REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Moteris gėdijasi šypsotis (nuotr. 123rf.com)

Daugumą ar visus dantis praradusiems žmonėms atsirado galimybė turėti ne tik estetiškus, bet ir visavertę kramtymo funkciją atliekančius dantis.

27

Daugumą ar visus dantis praradusiems žmonėms atsirado galimybė turėti ne tik estetiškus, bet ir visavertę kramtymo funkciją atliekančius dantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasauliniu mastu žinoma ir Lietuvoje taikoma metodika „visi ant keturių“ leidžia atkurti visus vieno žandikaulio – apatinio arba viršutinio – dantis tik ant keturių implantų. Jie įsriegiami į žandikaulį per vieną dieną, o paskui ant jų tvirtinamas neišimamas protezas.

REKLAMA

„Visi ant keturių“ – tai ilgalaikis sprendimas, pagrįstas pasauliniais moksliniais tyrimais ir ilgamete sėkminga gydymo praktika.

Žmogus, praradęs visus savus dantis ar daugumą iš jų, gali pamiršti nepatogius išimamus protezus, o naujai sukurti dantys ant implantų atrodo beveik taip pat kaip natūralūs sveiki dantys.

Šis sprendimas apsaugo nuo žandikaulio nykimo ir emocinio bei fizinio diskomforto bei per trumpą laiką leidžia vėl mėgautis įprasta gyvenimo kokybe.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši procedūra yra tinkama netgi ir tiems pacientams, kurių žandikaulio kaulas sunykęs. Tą pačią dieną įsriegiami ir implantai, ir ant jų fiksuojami laikini neišimami protezai.

Po kurio laiko pritaikomi pasirinkti neišimami ilgalaikiai protezai. Jie gali būti cirkonio keramikos, PEEK medžiagos su kompozicine apdaila, metalo keramikos.

Juos tinkamai prižiūrint, pastarieji gali tarnauti labai daug metų“, – pasakoja Vilniaus odontologijos centro burnos chirurgas Lior Nachmaney. 

Procedūros metu taikoma vietinė nejautra, pacientas nejaučia skausmo. O tiems, kurie labai bijo, gali būti pasiūloma ir pritaikoma dalinė trumpalaikė narkozė – sedacija. Ši „visi ant keturių“ metodika leidžia išvengti ilgai trunkančių ir brangių atviro sinuso kėlimo, kaulo bloko priauginimo operacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasauliniu mastu vyksta nuolatiniai implantų tyrimai ir tobulinimo procesai. Mes kelis kartus per metus vykstame stažuotis į užsienį, o naujausias žinias pritaikome praktiškai, dirbdami su pacientais“, – aiškina Vilniaus odontologijos centro gydytojai.

Pastarieji vienbalsiai sutaria, kad „visi ant keturių“ metodika leidžia visiškai pamiršti diskomfortą, kurį žmogus įprastai patiria nešiodamas dantų protezus.

Pacientai, nešiojantys išimamus dantų protezus, negali visavertiškai sukramtyti maisto, mat jie dažnai slankioja burnoje, sukelia nemalonių pojūčių ir norą išsiimti arba dar didesnį nepatogumą, kai burnoje tenka jausti protezus pritvirtinančių klijų skonį“, – pacientų patirtimi dalijasi burnos chirurgai.

REKLAMA

Prieš implantavimo procedūrą yra surenkama visa reikalinga informacija apie pacientą, tačiau šiuolaikiški implantai turi labai mažai kontraindikacijų. Bene svarbiausiu dalyku tampa paciento laikymasis gydytojo nurodymų. Amžius nebevaidina iš esmės jokio vaidmens šiame procese.

Burnos chirurgas Raimundas Golubevas paklaustas, ar žmogaus organizmas dažnai nepriima implantų, sako, kad tokių „atmetimų“ beveik nebūna. „Dantų implantai yra pagaminti iš biologiškai su žmogaus organizmu suderinamų medžiagų, o gamintojas jiems teikia viso gyvenimo garantiją.

REKLAMA

Labai retai dėl tam tikrų priežasčių, pavyzdžiui, jei pacientas nesilaikė gydytojo paskirto režimo, implantai „neprigyja“ iš karto, tuomet reikia procedūrą atlikti iš naujo“, – patirtimi dalijasi R. Golubevas. Jis primena, kad likus savaitei iki implantavimo, pacientui, jeigu jis turi savų dantų, turi būti atlikta profesionali burnos higiena.

Keičiasi gyvenimo kokybė

Iš Izraelio kilęs gydytojas, burnos chirurgas L. Nachmaney sako, kad po implantavimo procedūros pagerėja ne tik fizinė, bet ir emocinė būklė.

„Gerokai išauga asmens pasitikėjimas savimi, netgi pastebėjome tendenciją, kad žmonės ryžtasi ieškoti geriau apmokamo darbo, iš naujo įsimyli. Vis dėlto pacientai labiausiai džiaugiasi tuo, kad pagaliau vėl gali kramtyti maistą. Implantai tarnauja ilgai, beveik tiek, kiek ir savi dantys, todėl nesibaiminama valgyti ir kietesnio maisto“, – kalba L. Nachmaney.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po implantacijos ir protezavimo būtina odontologo apžiūra, taip pat patartina atlikti burnos higieną ne rečiau kaip kartą per pusmetį“, – primena burnos chirurgė Jolanta Buinovska.

„Visi ant keturių“ – gydymo metodika, leidžianti sukurti tvirtus, estetiškai atrodančius dantis bei vėl grąžinti pacientui džiaugsmą valgyti.

Lietuvoje implantuoti gali bendrosios praktikos odontologai, tačiau specialistai pataria rinktis burnos ar veido ir žandikaulių chirurgus, nes jie turi plataus spektro chirurginės patirties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų