REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Spurgos ir kava (nuotr. 123rf.com)

Pasaulyje daug skanaus maisto, tačiau rinkdamiesi patiekalus turėtume pasidomėti, kokia yra jo sudėtis. Idealiausia būtų, jei lėkštėje atsidurtų neriebūs baltymai, vaisiai ir daržovės bei viso grūdo gaminiai.

9

Pasaulyje daug skanaus maisto, tačiau rinkdamiesi patiekalus turėtume pasidomėti, kokia yra jo sudėtis. Idealiausia būtų, jei lėkštėje atsidurtų neriebūs baltymai, vaisiai ir daržovės bei viso grūdo gaminiai.

REKLAMA

Kartais būna sunku laikytis gerai subalansuotos mitybos, ypač kai ant kiekvieno kampo galima išvysti greito maisto užkandines, be to, po sunkios darbo dienos neretai nesinori gaminti sveikų patiekalų, todėl imame ir užsisakome picą į namus.

Pats metas pasirūpinti savimi ir pradėti maitintis kuo sveikiau. Čia pateikiami maisto produktai, kurių reikėtų vengti bet kokiais įmanomais būdais.

Vaisių sultys

Nors tai yra gėrimas, jį vis tiek būtina įtraukti į šį sąrašą. Nors daugeliui sultys atrodo sveikos, jei iš tikrųjų perskaitytumėte ant sulčių pakelio esančią apie maistinę vertę bylojančią etiketę, sužinotumėte, jog daugelis sulčių nėra grynos.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiąja jų sudėties dalį užima vanduo ir cukrus, be to, nemažoje jų dalyje aptinkama ir fruktozės sirupo, kuris padidina nutukimo riziką ir prisideda prie 2 tipo diabeto. Jei jums būtina išgerti stiklinę sulčių, rinkitės tikras ir iš 100% vaisių pagamintas, kuriose nėra jokių priemaišų. Sveikiausia gerti granatų, apelsinų, vyšnių ar mėlynių sultis.

REKLAMA

Spurgos

Tai paprasčiausia aliejuje kepta tešla, dėl to aišku, jog šis gaminys nėra sveikas. Nors jos labai skanios, spurgose gausu cukraus ir prisotintų riebalų.

Vienoje glaistu apipiltoje spurgoje yra net 14 gr riebalų, be to, jos energinė vertė – 260 kcal, ir tai tik pati paprasčiausia spurga, tačiau užkandžiaujant dar daugiau šokolado, pabarstų, priedų turinčiomis spurgomis, kalorijų skaičius gali prilygti didžiausiam ir riebiausiam patiekalui. Nors to sakyti nesinori, bet, norėdami pasirūpinti savimi, venkite šio gardaus gaminio.

Riestainiai

Nors riestainis nėra kepamas aliejuje, liūdna tiesa slepiasi kur kas giliau. Riestainiai yra tikra angliavandenių ir kalorijų bomba. Daugelis įprasto dydžio riestainių nėra pagaminti iš pilno grūdo miltų, o jų kalorijų kiekis siekia net 400.

REKLAMA
REKLAMA

Iš baltų miltų pagaminti gardėsiai nesuteiks pakankamai skaidulų, kad jos be jokio vargo nukeliautų virškinamuoju traktu.

Jei jau labai norite šio gaminio, vadovaukitės šiuo paprastu triuku – perpjaukite riestainį pusiau ir išskobkite jo vidų. Taip suvartosite mažiau angliavandenių, tačiau vis tiek galėsite pasimėgauti šiuo skaniu gaminiu.

Gruzdintos bulvytės

Aliejuje keptos bulvės yra be galo skanu. Šis traškus patiekalas, apibertas druska ir padažytas į pomidorų padažą yra daugelio mėgstamas užkandis, tačiau reikėtų atminti, kad jame labai daug mūsų organizmams kenkiančių druskų, blogųjų riebalų ir kalorijų, be to jei valgote gruzdintas bulvytes taip, kaip tai daro anglai – padažydami jas į majonezą – suvartojamas kalorijų kiekis tik dar labiau padidėja, ima kimštis arterijos, o pomidorų padažas yra ne ką geresnis pakaitalas, nes didžiąją dalį jo sudėties sudaro cukrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors restorane užsisakyti garuose virtų daržovių atrodo lyg didžiausia kančia, jas rinkdamiesi vietoj gruzdintų bulvyčių sau labai padėsite.

Greitasis maistas

Visame pasaulyje garsėjantis greitas maistas kupinas kalorijų, prisotintų riebalų ir konservantų. Tokiame maiste mažai skaidulų, beveik neaptinkama jokių vitaminų, todėl naudos iš jo – jokios.

Problema slypi tame, jog įvairios įmonės pritraukti kuo daugiau klientų bando atidarydamos vis daugiau greito maisto restoranų, kur maistą įsigyti galima neišlipus iš automobilio.

Visiškai atsisakę greito maisto pastebėsite, jog jaučiatės geriau, turite daugiau energijos, be to, pailgės jūsų gyvenimo trukmė.

REKLAMA

Bulvių traškučiai

Bulvių traškučiai niekuo per daug nesiskiria nuo gruzdintų bulvyčių. Tai ta pati bulvė, tik jos paruošimo būdas yra kitoks. Bulvių traškučiai savo sudėtyje turi druskos, riebalų ir konservantų.

Geriau jau patys savo namuose pasikepkite avinžirnių ar daržovių traškučių. Ant kepimo skardos sudėkite supjaustytas daržoves, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir jūros druska, ir kepkite tol, kol traškučiai šiek tiek apskrus.

Konservuotos sriubos

Tai tas pats, kas valgyti gryną druską, nes tokiame gaminyje jos yra be galo daug. Net jei neturite bėdų su kraujospūdžiu, jei kasdien valgysite konservuotas sriubas ateityje jų tikrai turėsite.

REKLAMA

Atsisakykite šio itin pavojingo patiekalo ir patys virkite sriubą didesnėmis porcijomis, kad visuomet jos turėtumėte.

Įvairių skonių jogurtas

Atrodo, jog jogurtas yra tikrai sveikas užkandis, nes jame yra kalcio, sveikųjų probiotikų, padedančių virškinimui, ir baltymų.

Viskas teisinga, tačiau sau naudos atnešite tik tada, jei rinksitės beskonius jogurtus, pavyzdžiui, graikišką. Jei nepatinka jo skonis, įsipjaustykite vaisių ar pagardinkite jį riešutais, medumi.

Užkandžių batonėliai

Ir vėl kalbėsime apie konservantus. Nereikia nė minėti, kad daugelis maisto parduotuvėse esančių užkandžių batonėlių savo sudėtyje turi genetiškai modifikuotų ingredientų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį gaminį vartoti labai patogu, jis skanus, tačiau taip pat nesudėtinga suvalgyti ir obuolį, apelsiną ar bananą. Jei norite dar labiau palengvinti sau gyvenimą, iš vakaro supjaustykite šiuos vaisius ir sudėkite juos į indelį, kad skubėdami į darbą turėtumėte kuo užkandžiauti. Tai daug geriau, nei užkandžių batonėliai.

Šoninė

Šiam skaniam patiekalui daugiausia bėdų pridaro jo sudėtyje esantys prisotinti riebalai ir nitratai. Jei vis tiek norite šoninės, rinkitės kalakutieną. Ji puikiai tiks vartoti su sumuštiniais ar užbarstyti ant salotų.

Dešrelės

Kaip ir šoninė, dešrelės savo sudėtyje turi daug nitratų, kurie naudojami kaip maisto konservantai, ir prisotintų riebalų, sukeliančių vėžį. Jei prekybos centruose nerandate iš 100% mėsos pagamintų dešrelių, geriau jau išvis nepirkite jokių, nei savo sveikatą gadinkite tokiu prastu maistu.

REKLAMA

Pica

Prieš kalbant apie picą reikėtų perspėti, kad ne visos jos yra blogos. Jei pasigaminate picą patys, jos papločiui naudojate pilno grūdo miltus, pagardinate neriebiu sūriu ir pačių gamintu pomidoru padažu bei daržovėmis, tokią picą galite valgyti nors ir kasdien.

Problema ta, kad daugelis žmonių šaldytą picą ar picerijoje ruoštą itališką patiekalą vartoja per daug dažnai ir nejaučia saiko. Per daug riebalų, virškinimui per sunki mėsa, sviestas ant plutelės sukuria didžiulę kalorijų bombą.

Šokoladiniai batonėliai

Kartais užsinori suvalgyti kokį šokoladinį batonėlį. Be to, kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje jie sudėti labai patogioje vietoje – prie pat kasos, todėl paskutinę minutę priimtas sprendimas itin kenkia mūsų sveikatai. O dar tas šokoladas, karamelė bei riešutai...

REKLAMA

Tai viena pagrindinių riebalų bombų, kuri tik ir tukina šalį. Kad patenkintumėte savo šokolado troškimą, geriau suvalgykite gabalėlį kokybiško tamsaus šokolado, kurio sudėtyje yra nemažiau nei 60% kakavos.

Apdirbtas sūris

Kas iš tikro slepiasi gabalėlyje sumuštiniams skirto fermentinio sūrio? Ten aptinkama įvairių emulsiklių, daržovių aliejaus ir maistinių dažų. Kaip kitaip jis įgautų tokią ryškią oranžinę spalvą?

Jei kada nors matėte, kaip fermoje gaminamas sūris, jo natūrali spalva tikrai nėra tokia ryški. Niekada nebepirkite ir nebevartokite šio „plastikinio“ sūrio. Mėgaukitės tikrais gaminiais, ruoštais pieno ūkiuose.

Saldūs sausi pusryčiai

Šio patiekalo atsisakyti itin sudėtinga, ypač jei esate jų gerbėjas. Jei negalite gyventi be sausų pusryčių dribsnių, rinkitės tuos, kuriuose yra ne daugiau nei 10 g cukraus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų