REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mikrobangų krosnelės – populiarus ir greitas sprendimas maisto pašildymui, kuris mums padeda sutaupyti begalę laiko. Vis dėlto, kokia viso to kaina?

Mikrobangų krosnelės – populiarus ir greitas sprendimas maisto pašildymui, kuris mums padeda sutaupyti begalę laiko. Vis dėlto, kokia viso to kaina?

REKLAMA

Nuomonės vyrauja skirtingos: nuo tokių, kad mikrobangų krosnelės skatina vėžį, iki teiginių, jog šios nekenkia.

Sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantas Artūras Sujeta tvirtina, jog žvelgiant objektyviai, nėra konkrečių įrodymų, kad įprastas maistas, kaip pavyzdžiui, vištienos kepsnys, tinkamai pašildytas mikrobangų krosnelėje gali sukelti vėžį.

Kokį maistą draudžiama šildyti?

Kita situacija, kada yra kaitinama perdirbta mėsa, ypač raudoną. Ypač kenksminga tokį maistą šildyti pakartotinai. Remiantis moksliniais tyrimais, tokiame maiste ženkliai padidėja cholesterolio oksidacijos procesų, kurie yra itin kenksmingi žmogaus sveikatai.

„Žinoma jei net ir sveikatai palankų maistą „sudeginsime“ mikrobangų krosnelėje teigiamos naudos galime nelaukti, tačiau šildant maistą tinkamai, onkologinės ligos negresia“, – teigia Artūras Sujeta.

REKLAMA
REKLAMA

Maistas, kuriame gausu polifenolių (vaisiai ir daržovės) ar tirpių vandenyje C ir B grupės vitaminų, specialisto teigimu, taip pat neturėtų būti ilgai šildomas.

REKLAMA

„Kaip ir apdorojant maistą kitais būdais: kepant, verdant, troškinant, taip ir naudojant mikrobangų krosnelę maisto skonis keičiasi. Ypač nerekomenduočiau šildyti burgerių, picų ir kitų maisto produktų, kurių ir taip prasta maistinė vertė taps dar prastesnė. Be to, jokių šaldytų uogų ar daržovių šildyti taip pat negalima, kadangi toks maistas bus mažai vertingas savo antioksidantais“, – pataria mitybos specialistas.

Sveikos gyvensenos specialistas primena, kad šaltas maistas visada turės mažiau kalorijų, nes tam, kad jį sušildytų, organizmas naudoja savas kalorijas.

„Žinoma valgyti šaltus kotletus nėra pliusas jūsų skrandžiui, todėl jei reikia šildyti pakartotinai – rinkčiausi lėtą šildymą puode. Atvejais, kada trūksta laiko bei skubate skirtumo tarp kepimo ir šildymo mikrobangomis sveikatos atžvilgiu skirtumo beveik nėra“, – aiškina Artūras Sujeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų