REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį po svarstymo pritarė 2018 metų nedeficitinio „Sodros“ biudžeto projektui. Galutinis balsavimas numatomas gruodžio 12 dieną.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė 2018 metų nedeficitinio „Sodros“ biudžeto projektui. Galutinis balsavimas numatomas gruodžio 12 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tai balsavo 71 Seimo nariai, prieš – trys, o susilaikė 21 parlamentaras.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys piktinosi, kad kai kurios „Sodros“ įmokos ir išmokos nėra subalansuotos, o tai, pasak jo, neleidžia didinti pensijų.

REKLAMA

„Ligos ir motinystės draudimo išmokos viršija pajamas 124 mln. eurų, motinystės išmokos – 33 mln. eurų ir nedarbo, nelaimingų atsitikimų draudimas – maždaug 9 mln. eurų. Viso yra 166 mln. eurų. Tai nei daug nei mažai 23 eurai per mėnesį vidutiniškai sumažintos pensininko pajamos. Tai reiškia, kad mes iš pensininkų pinigų finansuojame kitas išmokas, kitas mūsų programas, kurios yra valstybės biudžete“, - kalbėjo R. J. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdmeokratas Algirdas Sysas pareiškė, kad „Sodros“ biudžetas jam „neleidžia pilna krūtine džiaugtis“. Jis, be to, pasigedo „aiškios vizijos“, kaip pritraukti kuo daugiau žmonių mokėti tokias įmokas, kad pensijos nebūtų per mažos.

„Matau, kad ne didiname socialinio draudimo įmokas, o mažiname. Matau, kad kai kurių grupių siūloma neskatinti dalyvauti solidarioje sistemoje. Siūloma įmokas skaičiuoti ne nuo minimalios mėnesinės algos, bet nuo gaunamų pajamų. Tuo labiau kad tai pačių deklaruojamos pajamos. Aišku, kad žmonės dažniausiai, jeigu gali parodyti nulį, tai jie ir parodo ir negauna draudimo“, – teigė parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Sysas taip pat pasigedo „aiškumo dėl antros pensijų pakopos“ likimo.

„Žinome, kad dalyvauja labai nedidelė dalis, palyginti su įsiregistravusiais pensiniuose fonduose – virš milijono. Patys moka įmokas virš 450 tūkst. žmonių, už kitus iš dalies moka valstybė, kiti iš viso dingę. Ir „Sodra“ iš einamųjų įmokų skiria 174 mln. eurų ateičiai. Aišku, galime įvairiai matyti tą ateitį, prognozuoti pliusas ar minusas iš to, bet pats laikas duoti atsakymą, ką mes toliau darome, kaip mes remiame ar neremiame ir kodėl tie 174 mln. imami iš einamųjų įmokų, tai yra gaunamų pajamų, iš pensinio draudimo, iš kitų draudimų ir dedami į ateitį“, – priekaištavo A. Sysas.

REKLAMA

73 proc. „Sodros“ išlaidų kitąmet tradiciškai teks pensijoms – 2,939 mlrd. eurų, arba 12 proc. daugiau nei šiemet. Vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, bus 331,75 euro - 40,68 euro (14 proc.) didesnė nei šiemet.

Į pensijų fondus „Sodra “ kitąmet ketina pervesti 189,477 mln. eurų (4,7 proc. visų išlaidų) – 9 proc. daugiau nei numatoma šiemet.

„Sodros“ pajamos 2018 metais turėtų siekti 4,252 mlrd. eurų (9,2 proc. daugiau negu šiemet), išlaidos – 4,012 mlrd. eurų (7,4 proc.), biudžeto perviršis – 240,486 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų