REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokyklose vaikai kenčia ne tik nuo patyčių. Dėl mokslo krūvio, jie patiria ir didžiulę įtampą, stresą. Ir nors psichologinė pagalba jiems tampa kuo labiau reikalingesnė, ji – vis mažiau prieinama. Šalyje katastrofiškai trūksta psichologų. Šių specialistų poreikis jaučiamas ir ikimokyklinėse įstaigose.

Mokyklose vaikai kenčia ne tik nuo patyčių. Dėl mokslo krūvio, jie patiria ir didžiulę įtampą, stresą. Ir nors psichologinė pagalba jiems tampa kuo labiau reikalingesnė, ji – vis mažiau prieinama. Šalyje katastrofiškai trūksta psichologų. Šių specialistų poreikis jaučiamas ir ikimokyklinėse įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę šalį sudrebino įvykis, kuomet Klaipėdoje dvylikametis į mokyklą atsinešė revolverį. 2005 metais gimusio mokinio kuprinėje rastas 9 mm kalibro galimai dujinis revolveris „ME 38 Compact“ be identifikacinio numerio ir šovinių.

REKLAMA

Psichologų pareigoms užimti nėra kandidatų

Šiuolaikinėje mokykloje pasitaiko įvairiausių situacijų. Pedagogai neslepia, kad vis dažniau pasitaiko ir atvejų, kuomet sudėtingu elgesiu moksleiviai kelia įtampą ne tik savo bendraklasiams, bet ir visai mokyklos bendruomenei. Vis daugiau vaikų kenčia didžiulę įtampą bei stresą ir dėl nuolat augančio mokslo krūvio. Tačiau ne visose mokyklose vaikams yra galimybė padėti.

„Mūsų mokykloje nebėra psichologo. Dvejus metus dirbo mergina atvykusi iš Kauno, tačiau ištekėjo ir grįžo atgal. Tad dabar labai sunku be šio specialisto, iškyla daug klausimų. Ieškome psichologo, tačiau kandidatų nėra,“ - aiškino Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijos direktorė Gražina Skarienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gimnazijos direktorė teigė, kad ne tik vaikų tėvai savo atžaloms ieško psichologės pagalbos, bet ir patys moksleiviai jos kreipiasi. Tačiau kol mokykloje šio specialisto nėra, jiems tenka konsultacijos ieškoti kitur.

„Skuodo psichologinėj pedagoginėj tarnyboj yra psichologas, tačiau mums paslaugų neteikia, nes važinėja po kaimo mokyklas. Tad girdėjau, kad susidūrę su sunkumais, mūsų moksleiviai pagalbos kreipiasi į Skuodo bendruomenės namus, ten berods puse etato dirba psichologas. Tad su juo nemokamai konsultuotis galima po darbo. Dėl psichologinės pagalbos į mus mokykloje kreipiasi tik vienas kitas. Tačiau mes matome didelį jo poreikį, tik gaila, kad Skuode toks specialistas – deficitas,“ - portalui pasakojo G. Skarienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne ką geresnė situacija ir kituose šalies miestuose. Štai Panevėžio miesto savivaldybėje yra net 15 laisvų psichologų etatų. Esą problema ta, kad baigusių bakalauro studijas psichologų yra, bet jie gali dirbti tik asistentais, o tikrųjų psichologų, baigusių magistro studijas, nėra.

Psichologų trūksta ir darželiuose

Anot Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos direktorės Ulijanos Petraitienės, jeigu mokyloje nėra psichologų, galimai pažeidžiamos mokinių teisės.

„Jeigu tarnyba atlikusi vertinimą, vaikui rekomenduoja psichologo pagalbą, o šio specialisto mokykloje nėra – tai ji pažeidžia vaiko teises,“ - tvirtina U. Petraitienė ir sako, kad psichologų trūkumas jaučiamas ir ikimokyklinėse ugdymo įstaigose.

REKLAMA

„Mes kaip tarnyba matome, jog psichologų itin reikia ikimokyklinėse įstaigose. Tad nuo Naujųjų metų uostamiestyje pradės dirbti 5 specialistai. Tačiau yra savivaldybių kur darželiuose psichologų nėra, o poreikis jų yra. Juk vis labiau kalbame apie invazinį ugdymą. Tad ypatingai psichologo pagalbos reikia tose grupėse, kurias lanko specialiųjų poreikių turintys mažamečiai. Visų pirma, tai darbas su vaikais, auklėtojais, tėvais,“ - kalbėjo U. Petraitienė.

Psichologas mokykloje be konsultacijų, atlieka ir prevencinę funkciją. Gilinasi į mokyklos psichologinę atmosferą, atlieka tyrimus dėl priklausomybių mokykloje arba siekia išsiaiškinti, kokia yra patyčių situacija.

REKLAMA

„Psichologas yra tas žmogus, kuris padeda bendruomenei sveikai gyventi. Mes neatsitiktinai kalbam, kad mokykla pirmoji pamato ir vertina vaiką. Psichologinės pagalbos prireikia nebūtinai specialiuosius poreikius turintiems vaikams, bet ir išgyvenantiems netektį, patyčias. Pagalbos reikia ir itin gabiems vaikams, dėl, pavyzdžiui, perdegimo sindromo. Labai svarbus ir emocinio atsparumo ugdymas,“ - kalbėjo U. Petraitienė.

Vienam specialistui - milžiniškas darbo krūvis

Tačiau vidutiniškai, vienoje Lietuvos mokykloje mokosi apie 700 vaikų, o joje dirba apie 60 pedagogų ir dažniausiai 1 arba nė vieno psichologo. Nė neabejojama, jog vienam specialistui susitvarkyti su numatytu darbo krūviu – sudėtinga. Skaičiuojama, jog tiesioginiam kontaktui, tai yra konsultacijoms su vaikais, tėvais ar mokytojais, psichologui mokykloje lieka vos 20 darbo valandų. Tad didesnio miesto mokyklai, turinčiai daug mokinių, tai išties per mažai.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai psichologo pareigas mažesnėse mokyklose manoma, kad atlieka socialinis pedagogas. Tačiau šie specialistai turi tik minimalių psichologinių žinių ir neturi psichologo išsilavinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų