REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kijeve suimtas valdžiai ultimatumą paskelbęs Michailas Saakašvilis

Kratos metu grasino nušokti nuo stogo

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) patvirtino, kad pareigūnai antradienį paryčiais pradėjo kratą buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio, tapusio ukrainiečių politiku, namuose Kijeve dėl Generalinės prokuratūros vykdomo tyrimo.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) patvirtino, kad pareigūnai antradienį paryčiais pradėjo kratą buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio, tapusio ukrainiečių politiku, namuose Kijeve dėl Generalinės prokuratūros vykdomo tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Gruzijos prezidentas ir Odesos gubernatorius buvo sulaikytas Kijeve, skelbia tvrain.ru. Šią informaciją patvirtino Ukrainos parlamentaras Jurijus Derevjanko. Leidiniu „InfoResist“ šią informaciją patvirtino ir M. Saakašvilio advokatas Ruslanas Černoluckis.

REKLAMA

„Ant stogo jį paėmė“, – pareiškė vienas iš politiko šalininkų, skelbiama „RIA Novosti“.

„Tyrimo veiksmai iš tikrųjų atliekami. SBU pareigūnai teikia operatyvinę pagalbą, Ukrainos generalinei prokuratūrai atliekant baudžiamąjį tyrimą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė tarnybos atstovė Olena Hitlianska.

Tačiau ji neatskleidė daugiau detalių, koks yra šio tyrimo pobūdis.

M. Saakašvilis šiuo metu vadovauja opozicinei partijai „Naujųjų jėgų judėjimas“, o anksčiau jis dirbo Odesos srities gubernatoriaus poste. Pastaruoju metu jis konfliktavo su Kijevo vyriausybe ir organizavo antikorupcinius protestus.

REKLAMA
REKLAMA

„Interfax“ nurodė gavusi informacijos, kad prokuratūros tyrimas yra susijęs su vienu ankstesnės Ukrainos administracijos pareigūnu.

Grasino nušokti nuo stogo

Pareigūnams vykdant šią operacija Gruzijos eksprezidento bute, M. Saakašvilis vienu metu buvo užsilipęs ant savo namo Kijevo centre stogo ir pagrasino nuo jo nušokti.

Prie namo susirinko didelė M. Saakašvilio ir žurnalistų minia; politikas su jais bendravo.

"Mane nori pagrobti, nes ėmiausi ginti Ukrainos liaudį. Mane norėjo nepastebimai pagrobti, bet jiems nepavyko", - M. Saakašvilis sakė susirinkusiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat ragino Kijevo gyventojus neleisti pažeidinėti įstatymų, o teisėsaugos pareigūnus - nevykdyti nusikalstamų įsakymų.

Vėliau politiko ant stogo nebesimatė. Tiesiogiai vaizdą iš įvykio vietos transliuojanti televizija "NewsOne" nurodė, kad M. Saakašvilis buvo nulaipintas nuo stogo.

Televizija pridūrė, kad namo laiptinėje Aukščiausiosios Rados deputatai Jurijus Derevianka ir Viktoras Čumakas reikalauja, kad teisėsaugos pareigūnai leistų M. Saakašvilio advokatui su juo susitikti.

Ten yra ir advokatas Ruslanas Černoluckis, parodęs žurnalistams ir pareigūnams su M. Saakašviliu sudarytą teisinio atstovavimo sutartį. Vis dėlto pas savo klientą jis kol kad nebuvo įleistas.

REKLAMA

Kontroversiškas sugrįžimas

Liepos pabaigoje Ukrainos migracijos tarnyba pranešė, kad prezidentas Petro Porošenka panaikino M.Saakašvilio Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Rugsėjį M.Saakašvilis, į Ukrainą atvykęs autobusu iš Lenkijos, su savo pasekėju pagalba jėga prasiveržė į šalies gilumą. Oficialiais duomenimis, per pasienyje įvykusį incidentą nukentėjo 13 policininkų ir 9 pasieniečiai. Lvovo srities pareigūnai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl M.Saakašvilio bei jo sąjungininkų neteisėto Ukrainos sienos kirtimo.

REKLAMA

Gruzija oficialiai paprašė Ukrainos M. Saakašvilį sulaikyti ir išduoti. Gruzijoje jis yra kaltinamas keturiose bylose, iškeltose dėl svetimo turto pasisavinimo, iššvaistymo ar užvaldymo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Tbilisio teismas 2014-ųjų rugpjūtį M.Saakašviliui skyrė kardomąją priemonę – sulaikymą, o netrukus jis buvo paskelbtas ieškomu asmeniu.

M. Saakašvilis ragino ukrainiečius ateinantį sekmadienį surengti didelę protesto demonstraciją Kijevo centre, jeigu šalies parlamentas per šią savaitę nepriims įstatymų dėl prezidento apkaltos ir Antikorupcinio teismo įkūrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų