REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Sprendžiamas Rusijos dalyvavimo Olimpiadoje klausimas (nuotr. SCANPIX)

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) antradienį Lozanoje susirinko spręsti, ar uždrausti Rusijai dalyvauti 2018-ųjų žiemos olimpiadoje Pietų Korėjoje dėl kaltinimų, kad ši šalis daug metų turėjo valstybės remiamą dopingo sistemą.

18

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) antradienį Lozanoje susirinko spręsti, ar uždrausti Rusijai dalyvauti 2018-ųjų žiemos olimpiadoje Pietų Korėjoje dėl kaltinimų, kad ši šalis daug metų turėjo valstybės remiamą dopingo sistemą.

REKLAMA

Spaudos konferencijos Lozanoje metu TOK prezidentas Thomas Bachas paskelbė, kad Rusijos valstybei yra draudžiama dalyvauti 2018-ųjų Pjongčango olimpinėse žaidynėse. Tačiau, kai kuriems šios šalies sportininkams bus leista dalyvauti „neutraliai“ – po Olimpine vėliava ir, jiems laimėjus apdovanojimus, sugrojant Olimpinį himną.

Susitikimo metu buvo imtasi ir itin rimtų slaptumo priemonių. Tam, kad informacija apie TOK sprendimą nenutekėtų anksčiau laiko, iš Rusijos delegacijos ir TOK atstovų buvo surinkti telefonai.

TOK taip pat paskelbė, kad buvęs Rusijos sporto ministras ir dabartinis vicepremjeras Vitalijus Mutko bei buvęs jo pavaduotojas Jurijus Nagornychas yra iki gyvenimo galo pašalinami iš Olimpiadų. Maža to, taip pat sustabdyta kito rusų sporto funkcionieriaus Aleksandro Žukovo narystė organizacijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes niekuomet dar nebuvome susidūrę su tokio masto manipuliacijomis. Buvo suduotas beprecedentė žala olimpiniam judėjimui“, – spaudos konferencijos metu pareiškė TOK tyrimų grupei vadovavęs Samuelis Schmidas.

REKLAMA

Rusija taip pat turės susimokėti 15 mln. dolerių baudą.

Sankcijos buvo taikomos ir ankstesniuose turnyruose

Šis svarbus TOK viršūnių susitikimas vyko Lozanoje likus vos 66 dienoms iki Pjongčango olimpiados pradžios. Pastaruoju metu stiprią žiemos sporto rungčių komandą turinčią valstybę iš TOK beveik kasdien pasiekia prastos žinios.

Lapkričio 26-ąją Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) paliko galioti savo draudimą Rusijos atletams dalyvauti tarptautinėse lengvosios atletikos varžybose, nes šalis dar nepripažino tyrimo dėl vyriausybės remtos didžiulio masto dopingo vartojimo schemos išvadų.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šio draudimo dalis rusų sportininkų negalėjo dalyvauti 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse bei šių metų Londono pasaulio lengvosios atletikos čempionate.

IAAF neturėjo didelio pasirinkimo, nes lapkričio 16-ąją Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) paliko galioti Rusijos suspendavimą ir nesugrąžino įgaliojimų šalies antidopingo agentūrai RUSADA.

Šis WADA sprendimas gali reikšti, kad Rusijai bus uždrausta dalyvauti vasario mėnesį Pjongčange įvyksiančioje žiemos olimpiadoje.

Tikimybė, kad Rusija dalyvaus kitąmet vyksiančioje olimpiadoje, dar labiau sumažėjo po to, kai praėjusią savaitę daugybė Rusijai Sočio olimpiadoje atstovavusių sportininkų atgaline data buvo diskvalifikuoti dėl dopingo ir neteko savo olimpinių medalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš 33 Sočyje rusų sportininkų laimėtų medalių TOK jau atėmė 11. Dėl to Sočio olimpiados medalių reitingo lydere buvusi Rusija savo poziciją užleido Norvegijai, o pati nukrito į ketvirtą vietą.

Rusija atsisako pripažinti turinti valstybės remiamą dopingo sistemą, 2016-aisiais aprašytą skandalingoje kanadiečių teisininko Richardo McLareno ataskaitoje.

Pasirodžius šiam dokumentui, kuriame išdėstyti įtarimai dėl valstybės lygiu nuo 2011 iki 2015 metų vykdytos dopingo schemos, pasiekusios kulminaciją per 2014-ųjų žiemos olimpiadą Sočyje, WADA paskelbė, kad Rusija nesilaiko taisyklių, ir ją suspendavo.

„Blogio ašis“

Vienas iš sportininkų, praėjusį mėnesį netekusių olimpinio čempiono statuso, buvo Rusijos vėliavą Sočio žaidynėse nešęs bobslėjaus pilotas Aleksandras Zubkovas. Iš jo buvo atimti aukso medaliai, laimėti keturviečių ir dviviečių rogių rungtyse.

REKLAMA

Perspektyvos nedalyvauti Pjongčango olimpiadoje Maskvai kelia pasipiktinimą.

Rusijai metami įtarimai dėl dopingo sistemos yra bandymas priskirti Maskvą „blogio ašiai“, praėjusią savaitę pareiškė šalies vicepremjeras Vitalijus Mutko.

V. Mutko, kuris nuo 2008 iki 2016 metų buvo Rusijos sporto ministras ir pirmininkauja Rusijos rengiamo 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionato organizaciniam komitetui, apie „blogio ašį“ kalbėjo spaudos konferencijoje prieš planetos pirmenybių, vyksiančių nuo birželio 14-osios iki liepos 15-osios, burtų traukimo ceremoniją.

„Tai yra bandymas sukurti blogio ašies įvaizdį. Ir visa tai – dėl to, kad esame didžiojo sporto supervalstybė“, – sakė V. Mutko, kuriam dėl dopingo skandalo nebuvo leista atvykti į 2016 metų vasaros olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

REKLAMA

Spaudos konferencijoje V. Mutko sakė, kad Rusija „žaidžia pagal taisykles“. Jis išreiškė viltį, kad TOK nariai, rinkdamiesi į antradienio susitikimą, vadovausis Rusijos nekaltumo prezumpcija.

Vyriausybė gins savo sportininkus „iki paskutinės kulkos“, patikino V. Mutko.

„Vadovaujamės sveika nuovoka, TOK Chartija, prielaida, kad dar niekas nepanaikino nekaltumo prezumpcijos“, – Rusijos žiniasklaida citavo V. Mutko žodžius.

Spalį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino Jungtines Valstijas netiesiogiai spaudžiant TOK, kad šis neleistų jo šaliai dayvauti Pietų Korėjoje vyksiančioje olimpiadoje.

Jis perspėjo, kad jei TOK paliks Rusiją už borto, tai sukels „rimtos žalos olimpiniam judėjimui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra du variantai, – sakė V. Putinas. – Arba priversti Rusiją varžytis po neutralia vėliava, arba apskritai neleisti jos į olimpiadą.“

„Abu (variantai) yra šalies pažeminimas“, – tvirtino prezidentas.

Jei Rusijai nebus leista dalyvauti olimpiadoje, tai smarkiai paveiks sportininkų konkurenciją Pjongčange; ypač tokiose rungtyse kaip dailusis čiuožimas, slidinėjimo krosas, greitasis čiuožimas ir bobslėjus.

Nors situacija ir atrodo niūriai, WADA atsisakymas sugrąžinti įgaliojimus RUSADA nebūtinai yra lemiamas sprendimas, atimsiantis iš rusų sportininkų galimybę varžytis Pjongčange.

2016-aisiais TOK ignoravo Pasaulinės antidopingo agentūros raginimus neįsileisti į 2016-ųjų olimpiadą visos rusų komandos, ir paliko šį sprendimą atskiroms sporto institucijoms.

Be to, per visą savo gyvavimo istoriją TOK neleido dalyvauti olimpinėse žaidynėse tik vienai šaliai – Pietų Afrikos Respublikai; dėl apartheido jai buvo draudžiama varžytis olimpiadose 1964-1988 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų