REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-iasis korpusas po renovacijos Pravieniškių PNAK nuotr.

Šiuo metu Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-jame korpuse dar vyksta baigiamieji darbai, kurie turėtų būti užbaigti gruodį.

34

Šiuo metu Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-jame korpuse dar vyksta baigiamieji darbai, kurie turėtų būti užbaigti gruodį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau nuo 2018-ųjų pradžios moderniai už 3,5 mln. eurų (Norvegų parama) renovuotose patalpose apsigyvens per 350 nuteistųjų.

REKLAMA

Šioje nuotraukų galerijoje pamatykite, kaip 3-sis korpusas atrodė iki tol:

O šioje – kokiomis sąlygomis nuo šiol gyvens dalis nuteistųjų:

Apie tai, kokie pokyčiai jau netrukus laukia šioje įkalinimo įstaigoje, pokalbis su Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotoju Arvydu Stankevičiumi:

- Kaip nuo šiol gyvens dalis Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nuteistųjų?

- Mūsų pagrindinė infrastruktūros problema – ta, kad per daugiau kaip 25 metus neesame pasistatę nė vieno europietiško kalėjimo. Viskas, ką turime – sovietinis palikimas. Iš to išsivysto daug problemų – ir bendravimo, ir nuteistųjų kriminalizacijos ar poveikio vienas kitam, ir kitos.

REKLAMA
REKLAMA

Galima sakyti, kad tai nėra tik norvegiško modelio, o ir daugumos kitų šalių modelio pritaikymas. Baigiama įrengti taip vadinamos kameros tipo patalpos. Vienose valstybėse labiau populiarios – vienutės, kitur – po kelis nuteistuosius gyvena.

Linkstama prie to, kad 3-4 nuteistieji vienoje kameroje yra optimalus variantas. Jie gali pabendrauti tarpusavyje, išsaugotų socialinius bendravimo įgūdžius. Maža to, tas tam tikrų nuteistųjų neigiamas poveikis nebūtų toks didelis.

- Tai, kokie konkrečiai darbai yra atliekami?

- Netrukus bus baigti renovuoti trys gyvenamieji pastatai. Visos kameros yra daugiausia iki 4 vietų, bet turime ir vienviečių, dviviečių bei triviečių pagal išplanavimą. Pastatai yra šiuolaikiški su bendro naudojimo patalpomis, su virtuvėlėmis, su dušais, su poilsio patalpomis, kur vyks įvairūs užsiėmimai. Pagal tokį principą baigiama rekonstrukcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pačiu yra įgyvendinama moderni apsaugos sistema. Planuojame naikinti ginkluotą apsaugą. Baigiamos diegti modernios techninės inžinerinės technologijos. Įranga viską fiksuos. Bus siunčiamas signalas pareigūnams, kurie reaguos į bet kokius pažeidimus. Bet to nuolatinio sėdėjimo bokštelyje apsikabinus automatą nebeliks.

- Kokiu principu nuteistieji bus apgyvendinami su paskirstomi?

- Kiekvienu atveju bus sprendžiama individualiai. Aišku, bus atsižvelgiama, kad kartu sėdėtų panašūs žmonės, už panašius nusikaltimus, jog nedarytų vienas kitam didesnio poveikio.

REKLAMA

Bendras planas, nes ten sąlygos bus geresnės ir saugesnės, kad atnaujintame korpuse gyvens daugiausia dirbantieji nuteistieji. Tie, kurie nori kalinimo metu dirbti, pasitaisyti. Aišku, jei pradės užsiiminėti kažkokiais negerais dalykais, tai bus sugrąžinti atgal į kitas patalpas.

- Kada pirmieji „naujakuriai“ apsigyvens?

- Planas yra užbaigti darbus iki metų pabaigos. O pirmieji nuteistieji turėtų būti perkelti 2018-ųjų pradžioje.

- Kiek nuteistųjų galės gyventi šiame korpuse?

- Apie 350 nuteistųjų, gal 360-370. Būtent tiek dirbančiųjų, apytiksliai, ir turime.

- Kiek investuota į šią rekonstrukciją?

- Iš viso 3,5 mln. eurų. Kalbama apie viską – projektų parengimą, apsaugos sistemų įdiegimas ir kiti darbai.

REKLAMA

- Daliai nuteistųjų sąlygos bus geresnės, o kokią naudą iš to gaus pati įkalinimo įstaiga?

- Be abejo, paprasčiausias dalykas – rekonstruotų pastatų energetinis efektyvumas yra gerokai didesnis. Čia pavyks sutaupyti tiesiogiai. Kitas dalykas, pats pagrindinis tikslas yra orientuotas į nuteistųjų pataisą, tai turėsime tam tikrą motyvacinę sistemą. Parodžiusiems norą pasitaisyti, galėsime pasiūlyti geresnes sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų