REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parduotuvėse gausu maisto produktų, kurie savo gražiais spalvingais piešiniais dirgina vaikų receptorius, tad mažieji ima zirsti ir prašyti tėvų juos nupirkti. 

Parduotuvėse gausu maisto produktų, kurie savo gražiais spalvingais piešiniais dirgina vaikų receptorius, tad mažieji ima zirsti ir prašyti tėvų juos nupirkti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Peržvelgus maisto produktus, kurie yra išmarginti beždžionių, mašinėlių, animacinių herojų portretais, pastebėsime, kad tai vaiko sveikatai nepalankūs maisto produktai, sueliantys įvairias virškinimo bei kitas problemas, įsitikinę sveikatos specialistai. 

REKLAMA

Vaikai turi valgyti įvairų ir tinkamai parinktą maistą. Normaliai vaiko fizinei ir protinei raidai yra pavojinga ne tik maisto stoka, dėl kurios dažniausiai nerimauja tėvai, bet ir perteklius.

Prie saldumynų priprantama

„Varškės sūreliuose, varškės desertuose, jogurto gėrimuose, pieno gėrimuose gausu cukraus, kvapiųjų medžiagų, saldiklių. Jei vaikas per dieną suvalgys daug varškės sūrelių, jos desertų, kurie yra koncentruoto baltymo šaltiniai, tai bus nemažas išbandymas vaiko inkstams ir kepenims bei paskatins „rėmens“ problemos atsiradimą. Nors augančio ir aktyvaus vaiko organizmui cukrus reikalingas, tačiau didžioji dalis gaunami su maistu angliavandenių turi būti sudėtiniai,“ - pasakojo dietistė Rūta Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo daugiau saldumynų valgai, tuo labiau jų norisi. Taip yra todėl, kad atsiranda fizinis ir emocinis pripratimas.

„Nuolatinis cukrų vartojimas gali sukelti hiperaktyvumą, virškinimo sistemos sutrikimus, sutrikdyti miego kokybę. Džnas jo vartojimas gali sukelti vitaminų, mineralinių medžiagų disbalansą organizme. Žinoma, smaližiui gerokai padidėja dantų ėduonies problema. Vaikas, kuris suvartoja daugiau cukrus nei rekomenduojama, dažnai yra išrankus valgytojas. Toks vaikas neretai nori valgyti tik greitą maistą, nes šis dirgina kur kas stipriau skonio receptorius, nei troškintos morkos su kalakutiena,“ - teigė R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak dietistės, 4–6 metų vaikams rekomenduojama cukraus paros dozė yra 19 g, arba 4 arbatiniai šaukšteliai. 7–10 metų vaikams cukraus paros dozė – 24 g (6 arbatiniai šaukšteliai). Vyresniems nei 11 metų vaikams ir suaugusiesiems cukraus kiekis neturėtų viršyti 30 g (7 arbatinių šaukštelių). Didžiausia problema įvardijama ta, kad vaikų maisto racione yra per daug saldintų produktų. Apie 30 procentų cukraus kiekio vaikai gauna gerdami saldintus, gazuotus gėrimus, vaisvandenius, sultis.

„Jei skaitydami etiketę matote užrašą be cukraus (free sugar) nereikėtų aklai tuo tikėti. Tai reikia patikrinti. Jei randate nors vieną žodį su galūnę –ozė, -olis. Tai reiškia, kad gaminyje yra cukrų, natūralių arba sintetinių. Nors fruktozė yra vaisių cukrus, tačiau šia cukraus rūšimi nereikėtų piktnaudžiauti taip pat kaip ir kitais cukrais. Manoma, jog dirbtiniai cukraus pakaitalai (ksilitolis, sorbitolis, manitolis, laktitolis, izomaltuliozė, eritritolis, polidekstrozė ir kt.) nesukelia dantų ėduonies. Tačiau ir jais nereikėtų piktnaudžiauti, nes gali atsirasti virškinimo, hormoninės sistemos sutrikimų,“ - sakė R. Symenaitė.

REKLAMA

Sausi pusryčiai tolygūs bulvių traškučiams

Vaikų ypač mėgiami sausi pusryčiai – menkavertis maistas. Anot dietistės, juos netgi galima prilyginti bulvių traškučiams, nes aptinkama kenksmingų medžiagų. Nuolatos valgančiam sausus pusryčius vaikui gali pasireikšti ryški alerginė reakcija.

„Vaiko mityboje neturi būti rūkytų, sūdytų, konservuotų, vytintų mėsos ir žuvies gaminių, mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių, subproduktų ir jų gaminių, džiūvėsiuose, miltuose apvoliotų keptų mėsos patiekalų, paštetų, daug cukraus turinčių pieno produktų, taip pat kaip ir daug druskos (daugiau nei 1,7 g/100 g) turinčių pieno ir virtos mėsos produktų, bulvių, kukurūzų ar kitų traškučių, riebaluose virtų, skrudintų ar spragintų gaminių, saldžių gėrimų, kompotų, saldintų arbatų, gazuotų, energetinių, pagamintų iš kavamedžio pupelių gėrimų, kisieliaus. Taip pat ir maisto kuriame yra: saldikliai, dažikliai, skonio ir kvapo stiprikliai, konservantai, “iš dalies hidrinti” ar “visiškai hidrinti riebalai”. Nerekomenduojami ir džiovinti vaisiai su cukrumi, sultinių, padažų koncentratai, kramtomoji guma,“ - vadijo R. Symenaitė.

REKLAMA

Ypač vaiko sveikatai kenksmingi riebaluose virti bulvių traškučiai ir taip mėgiamos bulvytės “fri”. Nesveiku produktu laikomi ir vaikų dievinami ledai, kurie yra riebūs ir gaminami naudojant riebalų mišinius.

Pasak dietistės, gruzdintuose maisto produktuose aptinkama kancerogeninių ir genotoksiškų medžiagų. Jų su maistu galime gauti, jei valgome skrudintus ir mikrobangų krosnelėje gamintus produktus: bulvių traškučius, gruzdintas bulvytes, duoną, sausainius, traškias kukurūzų lazdeles, kukurūzų dribsnius, saususi dribsnius, biskvitus, tirpią kavą, stipriai skrudintas kavos pupeles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaiko mityba lemia vėlesnę jo sveikatą

„Nors jei atrodo tai neaktualu kalbant apie vaikų mitybą, prisiminkime, kad vaiko sveikatos būklė turi įtakos nulemti jo sveikatą vyresniame amžiuje, po daugelio metų. Todėl labai svarbu kuo yra maitinamas vaikas šiandien. Maisto produktuose, kurie yra skirti vaikams, neturi būti E priedų, ypač E 129, E 133, E 110, E102, E 200 ir kitų,“ - įspėjo R. Symenaitė.

Maisto priedai ne visada sukelia alergiją, bet gali sukelti ir netoleravimą, kuris gali pasireikšti galvos, virškinimo sistemos skausmais, odos bėrimu. Konservantai neigiamai veikia virškino traktą, mažina gerųjų bakterijų kiekį. Šios yra būtinos darniai virškinimo sistemos veiklai, maisto šalinimui bei yra siejamos su imuninės sistemos sirpinimu.

REKLAMA

Įvairūs perdirbtos mėsos gaminiai vaikų mityboje nevartoti, nes turi daug maisto priedų bei druskos (NaCh).

„Vaikų, ypač iki 3 metų inkstai negeba greitai išskirti didesnio natrio ir chlorido kiekio. Taip pat mėsos gaminiuose, tokiose kaip dešrelės, yra skonio stipriklio (E621), kuris skatina apetitą. Todėl tokių dešrelių vaikas gali suvalgyti nemažai ir nepajusti sotumo, arba pavalgęs už keleto minučių ieškoti kito maisto. Neretai dešrelėse natūrali būna tik plėvele, o ne mėsos masė. Vaikams duodamos dešrelės turi būti tik aukščiausios rūšies, neturi būti nurodyta „mechaniškai atskirta mėsa“, be skonio ir kvapo stipriklių,“ - teigė R. Symenaitė.

REKLAMA

Pakuotės dažnai apgaulingos

Dažnai vaikams prie dešrelių duodamas ir pomidorų padažas. Šis, anot dietistės, nėra blogas dalykas, jei išsirenkame jį tinkamą. Dažniausiai siūlomi parduotuvėse pomidorų padažai yra kaloringi, prisotinti skonių stipriklių, maisto priedų, kurie gali būti alergijos priežastis. Pomidorų padažas taip pat gali dirginti skrandį, skatina skirtis rūgštims.

Dietistė pataria ir neapsigauti perkant produktus, anot kurių nurodyta „skirta vaikams“.

„Jei ant pakuotės parašyta „skirta vaikams“ tai visiškai nereiškia, kad šiam produktui buvo taikomi kiti reikalavimai ir jis yra saugesnis nei produktas, skirtas suaugusiam žmogui. Vaikams nuo 3 metų perkami maisto produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto. Svarbiausia perkant maistą vaikui atkreipti dėmesį į tai, kad maisto produktas nebūtų rafinuotas, perdirbtas. Rinktis ne uogienę, džemą, o šviežias, šaldytas uogas, ne dešreles, o gryną mėsą ar grynos mėsos dešreles, ne varškės sūrelius, o varškę ir ją pagardinti uogomis,“ - patarė R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų