REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV entomologai nustatė, kad kambarinė ir mėsinės musės yra kur kas didesnio kiekio ligų sukėlėjų platintojos, negu anksčiau buvo manoma.

JAV entomologai nustatė, kad kambarinė ir mėsinės musės yra kur kas didesnio kiekio ligų sukėlėjų platintojos, negu anksčiau buvo manoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, atlikus DNR tyrimus paaiškėjo, kad šie vabzdžiai gali platinti apie 600 įvairių rūšių bakterijų, rašoma BBC.

REKLAMA

Daugelis šių bakterijų yra žmogaus ligų sukėlėjai, įskaitant ir pneumoniją, žarnyno infekcijas ir kraujo užkrėtimą.

Mokslininkų eksperimentai rodo, kad musės platina bakterijas, kurios „gyvena“ ant jų letenų ir sparnų. Faktiškai kiekvienas žingsnis, kurį daro musė, reiškia gyvųjų bakterijų skleidimą.

„Žmonės ir anksčiau numanė, kad musės yra patogeninių bakterijų platintojos, tačiau niekas neįtarė, kokio tai masto reiškinys“, – aiškino vienas iš tyrimo autorių, Donaldas Bryantas iš Pensilvanijos universiteto.

REKLAMA
REKLAMA

Epidemijos

Mokslininkai atliko DNR tyrimus su mikrobais, aptiktais ant kambarinių (Musca domestica) ir mėsinių (Chrysomya megacephala) musių. Kambarinė musė, kurios veisiasi visame pasaulyje, pasirodė esanti 351 rūšių bakterijų nešiotoja. Mėsinė musė, kuri išplitusi šiltuosiuose kraštuose, yra 316 bakterijų rūšių nešiotoja. Didžioji dalis šių mikroorganizmų yra platinamos abiejų rūšių musių.

Tyrėjai, kurie paviešino savo atradimą leidinyje „Scientific Reports“, pažymi, kad sveikatos apsaugos tarnybos, tikėtina, nepakankamai įvertina musių vaidmenį infekcinių ligų platinime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes manome, kad aptikome patogenų platinimo mechanizmą, kuriam atsakingos sveikatos priežiūros tarnybos skiria pernelyg mažai dėmesio, – kad musės geba greitai platinti kenkėjiškus mikroorganizmus epidemijos metu“, – aiškino profesorius D. Bryantas.

„Taigi kitą sykį piknike gerokai pamąstykite, ar verta valgyti salotas, ant kurių tupėjo musė“, – pažymėjo jis.

Tuo pačiu mokslininkai mano, kad musės gali atlikti ir naudingą vaidmenį – jos simbolizuoja ankstyvo artėjančio infekcijų protrūkio sistemą, primindama dronus, kurie renka informaciją apie patogenines bakterijas.

REKLAMA

„Muses reikia specialiai leisti į sunkiai prieinamas vietas, o vėliau tirti jas kaip biologinės medžiagos rinkinį“, – aiškino leidiniui Singapūro universiteto direktorius Stefanas Schusteris.

Kambarinės musės yra žinomos savo neišrankumu higienai – jos maitinasi pūvančiais produktais, maitena ir fekalijomis. Manoma, kad jos platina visą pluoštą žmogaus, naminių gyvūnų ir net augalų ligų.

Mėsinės musės dažniau pasirodo šalia nugaišusių gyvūnų. Jos išplitusios miesto rajonuose ir dažnai aptinkamos gyvulių skerdyklose, mėsos perdirbimo fabrikų teritorijose ir maisto atliekų sąvartynuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų