REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Liudmilos nuotrauka iš Zarasų

Kol kas žiema į mūsų šalį dar neskuba, bet jos ženklus galėsime pamatyti jau greitai. Kitą savaitę, kai kurie Lietuvos gyventojai išvys krintantį sniegą, kitiems teks tik šlapdriba.

20

Kol kas žiema į mūsų šalį dar neskuba, bet jos ženklus galėsime pamatyti jau greitai. Kitą savaitę, kai kurie Lietuvos gyventojai išvys krintantį sniegą, kitiems teks tik šlapdriba.

REKLAMA

Vis vėluojanti pastovi sniego danga Lietuvoje jau tapo tendencija. Ji ima formuotis tik po Kalėdų.

Savaitgalį tikrai nesnigs

Savaitgalis Lietuvoje bus gana šiltas ir lietingas.

„Visą savaitgalį Lietuvoje vyraus žemo slėgio sritis, o oras keliaus iš pietų, todėl bus gana šilta – iki 6 – 8 laipsnių, tai lapkričio pabaigai yra gana daug. Taip pat visą savaitgalį kartkartėmis palis. Tai nereiškia, kad pils ištisai, bet to lietaus bus. Tai reiškia, kad klaipėdiečiams ir toliau nebus lengva“, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija.

Kitą savaitę gali pasnigti

Kitą savaitę mūsų orus taip pat lems ciklonas, bet oras keliaus jau ne iš pietų, kaip savaitgalį, o iš vakarų, todėl bus vėsiau. Naktimis gali pasirodyti lengvas šaltukas siekiantis 1 – 2 laipsnius šalčio. Dienomis bus 0 – 2 laipsniai šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Numatomi ir krituliai, tiek dienomis, tiek naktimis. Tai bus šlapdriba ir sniegas, todėl kai kuriose vietose tikrai pamatysime žiemiškų vaizdų. Žinoma, miestuose sniegui išlikti yra žymiai sunkiau, nes mieste – šilčiau, nei kaime. Automobiliai, šildymo sistemos, žmonių kiekis, visa tai, didina miesto temperatūrą.

REKLAMA

„Kitą savaitę kai kurių rajonų gyventojai gali pamatyti žemę nuklojusį sniegą, žinoma, jis ilgai nesilaikys“, – sakė sinoptikas Naglis Šulija.

Daugiausia sniego iškrenta Žemaitijoje

Daugiausia kritulių Lietuvoje pasirodo Žemaičių aukštumos teritorijoje, kuri apima Skuodą, Telšius, Plungę, Rietavą bei kitus greta esančius miestelius.

„Stebėdami daugiametį Lietuvos klimato vidurkį, galime išskirti, kad ten, kur vyrauja aukštumos – iškrenta daugiau kritulių ir sniego. Tokios vietos yra virš žemaičių aukštumos“, – minėjo VU klimatologijos katedros specialiste Lauryna Šidlauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip, nei virš Žemaičių aukštumos, rajonuose, kuriuose vyrauja lygumos sniego yra mažiau.

„Mažiau sniego yra pajūryje ir vidurio Lietuvos link. Kaip minėjau, kritulių visada yra daugiau ten, kur vyrauja nelygus žemės paviršius. Jei vietovėse daugiau, ar kalvų, ar kalnų, tuo įvairių kritulių ten daugiau, tiek sniego, tiek lietaus“, – pridūrė L. Šidlauskaitė.

Sniego danga formuojasi po Kalėdų

Dažniausiai storesnio sniego danga Lietuvą uždengia per Kalėdas, tačiau tai gali nutikti ir ankščiau. Didesnės sniego dangos susidarymui reikalingas bent dešimt parų trunkantis sniegas. Tokie bruožai sniegui dažniausiai priskiriam tik gruodžio mėnesį, antroje jo pusėje, nes besibaigiančio rudens ir be prasidedančios žiemos laikotarpis yra labai nepastovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų