REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos paštas artėjančias Kalėdas pajunta vienas pirmųjų šalyje. Jau lapkričio pradžioje pradeda augti siuntų srautas į ir iš Lietuvos. Tačiau pastebima, kad tautiečiai šventiniu laikotarpiu siuntų daugiau sulaukia patys, negu jų išsiunčia. Na, o siųsdami neišvengia ir klaidų, dėl kurių šventinių siuntų gavėjai dovanų taip ir nesulaukia. 

Lietuvos paštas artėjančias Kalėdas pajunta vienas pirmųjų šalyje. Jau lapkričio pradžioje pradeda augti siuntų srautas į ir iš Lietuvos. Tačiau pastebima, kad tautiečiai šventiniu laikotarpiu siuntų daugiau sulaukia patys, negu jų išsiunčia. Na, o siųsdami neišvengia ir klaidų, dėl kurių šventinių siuntų gavėjai dovanų taip ir nesulaukia. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieškalėdiniu laikotarpiu daugiau siuntų išsiunčiama tiek Lietuvoje, tiek į užsienio šalis. Iš Lietuvos siuntos daugiausia iškeliauja į gausias lietuvių emigrantų bendruomenes turinčias šalis: Vokietiją, Didžiąją Britaniją, JAV, Latviją bei Prancūziją.

REKLAMA

Tiesa, šventiniu laikotarpiu lietuviai daugiau gauna siuntų, o ne jas išsiunčia.

„Lietuvoje procentaliai didžiausias augimas būna gaunamų pašto siuntų. Prieš šv. Kalėdas pernai siuntų gauta net 46 proc. daugiau nei įprastu mėnesiu,“ - portalui tv3.lt teigė Lietuvos pašto Tinklo direktorė Inga Dundulienė.

Metas išsiųsti dovanas

Jei pašto siunta siunčiama Lietuvoje, patariama ją išsiųsti ne vėliau kaip iki gruodžio 16 dienos. Planuojantiems dovanas siųsti į užsienį, ypač į tolimas Azijos ar Pietų Amerikos žemyno šalis, patariame jau dabar arba pirmosiomis gruodžio dienomis suskubti į paštus ir išsiųsti siuntas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šventiniu laikotarpiu ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalių paštuose ženkliai padidėja darbo krūvis. Be to, žiemą dėl prastų oro sąlygų, kai siaučiant pūgoms negali pakilti lėktuvai ar užpustomi keliai, gali vėluoti siuntų pristatymas. Tad kuo anksčiau išsiųsime laiškus, atvirlaiškius ir siuntinius, tuo būsime tikresni, kad jie iki Kalėdų spės pasiekti adresatus,“ - perspėjo I. Dundulienė.

Kad siuntinys pasiektų adresatą laiku ir saugiai, Lietuvos pašto atstovai pataria nedelsti, taisyklingai ir įskaitomai užrašyti gavėjo adresą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos pašto duomenimis, kone ant kas šeštos pašto siuntos užrašomi netikslūs gavėjų adresai. Tai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl vėluoja, o kartais gavėjų nepasiekia arba siuntėjui yra grąžinama siųstoji pašto korespondencijos siunta.,“ - teigė I. Dundulienė.

Dažniausia klaida - neiaškus adresas

Taip pat primenama, kad ant siunčiamų laiškų, atvirlaiškių ir siuntų itin svarbu tiksliai ir įskaitomai užrašyti gavėją ir jo adresą – nurodyti ne tik gavėjo vardą, pavardę, gatvę, namo ir buto numerius, bet nepamiršti parašyti miesto ir savivaldybės pavadinimo, pašto kodo.

REKLAMA

„Labai dažnai siuntėjai nurodo tik kaimo ar gyvenvietės pavadinimą, tačiau nepatikslina, kokioje šalies savivaldybėje ši vietovė yra. Lietuvoje galima suskaičiuoti net iki keliolikos vienodų vietovardžių, todėl būna neaišku, kur pristatyti gyventojų siunčiamą siuntą: ar, pavyzdžiui, į Ažubalių kaimą Biržų rajono savivaldybėje, ar į Ažubalių kaimą, esantį Zarasų rajone,“ - portalui tv3.lt pasakojo I. Dundulienė.

Į užsienį siunčiamą siuntą reikėtų adresuoti pagal tos šalies reikalavimus, todėl siuntėjui patariama gavėjui pateikti tikslų savo adresą. Žinotina, kad gavėjo šalies pavadinimas turi būti užrašytas didžiosiomis spausdintinėmis raidėmis anglų arba prancūzų kalba.

REKLAMA

Dar vienas itin svarbus dalykas – patvariai supakuoti pašto siuntą. Tik tinkamai pasirinkta pašto siuntos pakuotė ir kokybiškas supakavimas gali apsaugoti siuntą nuo išorės veiksnių ar galimų pažeidimų transportavimo metu.

„Pastebime, kad gyventojai, nepaisydami reikalavimų, dažnai siuntas pakuoja į nepatvarų kraft arba laikraštinį popierių, plastikinius maišelius, nepatvarias ir jau ne kartą naudotas kartotines dėžutes, kurių tvirtai neapjuosia lipniąja juosta. Arba į dėžutę įdėto daikto (ypač dužaus) papildomai neapsaugo, t. y. palieka siuntos pakuotės ertmes tuščias, dėl to siunčiamas daiktas siuntoje slankioja, trankosi į sieneles ir pan. Toks pašto siuntos pakavimas yra netinkamas ir neapsaugo siuntos transportavimo metu,“ - teigia I. Dundulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai svarbu pasirinkti tvirtą siuntos pakuotę, kuri atlaikytų siuntoje esančių daiktų svorį. Naudojant kartotinę dėžutę, tuščios jos ertmės turi būti užpildytos pakavimo medžiaga, kad siuntoje esantys daiktai nejudėtų. Vidiniam siuntos užpildui gali būti naudojama plėvelė su oro burbuliukais, popieriaus drožlės, raukšlėtasis („gofruotas“) kartonas, putplastis, vata, drožlės ar specialios fiksuojamosios putos, įpurškiamos į ertmes tarp daikto ir vidinių siuntos dėžutės kraštų.

Siunta turi būti užklijuota tvirta lipniąja juosta, apjuosiant siuntą per visą apimtį (mažiausiai trijose vietose) taip, kad transportuojama neplyštų ar neatsidarytų, nepažeistų kitų siuntų.

REKLAMA

Paštu nesiųsti to, kas draudžiama

Siuntėjas yra atsakingas už savo pašto siuntos turinį, todėl privalo užtikrinti, kad joje nebūtų draudžiamų ir pavojingų siųsti daiktų. Jei tokių aptinkama pašto siuntoje, ji pareigūnų sulaikoma arba konfiskuojama ir gavėjo nepasiekia.

„Nebūtinai iš piktos valios, kartais gal iš nežinojimo apie draudžiamus siųsti daiktus (prekes) pašto siuntose atsiduria ličio baterijų, dezodorantų, oro pagalvių, šaunamųjų antikvarinių ginklų ant net tam tikrų maisto produktų, kuriuos draudžia įvežti užsienio šalis,“ - sako I. Dundulienė.

REKLAMA

Rekomenduojama pasidomėti, kokius ribojimus taiko šalis, į kurią rengiamasi siųsti siuntą.

Įvairūs purškiamieji aerozoliai, pirotechnikos gaminiai (fejerverkai ir bengališkos ugnelės), stiprūs alkoholiniai gėrimai, pluoštinės kanapės ir jų sėklos, suvenyrai iš dramblio kaulo ilčių ar krokodilo odos batai, kitos gyvūninės kilmės prekės, ginklai, amunicija ir antikvariniai dirbiniai, neturintys specialių leidimų, taip pat prabangių rūbų ir aksesuarų, mobiliųjų telefonų, kosmetikos, kitų pasaulyje garsių prekių ženklų klastotės – tai daiktai (prekės), kurie dažniausiai aptinkami sulaikomosiose pašto siuntose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašto siuntas registruoti

Siųsdami laiškus ar siuntas, gyventojai gali pasirinkti, ar jas siųsti paprastu ar registruotoju paštu. Tai padaryti rekomenduojama tiek Lietuvoje, tiek į užsienį siunčiamoms pašto siuntoms.

„Registruotosios pašto siuntos statusas garantuoja, kad siunta gavėjui bus įteikiama pasirašytinai, t. y. į rankas. Pagal registruotosios pašto siuntos numerį ant kasos kvito siuntėjas ar gavėjas gali stebėti visą siuntos judėjimo kelią Lietuvoje, o siunčiant į užsienį – siuntos judėjimo kelią iki jos išsiuntimo iš Lietuvos ir į užsienį šalį, kurios yra pasirašiusios PRIME susitarimą,“ - teigė I. Dundulienė.

Jeigu registruotosios siuntos pakuotė transportavimo metu pažeidžiama, siuntėjas gali kreiptis ir tikėtis susigrąžinti siuntimo išlaidas. Tai galioja ir į užsienyje siunčiant pašto siuntas, nes svetur dingus siuntai galimas siuntimo išlaidų atlyginimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų