškas dvynes, kurių viena yra heteroseksuali, o kita – lesbietė. Abi merginos augo toje pačioje aplinkoje.

REKLAMA

Sarah Nunn ir Rosie Ablewhite (29 m.) mokslininkams yra tikras paslaptingumo įsikūnijimas. Abiejų merginų seksualinės tapatybės buvo tiriamos norint išsiaiškinti, kada ir kaip lytiškumas pradeda vystytis dar vaikystėje. Sarah patinka vyrai, o Rosie – moterys.

Sarah pamena, jog Rosie berniukiškas elgesys buvo iš dalies naudingas, nes merginos draugai, bendraudami su Rosie, jausdavosi kaip namie.

„Jai patiko futbolas, ji domėjosi įprastai berniukams skirtais daiktais, žaidė vaizdo žaidimus. Mano draugai sakydavo, kad aš esu nuobodi ir jie mieliau laiką leisdavo su Rosie. Tai, jog jiems ji patikdavo labiau, mane vertė pavydėti“, - pasakojo Sarah.

Tačiau mergina greitai suprato, kad Rosie berniukai, taip kaip jai, nepatinka.

„Kai jie bandydavo Rosie suvilioti, rodydavo jai romantišką dėmesį, jis atkirsdavo esanti ne tokia“, - tęsė Sarah.

REKLAMA
REKLAMA

Dalyvauja moksliniuose tyrimuose

Šiuo metu šios seserys ir dar 55 dvynių poros dalyvauja Esekso universiteto mokslininkų vykdomame tyrime. Praeityje mokslininkai ieškojo ženklų, kaip lytiškumas pasireiškia prieš prasidedant brendimui. Tačiau sudėtinga nustatyti, ar užfiksuotas elgesys yra tiksliai atpasakojamas.

REKLAMA

Gerulfas Riegeris ir jo kolegė Tuesday Watts šią problemą nusprendė išspręsti savo tyrime panaudodami fotografijas. Jie paprašė, kad Rosie ir Sarah bei kiti dvyniai su skirtingomis lytinėmis orientacijomis atsiųstų jiems savo vaikystės nuotraukas, kurias vėliau mokslininkai parodė nieko apie eksperimentą neįtariantiems žmonėms.

Tikslas buvo ištirti, ar žmonės sugebės atpažinti, kaip ir kada nuotraukoje pavaizduoti asmenys pasikeitė. Visa tai jie turėjo nuspręsti pažvelgę į dvynių drabužius ir elgesio manieras.

Mokslininkų keliami klausimai yra kontraversiški, kadangi norint surasti ryšį tarp lytinės orientacijos ir kitų lyties aspektų, jie turėjo pasikliauti vyrų ir moterų stereotipais, kurie, kitų manymu, gali būti pavojingi.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šių stereotipų nepavyko išvengti Sarah ir Rosie atsiųstose fotografijose. Būdamos dar visai mažos, dvynės įamžintos žaidžiančios su skirtingais žaislais. Sarah dėvi suknelę ir rankose laiko lėlę Barbę, o Rosie, įsispraudusi į Aladino kostiumą, žaidžia su Betmeno figūrėle.

Šiek tiek paaugusios, Sarah užfiksuota apsivilkusi Flinstounų herojės Vilmos kostiumą, o Rosie norėjo būti Fredu. Visą vaikystę Rosie mėgstamiausiu drabužiu buvo kombinezonas.

Aiškinosi to priežastis

Kodėl prireikė tiek daug laiko, maždaug 20 metų, kad merginos suprastų esančios visiškai skirtingos. Atrodo neįmanoma, kad jos, būdamos identiškomis, būtų nepanašios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rosie pamena klaususi savęs, kodėl ji nejaučia tokios pat aistros berniukams, kokią jaučia jos sesuo.

„Ilgą laiką to savęs klausiau. Sarah buvo tiesiog pamišusi dėl berniukų“, - sakė Rosie.

Kai Rosie ėmė draugauti su vaikinu, ji suvokė, jog nenori jo bučiuoti, todėl teko įsiterpti kitai dvynei.

„Aš jam pasakiau, jog esu tokia pati, kaip ir Rosie, todėl jį pabučiuosiu“, - pasakojo Sarah.

Mokslininkai atskleidė, kad skirtumai, kuriuos merginos pastebėjo dar būdamos labai jaunos, atsiskleidė ir jų fotografijose.

Dr. Riegeris teigė, jog skirtingos orientacijos atsiskleidžia dar gerokai prieš brendimą, o tai suteikia labai naudingos informacijos apie tai, kaip vystosi jų lytinė tapatybė.

REKLAMA

„Privalome atsikratyti kelių stereotipų. Daugelis žmonių mano, jog tai priklauso nuo genų“, - sakė jis ir pridūrė, kad tam įtakos turi aplinkos faktoriai. „Tapo aišku, kad tai įvyksta labai anksti ir nėra niekaip susiję su genais.“

Mokslininkai taip pat paneigė, jog vaiko lytinė orientacija priklauso nuo tėvų auklėjimo.

Dr. Riegeris tiki, kad tam didžiausią įtaką padarė kažkas, kas nutiko dar gerokai prieš vaikų gimimą.

„Vieni rimčiausių kandidatų – hormonai. Mūsų teorija tokia, kad nors dvyniai yra identiški, gimdoje gali dėtis visai skirtingi dalykai. Gali skirtis vaisių mityba, hormonų kiekis“, - pridūrė jis.

Ieško atsakymų

Dar viena 30-mečių dvynių pora, kuri norėjo išlikti anonimiška, viliasi, jog šis jų dalyvavimas tyrimuose padės atsakyti į klausimus, į kuriuos atsakymų jie nerado ilgą laiką.

REKLAMA

„Mane ir mano tėvus tai visuomet žavėjo. Kaip galėjo nutikti, kad dvi vienodos gyvybės buvo užprogramuotos tokiems skirtingiems gyvenimams“, - sakė viena iš dvynių.

Kaip ir Sarah bei Rosie atveju, šios dvynės savo skirtumus pastebėjo dar ankstyvoje jaunystėje.

„Kai kuriais atvejais buvome tokios panašios, tačiau kitais – labai skirtingos. Aš buvau šiek tiek berniukiška“, - teigė homoseksuali dvynė. „Aš žaisdavau sode, o mano sesuo darydavosi makiažą.“

Taip pat skyrėsi ir judviejų muzikos skoniai. Vienai patiko Jimis Hendrixas, o kita dievino berniukų grupes.

Jau seniai dvyniai tampa daugelio mokslinių tyrimų objektais. Kadangi dvyniai yra identiški, jų genai taip pat, tyrėjai gali išsiaiškinti, kokią įtaką jų vystymuisi turi aplinka ir auklėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų