REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Taros supirkimo punktas (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Ne pelno siekiančios VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) valdyba patvirtino naujus tarifus už pakuočių sutvarkymą visiems gėrimų gamintojams ir importuotojams. Jie įsigalios nuo 2018 metų sausio 1 dienos.

8

Ne pelno siekiančios VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) valdyba patvirtino naujus tarifus už pakuočių sutvarkymą visiems gėrimų gamintojams ir importuotojams. Jie įsigalios nuo 2018 metų sausio 1 dienos.

REKLAMA

Gamintojai ir importuotojai už aliuminio skardines vietoje šiuo metu taikomo 1,5 centų už vienetą tarifo nuo kitų metų mokės 1,1 ct/vnt., už geležines skardines – nebe 3 ct/vnt., o 2,9 ct/vnt. Plastikinėms pakuotėms taikomas tarifas liks nepakitęs, 3 ct/vnt., o vienkartiniai stikliniai buteliai bus apmokestinami nebe 2,5 ct/vnt. tarifu, bet 4 ct/vnt. tarifu, rašoma pranešime spaudai. 

„Naujoji užstato sistema pasiteisino ir veikia sklandžiai, gyventojams ja naudotis patogu – tai rodo jų aktyvumas. Perdirbimui grąžinamos net 9 iš 10-ies pakuočių. Esame ne pelno siekianti viešoji įstaiga, taigi kiekvienais metais peržiūrime darbo rezultatus ir planuojame tolimesnę veiklą. Tarifai gamintojams ir importuotojams keičiami atsižvelgiant į užstato sistemos efektyvumą ir įvertinus jos kaštus. Tai yra natūralus procesas, padedantis užtikrinti sklandžią užstato sistemos veiklą“, – teigia Gintaras Varnas, taromatų sistemą įdiegusios ir prižiūrinčios USAD generalinis direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

2018 metais planuojama surinkti net 93 proc. visų į rinką išleistų užstatinių pakuočių, tačiau vidutiniai tarifai gamintojams kitąmet mažės 3 proc. Numatoma, kad USAD pajamos iš jų subsidijų kitąmet sumažės 7 proc., lyginant su 2017 m.

REKLAMA

Kitais metais labiausiai, net 26 proc., mažės aliuminio pakuotėms taikomi tarifai – šios pakuotės sudaro beveik 40 proc. visų užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių. Plastikinės pakuotės sudaro didžiąją visų surenkamų pakuočių dalį – net 55 proc.; joms tarifas 2018 m. nesikeis. Likusius 5 proc. užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių sudaro stiklinės pakuotės, joms tarifas augs iki 4 ct/vnt.

Nors vidutiniškai gamintojų tarifai 2018 metais mažės, labiau išryškės jų skirtumai tarp pakuočių rūšių dėl skirtingos pakuočių rūšių ekonomikos. Skiriasi gaunamos pajamos už antrines žaliavas (pavyzdžiui, viena tona surinktų aliuminio žaliavų kainuoja per 1200 Eur/t, tuo metu viena tona PET žaliavų kainuoja mažiau nei 300 Eur/t), taip pat skiriasi logistikos sąnaudos bei pardavėjų surinkimo sąnaudos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, 2017 m. „Earnst & Young Baltic“ atliktas pardavėjų surinkimo sąnaudų detalus auditas leido tiksliai įvertinti, kiek ir kokių resursų reikia pardavėjams, vykdant užstatinių pakuočių surinkimo veiklą. Atsižvelgiant į kiekvienos pakuotės rūšies specifiką, audito metu buvo detaliai išmatuoti pardavėjų procesai, susiję su pakuočių surinkimu, ir įvertinti pardavėjų patiriami kaštai bei investicijos. Atliktas auditas leido diferencijuoti kiekvienos pakuotės rūšies surinkimo tarifus pardavėjams.

USAD numato tarifus gamintojams ir importuotojams ateityje peržiūrėti kasmet. Planuojama, kad vėlesniais metais užstato sistemoje surenkamų pakuočių kiekis išliks panašus kaip ir šiuo metu. Taip pat ateityje nėra numatoma reikšmingų pokyčių gamintojų ir importuotojų tarifams.

USAD yra pelno nesiekianti viešoji įstaiga, kurios tikslas – vykdyti užstato sistemos administratoriaus funkcijas, užtikrinant sistemos skaidrumą ir efektyvumą. USAD steigėjai yra Lietuvos aludarių gildija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų