REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji išmokų už vaikus tvarka, mokesčių mokėtojus pavers pašalpų gavėjais. Taip formuojamas išlaikytinio mentalitetas. Abejojama ir tuo, ar kelios dešimtys eurų išties pakeis skurdžiai gyvenančių šeimų kasdienybę. Didesnį gimstamumą šalyje taip pat vargu ar pavyks paskatinti.

Naujoji išmokų už vaikus tvarka, mokesčių mokėtojus pavers pašalpų gavėjais. Taip formuojamas išlaikytinio mentalitetas. Abejojama ir tuo, ar kelios dešimtys eurų išties pakeis skurdžiai gyvenančių šeimų kasdienybę. Didesnį gimstamumą šalyje taip pat vargu ar pavyks paskatinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai nutiks nebent tose šeimose, kuriose vaikų susilaukiama tik dėl didesnių išmokų. Manoma, jog tai bus tik dar viena galimybė prieš rinkimus, politikams dalinti pažadus, dėl šių išmokų didinimo. 

REKLAMA

Šiuo metu išmokos už vaikus mokamos tik mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams. Išmoka nuo vaiko gimimo iki 2 metų yra 28,5 euro, o nuo 2 iki 18 metų - 15,2 euro per mėnesį. Tačiau šiuo metu visi vaikus auginantys tėvai gali susimažinti pajamų mokestį.

Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) už kiekvieną vaiką siekia 200 eurų. Tai šeimoms leidžia kas mėnesį gyventojų pajamų mokesčio sumokėti 30 eurų mažiau.

Nuo sausio situacija keičiasi: mokesčių susimažinti nebebus galima, atsisakius taikyti papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD). Tačiau viena ranka atėmusi, valdžia nutarė kita ranka pridėti. Šeimoms bus mokami „vaiko“ pinigai – po 30 eurų per mėnesį. Tokią sumą šalies vaikai gaus iki 18 metų, o jeigu mokysis iki 21-erių.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiavaikės šeimos gaus priedus

Per mėnesį „vaiko“ išmoka daugiavaikėse šeimomse sudarys 58,5 euro už vaiką iki dvejų metų ir 45,2 euro už vyresnius vaikus. Papildomas išmokas gaus ir šeimos su mažesnėmis pajamomis. Jei šeimos pajamos vienam nariui bus mažesnės kaip 183 eurai, bendra išmoka už vaiką iki dvejų metų bus 58,5 euro ir 45,2 euro už vyresnius. Anot Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio, tai ženkli parama sunkiai gyvenančioms šeimoms.

„Papildomos išmokos daugiavaikėms šeimoms bus taikomos pagal pajamų vertinimą. Jeigu turi 1-2 vaikus, o pajamos mažesnės negu 183 eurų per mėnesį asmeniui, tai turintiems 1-2 vaikus iki 2 metų papildomai bus mokama po 28,5 eu, o nuo 2 iki 18 metų papildomai prie 30 eurų išmokos pridedama po 15,2 euro. Jeigu šeimoje auga 3 ir daugiau vaikų, pajamos nevertinamos, o dar prie tų 30 eurų sumos bus pridėtos šios papildomos sumos. Tai ženkli parama vaikus auginančioms šeimoms,“ - mano LR Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privalės prašyti to, kas ir taip priklauso 

Tačiau, kad šios sumos padės įveikti skurdą ir ženkliai pagerins sunkiai besiverčiančių šeimų buitį, abejojama.

„Ministerija ir vyriausybė transliuoja, kad jų pagrindinis tikslas kova su skurdu. Bet tokio dydžio išmokos nepadės kovoti su skurdu ir tai kelia greičiau šypseną, o ne kovos su skurdu efektą,“ - įsitikinusi Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė.

Anot moters, nors siekis atkreipti dėmesį į sunkiai gyvenančias šeimas yra geras reiškinys, tačiau ne visiškai sąžiningas kitų šeimų atžvilgiu. Nuo sausio mėnesio, visos šeimos auginančios vaikus ir norinčios gauti jiems skirtus ir priklausančius pinigus, privalės pateikti prašymą.

REKLAMA

„Tie, kurie ir taip stengiasi, suneša didžiąją dalį biudžeto, gyvena atsakingai, nesinaudoja galimybėmis gauti kažkokias pašalpas, turės sumokėti didesnius mokesčius, o norėdami gauti priklausančius pinigus už vaiką, įgaus prašančiojo statusą. Iš darbščių ir atsakingų šeimų padaromi paramos gavėjai, ir toks reiškinys nėra labai sveikintinas,“ - mano R. Žemaitė.

Neprašę, pinigų negaus

Tuo tarpu ministras įsitikinęs, kad bėdų teikiant prašymus neturėtų kilti. Esą elektroninėje erdvėje jį teks pateikti tik vieną kartą. Be to, nenorintys gauti šios paramos, galės neteikti prašymo ir taip pinigų atsisakyti.

REKLAMA

„Reikės tikrai prašyti. Yra veikianti sistema, kurioje elektroniniu būdu, vieną kartą prašymą pateikti reikės ir vaiko pinigai bus skiriami, nepriklausomai nuo socialinės padėties. Reikės deklaruoti, kad tu pageidauji tų pinigų. Tie, kurie priešinasi, turės galimybę nesikreipti ir pinigai liks nepanaudoti,“ - kalbėjo S. Skvernelis.

Toks valdžios sprendimas, tėvų atstovams atrodo keistas. Esą jeigu deklaruojama, kad visi vaikai turi gauti šią paramą, tad kodėl reikalingas dar papildomas prašymas?

„Sprendimas keistas, tarsi sakoma, kad visi vaikai lygūs ir visiems po lygiai norima padalinti, bet taip nesigauna. Jeigu kalba eina apie tai, kad kiekvienas vaikas turėtų gauti tą skiriamą paramą, tai prašymus reikėtų rašyti tik tuo atveju, jeigu norima atsisakyti tos paramos. Juk galimybes, pervesti priklausančius pinigus vaikams be papildomo prašymo, mūsų valstybė tikrai turi. Tai galima padaryti per egzistuojančias, įvairias elektronines sistemas. Jeigu teigiama, kad kiekvienam vaikui duodate, tad ir duokite, kas nenorės, tas parašys, kad atsisako,“ - kalbėjo R. Žemaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Formuojamas išlaikytinio mentalitetas

Tuo tarpu Lietuvos laisvosios rinkos instituto atstovai sako, jog šis valdžios sprendimas mokesčių mokėtojus pavers į išmokų gavėjus.

„Vietoj to, kad būtų mažesnius mokesčius mokėję, visi turintys vaikų tėvai taps paramos gavėjais. Taip formuojamas išlaikytinio mentalitetas,“ - įsitikinusi Ieva Valeškaitė, Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė.

Šių išmokų naudą pajus tik tie, kurie gauna mažas arba labai mažas pajamas, nesiekiančias šalyje nustatyto minimumo. Mat šie nebegali prisitaikyti PNPD.

REKLAMA

„Valdžia teisinasi, kad dalis mažas pajamas gaunančių asmenų nebegali pasinaudoti PNPD, nes jų pajamos – per mažos. Pavyzdžiui, jei dirbate už minimaliąją mėnesinę algą (380 eurų „ant popieriaus“) ir Jūsų pajamoms taikomas 310 eurų NPD, PNPD už vaikus pasinaudoti galėsite tik dalinai, nes Jūsų atlyginimas „ant popieriaus“ bus mažesnis nei neapmokestinamųjų dydžių suma,“ - aiškina I. Valeškaite.

Keliamas klausimas ar ši priežastis pakankama, kad mokesčių mokėtojai būtų paversti išmokų gavėjais? Esą yra ir kitų būdu nepasiturinčioms šeimoms paremti.

REKLAMA

„Galbūt logiškiau būtų iki šiol mažiau mokesčių mokėjusiems ir toliau palikti galiojusią tvarką, o tuos, kurių pajamos per mažos, kad PNPD būtų taikomas, remti tiesioginėmis išmokomis?“ - svarstė I. Valeškaitė ir tikino, jog šis naujasis valdžios siūlymas visas šeimas paversti pašalpininkais gali virsti „Pandoros skrynia“. Esą jau dabar vis pasigirsta kalbos šias išmokas didinti.

„Atveriamas kelias tų išmokų nepamatuotam ir nepagrįstam didinimui. Pradės valdžia tokiais pažadais pirkti balsus prieš rinkimus ir žadėti didinti tas išmokas, kurios net ir pasiturintiems bus skiriamos. Juk jau dabar yra priregistruota projektų didinti šias vaiko išmokas iki 60 eurų ir panašiai,“ - teigė I. Valeškaite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išmokos gimstamumą paskatins tik skurdžiai gyvenančiose šeimose

Analitikai netiki ir, kad keliasdešimt papildomų eurų išspręs gimstamumo problemą šalyje. Tai esą nebent padidintų gimstamumą tose šeimose, kuriose vaikų susilaukiama tik dėl papildomų eurų.

„Demografinius procesus Lenkijoje stebintys analitikai mano, kad labai dosniomis išmokomis valdžia paskatino šalies gyventojus susilaukti vaikų anksčiau, bet nebūtinai – daugiau. Kitaip tariant, bijodamos, kad dosnios išmokos ateityje bus panaikintos, jaunos šeimos nusprendžia neatidėlioti sprendimų dėl šeimos pagausėjimo. Tačiau net ir dėl vieno ar dviejų šimtų papildomų eurų šeimos biudžete planavę turėti du vaikus veikiausiai nenuspręs auginti ketveriukės. O tos šeimos, kurios sprendimą turėti vaikų priimta dėl žadamų išmokų, dažniausiai tampa ne visuomenės ramsčiu, o atvirkščiai – didele problema,“ - teigė I. Valeškaitė. 

REKLAMA

Skaičiuojama, jog valdžios noras demonstruoti dosnumą iš biudžeto, tai yra iš pačių mokesčių mokėtojų, kitais metais pareikalaus apie 195 mln. eurų – tai 3 kartus daugiau nei šiemet. Ir čia vien visuotinei 30 eurų išmokai, be planuojamų papildomų, pavyzdžiui, jei šeima turi 3 ir daugiau vaikų.

Tvarka, prašymui pateikti

Pateikti prašymą išmokai vaikui gauti nuo 2018 m. sausio 1 d. bus galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt.

Taip pat prašymą bus galima pateikti raštu savivaldybėje. Kartu reikės pateikti asmens dokumentą, jokių papildomų dokumentų kreipiantis dėl universalios 30 eurų išmokos vaikui nereikės.

Svarbu tai, kad išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, mokama už praėjusį mėnesį ir grąžinama už 12 praėjusių mėnesių. Tai reiškia, kad Seimui priėmus įstatymo pataisas ir visiems tėvams įgijus teisę į išmoką vaikui nuo sausio 1 d., net jeigu tėvai kreiptųsi ir 2018 m. lapkričio mėn., išmoka bus išmokėta nuo 2018 m. sausio 1 d. Vadinasi, nėra būtinybės kreiptis jau 2018 metų pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų