REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 30 – tąją minima Šv. Andriejaus diena. Nuo seno lietuviai šią dieną švęsdavo pirmąją žiemos šventę ir pradėdavo laukti Saulės sugrįžtuvių. Kuo ši diena ypatinga ir kokių papročių patartina laikytis, pataria būrėja ir astrologė Vaiva Budraitytė.

Lapkričio 30 – tąją minima Šv. Andriejaus diena. Nuo seno lietuviai šią dieną švęsdavo pirmąją žiemos šventę ir pradėdavo laukti Saulės sugrįžtuvių. Kuo ši diena ypatinga ir kokių papročių patartina laikytis, pataria būrėja ir astrologė Vaiva Budraitytė.

REKLAMA

Į Lietuvą atėjus krikščionybei, ši šventė sutapatinta su Šv. Andriejaus vardo diena. Lietuviai jį dažniau vadina Andriumi, kuris yra vienas populiariausių slavų vardų. Nors astrologė ir būrėja Vaiva Budraitytė tikina, kad šios šventės nereiktų stipriai sieti su krikščionybe.

„Šią dieną nereiktų labai tapatinti su krikščionybe. Ją švęsdavo ir pagonybėje, tik skirtingu pavadinimu“, – pasakoja ji.

Šis vardas yra minimas Naujajame Testamente. Andrius – šventasis Jėzaus apaštalas ir pirmasis jo mokinys, pašauktas į mokinių būrį, kai taisė paežerėje tinklus žvejybai.

REKLAMA
REKLAMA

Šv. Andriejaus naktis – ypatingai reikšminga jaunoms merginoms. Tikima, kad būtent tokiu metu, jos gali susapnuoti savo būsimą vyrą.

Žmonės nuo seno tikėjo, kad šią naktį atliekami burtai yra ne mažiau reikšmingi nei Kūčių – Kalėdų išvakarių būrimai.

REKLAMA

Būtent dėl to, kad nuo Šv. Andriejaus dienos prasideda prieškalėdinis laukimas ir susilaikymo laikotarpis, ji simbolizuoja slenkstį prieš naująjį etapą.

Juodojo laikotarpio pradžia

Astrologė V. Budraitytė šį laikotarpį vadina itin permainingu. „Tai simbolizuoja įėjimą į juodąjį periodą, kai visi darbai sustoja ir persikelia po stogu.

Prasideda magiškasis laikotarpis, kuris trunka iki pat Trijų karalių. Tik po švenčių visi pradeda vėl aktyvėti“, – teigia V. Budraitytė. Šiuo periodu žmonės burdavo iki pat Trijų karalių. „Populiariausi būdavo jaunų merginų vedybų, turto, derliaus liaudies būrimai ar būsimos žiemos prognozės“, – tikina astrologė.

REKLAMA
REKLAMA

Astrologė kartu su skaitytojais dalinasi populiariausiais būrimais lapkričio 30 dieną:

Žiemos prognozės.

Astrologė atskleidžia, kad ypatingai svarbus šią dieną yra oras ir jo temperatūra. „Šv. Andriejaus dieną reikia labai stebėti, kokia bus diena. Jeigu ji bus rami ir šilta – ateinantis laikotarpis atneš džiaugsmą ir saulę.

Jeigu bus šalta ir staigiai atšils – bus negeri metai. Labai svarbu, kad šią dieną stipriai neatšiltų“, – pasakoja ji.

V. Budraitytė taip pat sako, kad anksčiau žmonės šią dieną stebėdavo užšalusį vandens telkinį, tačiau tokiu metu tokį rasti ganėtinai sunku.

„Jeigu žmonės rasdavo užšalusį ledą ant vandens telkinio, jį tyrinėdavo. Jeigu eidavo garsas – tai reikšdavo ateinančius stiprius šalčius ir sniegą. Jeigu prie vandens telkinio būdavo ramu – ateinanti žiema bus rami ir graži“, – teigia astrologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grūdai lauke. Astrologė teigia, kad šį būrimą vis dar atlieka ūkininkai ir žmonės, gyvenantys už miesto.

„Šeimininkės nešdavo įvairius grūdus, dažniausiai rūgius ir miežius. Jos pildavo grūdus tam, kad būtų geras derlius ir pamalonintų lauko dvasias“, – nepamiršti šio burto ir šiandien rekomenduoja būrėja.

Tiesa, grūdus galima pilti ne tik lauke, bet į pečių. Taip, pasak V. Budraitytės, padėkosite ugnies deivei Gabijai. Grūdus galima sumaišyti kartu su druska.

Mediniai šaukštai. Nors šiais laikais mediniai šaukštai pasitaiko vis rečiau, turint namuose medinius šaukštus, šį būrimą galima atlikti be sunkaus vargo.

REKLAMA

„Anksčiau kiekvienas turėdavo medinį šaukštą, mesdavo juos visus į dubenį, sumaišydavo ir stebėdavo, ar nors vienas iš jų yra atitolęs. Jeigu šaukštas priklausydavo jaunam žmogui – jis keliaus, važiuos ar atsiskirs nuo savo šeimos.

Jei šaukštas merginos – gali ištekėti. Tačiau jeigu šaukštas priklausydavo vyresniam asmeniui – tai galėdavo reikšti net ir mirtį“, – atskleidžia V. Budraitytė.

Beržo šakelė ir daiktų traukimas. Šv. Andriejaus diena – ypatinga jaunoms merginoms, per kurią jos gali sužinoti ir savo ateitį. „Galima nusiskinti beržo šakelę ir ją pamerkti. Jei ji iki Kalėdų susprogs – laukia vaikų pagausėjimas ar santuoka.

REKLAMA

Tai labai geras požymis, kuris simbolizuoja gerą energiją ir blogų dvasių nebuvimą“, – pasakoja ji.

V. Budraitytė netekėjusioms merginoms rekomenduoja ir dar vieną burtą, kuriam prireiks vyriškų ir moteriškų daiktų.

„Moteriškus, vyriškus daiktus reikia sumesti į vieną krūvą ir duoti traukti vaikui. Jeigu jis ištrauks vyrišką daiktą – mergina ištekės", – atskleidžia astrologė.

Astrologė V. Budraitytė šią dieną rekomenduoja paminėti, tačiau nevartojant alkoholio.

„Šią dieną negalima vartoti alkoholio. Reiktų pasimelsti dvasioms, pabūti gryname ore lauke, susikaupti žiemos periodui. Svarbu vaišėmis pasidalinti ir su kitais, paukščiais, gyvūnais. Juk prasideda sunkiausias periodas, kuris tęsis iki pat sausio vidurio“, – šį laikotarpį apibendrina ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų