REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Pekinas ir jo karinė galia (nuotr. SCANPIX)

Pekino naujoji raketa yra tokia tiksli, kad pavyko visi su ja atlikti testai. Ir šis ginklas tikrai yra pajėgus pasiekti JAV, rašo news.com.au.

10

Pekino naujoji raketa yra tokia tiksli, kad pavyko visi su ja atlikti testai. Ir šis ginklas tikrai yra pajėgus pasiekti JAV, rašo news.com.au.

REKLAMA

Kinija paviešino savo naujausią galingiausią ginklą – tarpkontinentinę balistinę raketą DF-41. Ši raketa gali nešti iki 10 kovinių galvučių ir pasiekti taikinius, esančius 12-15 tūkstančių kilometrų atstumu. Tuo tarpu Šiaurės Korėjos išbandyta galingiausia iki šiol „Hwasong-15“ raketa gali pasiekti taikinius 13 tūkst. kilometrų atstumu.

Kinijos žiniasklaida praneša, kad DF-41 gali būti paruoštos naudojimui jau pirmoje 2018 metų pusėje. Taip pat skelbiama, jog per bandymus pasiektas 100 procentų rezultatas.

Ginkluotės ekspertas Yangas Chengjunas tvirtina, kad naujausioji Kinijos raketa yra greita, mobili ir tiksli.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši raketa gali pasiekti bet kurį Žemės kampelį. Tai suteikia galimybei Kinijai smogti bet kuriai pasaulio valstybei“, - sako Y.Chengjunas.

Pasak eksperto Malcolmo Daviso, pristatytoji raketa yra moderniausia Kinijos ginkluotėje.

„Tai keliais gabenama, kietojo kuro raketa, kuri gali pasiekti bet kokį taikinį žemyninėje JAV. Raketa taip pat gali gabenti iki 10 kovinių galvučių. Tuo tarpu korėjiečių „Hwasong-15“ gali gabenti tik vieną galvutę. Be to, kinų raketa turėtų ir patobulinimą, skirtą suklaidinti JAV priešraketinę gynybą“, - sako jis.

REKLAMA

Pekino pagrindinis tikslas, anot eksperto, yra užtikrinti, jog tokios naujos raketos kaip DF-41 galėtų "pramušti" JAV gynybines sistemas.

Galingiausias ginklas

Nusiginklavimo ekspertas Johnas Hallamas tvirtina, kad naujoji DF-41 paprasčiausiai yra galingiausia branduoline raketa pasaulyje ir gali būti vadinama „galingiausiu naikinimo ginklu“.

„Lyginant su Rusijos raketomis, tai didžiulis ginklas“, - sako ekspertas, primenantis, jog apie šį ginklą žinoma jau kurį laiką ir užfiksuotas ne vienas jo bandymas.

„Kinijos strateginės jėgos pagrindas buvo pasenę DF-5 raketos, galinčios po vieną gabenti didžiausias turimas kovines galvutes. Ilgą laiką jų buvo 20 vienetų, tačiau prieš kelerius metus kinai ėmė tobulinti šias raketas ir didinti jų skaičių, tad dabar gali turėti maždaug 30 vienetų. Ir dabar jie ims kaupti naująsias DF-41“, - aiškina J.Hallamas.

REKLAMA
REKLAMA

Panaudojus šį ginklą konflikto metu, poveikis būtų milžiniškas.

„Vos viena tokia raketa su 10 kovinių galvučių galėtų iš esmės sunaikinti didžiulį miestą ar karinį darinį JAV. […] Svarbu pabrėžti, kad Kinija visuomet teigė nesanti „pirmojo smūgio“ politikos šalininkė. Kinija yra vienintelė branduolinė galia, naudojanti doktriną „Ne pirmam smūgiui“ “, - sako ekspertas.

J.Hallamas įsitikinęs, jog reiktų susirūpinti tuo, kad Kinijoje atsiranda vis daugiau kariuomenėje įtakingų asmenų, skatinančių atsisakyti šios politikos.

Kinija, kaip ir JAV bei Rusija, yra atlikusi testą, kurio metu raketa apginkluojama kovine galvute, yra paleidžiama ir sprogsta. Toks bandymas atliktas ir su naująja raketa – veiksmas vyko Kinijos teritorijoje. Tai buvo padaryta po to, kai JAV išreiškė abejones, ar Kinija yra pajėgi atlikti tokį testą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų