REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasos vėžys – viena pavojingiausių vėžio formų. Nepaisant to, jog jai gydyti yra taikomi įvairūs metodai bei pačios naujausios technologijos, tie, kuriems ši liga aptikta dar ankstyvose stadijose, išgyventi 5 metus yra tik 8%, o tie, kuriems kasos vėžys diagnozuojamas jam jau išplitus, ši tikimybė sumažėja iki 3%.

Kasos vėžys – viena pavojingiausių vėžio formų. Nepaisant to, jog jai gydyti yra taikomi įvairūs metodai bei pačios naujausios technologijos, tie, kuriems ši liga aptikta dar ankstyvose stadijose, išgyventi 5 metus yra tik 8%, o tie, kuriems kasos vėžys diagnozuojamas jam jau išplitus, ši tikimybė sumažėja iki 3%.

REKLAMA

Šią vėžio rūšį sunku diagnozuoti, o ir simptomai, pranešantis, kad kasos vėžys pradeda užkariauti organizmą, beveik nepastebimi.

Kas tas kasos vėžys?

Kaip ir kitos šios ligos rūšys, šia susergama kai normalios ląstelės pradeda mutuoti ir nebeatlieka savo funkcijų. Jos pradeda nesustabdomai daugintis, iš kūno pasisavina visas naudingas medžiagas ir deguonį, veikia atskirai nuo visų ląstelių bei nereaguoja į įprastus organizmo mechanizmus, kuriais palaikoma normali žmogaus sveikatos būklė.

Padidėjus vėžinių ląstelių skaičiui, susiformuoja augliai, galiausiai išplintantys į kitus organus. Kasos vėžio augliui pakankamai padidėjus, jis ima kenkti kitų organų veiklai, atsiranda virškinimo problemų, kadangi skrandis pradeda gaminti per daug rūgšties, taip pat kenčia kepenys ir tulžis.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi kasos vėžį diagnozuoti sudėtinga, yra pravartu žinoti jo simptomus, kad galėtumėte anksti pastebėti šią ligą. Atminkite, kad norint turėti sveiką kūną, svarbu yra ne tik sportuoti bei sveikai maitintis, bet ir atkreipti dėmesį į kasdien organizmo jums siunčiamus signalus.

REKLAMA

Jei patiriate vieną iš toliau pateiktų simptomų, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Gelta

Vienas iš bene ryškiausių kasos vėžio simptomų – gelta, nuo kurios pageltonuoja žmogaus akys ir oda. Pasak Amerikos vėžio asociacijos, beveik visi kasos vėžio atvejai nustatyti pastebėjus, jog žmogus serga gelta. Pastaroji diagnozuojama tuomet, kai atsiranda per didelis bilirubino, medžiagos, gaminamos kepenyse, kiekis.

Dažniausiai ją išskiria tulžis, tačiau kai jos kanalai užblokuojami, ši medžiaga kaupiasi kūne, dėl ko pasikeičia odos ir akių spalva.

Kasa randasi labai arti kepenų ir tulžies, tad jei kasoje susikaupia pakankamas kiekis vėžinių ląstelių, kurios tampa augliu, jis spaudžia tulžį ir užblokuoja jos kanalus. Nuo auglio vietos priklausys, kiek laiko prireiks, kad pasirodytų pirmieji simptomai.

REKLAMA
REKLAMA

Tamsios spalvos šlapimas

Kitas dažnas šios ligos požymis – tamsios spalvos šlapimas, kuris taip pat priklauso nuo bilirubino sankaupų organizme. Padidėjus šios medžiagos kraujyje kiekiui, šlapimas tampa tamsiai rudas. Jei taip nutiko ir jums, būtina kreiptis į gydytoją, kuris suras šios problemos priežastį.

Padidėjęs riebalų kiekis išmatose

Apie tai kalbėti gal šiek tiek nepatogu, tačiau nedidelis kiekis riebalų išmatose yra dar vienas kasos vėžio požymis. Taip nutinka dėl auglio užblokuotų tulžies kanalų, dėl ko nesuvirškinti riebalai yra pašalinami kartu su išmatomis.

Pakitusi išmatų spalva

Ne tik konsistencija, bet ir spalva gali byloti apie kasos vėžį. Kadangi bilirubinas dažniausiai pašalinamas kartu su išmatomis, kuris ir padaro jas rudos spalvos, pastarosios gali tapti pilkos ar šviesiai rudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niežtinti oda

Jei pastebėjote, jog oda tapo geltono atspalvio, ją ėmė niežėti, metas vizitui pas gydytoją. Tai taipogi nutinka dėl bilirubino sankaupų organizme. Nors anksčiau aptartos medžiagos padidėjusį kiekį lemia ne tik kasos vėžys, šio ženklo nereikėtų ignoruoti.

Pilvo skausmas

Dar vienas dažnas šios rimtos ligos požymis – skausmas pilvo srityje. Taip nutinka dėl to, jog kūne augantis vėžys pradeda spausti kitus organus, taip pat ir skrandį. Nors šis skausmas primena įprastą ir nepavojingu laikomą pilvo skausmą, jei jis nepraeina, reikėtų kreiptis į medikus.

Nugaros skausmas

Kai vėžys užsimezga kasos uodegoje, jis gali spausti organus supančius nervus, dėl ko ims skaudėti apatinę nugaros dalį. Skausmas gali būti arba labai silpnas, arba aštrus ir tęstis kelias savaites ar mėnesius. Taip pat gali būti, jog atsigulus tam tikra poza, skausmas sumažėja. Taip nutinka dėl to, jog auglys patraukiamas toliau nuo nervų.

REKLAMA

Dingo apetitas ir krenta svoris

Kasa virškinimo sistemoje atlieka didžiulį vaidmenį. Ji išskiria fermentus, kurie reikalingi norint tinkamai suvirškinti maistą ir pasisavinti visas reikalingas maistines medžiagas. Jei kasa veikia netinkamai, gali sumažėti apetitas ir imti kristi svoris. Jei pastebėjote, jog be jokios priežasties ėmėte lieknėti, tačiau vis dar valgote riebius ledus ir nesilankote sporto salėje, būtų neprošal pasikonsultuoti su gydytoju.

Pykinimas ir vėmimas

Plintant kasos vėžiui, jis ima spausti kitus organus – skrandį, kepenis ir vidurius. Tampa sudėtingiau maistui iš skrandžio patekti į virškinamąjį traktą, suprastėja kepenų veikla, todėl žmogų ima pykinti, jis pradeda vemti.

REKLAMA

Sutrinka tulžies pūslės veikla

Jei kasos vėžys išsiplečia taip, kad užblokuoja tulžies pūslės latakus, tulžis nepatenka į vidurius. Tulžies pūslei persipildžius, viduje susidaro spaudimas, dėl ko pūslė ima pūstis. Dešinėje pusėje po šonkauliais atsiranda kieta masė, kuri kelia ne tik nepatogumo jausmą, bet ir skausmą.

Padidėja kepenys

Kasos vėžys skatina didėti ir kepenis, kadangi tulžis ir kiti susikaupę skysčiai kaupiasi už užblokuotų latakų ir venų. Kepenys padidėti gali ir dėl išplitusio vėžio. Įprastai tai, ar padidėjo šis organas, nustatyti galima paprastos gydytojo atliekamos paciento apžiūros metu. Štai kodėl svarbu reguliariai lankytis pas gydytojus ir tikrintis bendrą sveikatos būklę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kraujo krešuliai

Dažnas ir bene pirmas kasos vėžio simptomas – kojoje atsiradęs kraujo krešulys. Taip nutikus ima skaudėti koją, ji ištinsta, paraudonuoja ir yra šiltesnė nei įprastai. Kraujo krešuliai dažniausiai atsiranda vėlesnėse ligos stadijose, kai vėžys jau išplito į kitas kūno vietas.

Riebalinių audinių sutrikimai

Plintant kasos vėžiui ir apie tai nieko nežinant, po oda gali pradėti kauptis netolygūs riebaliniai audiniai. Taip nutinka pradėjus skirtis kasos fermentams, kurie įprastai naudojami riebalų virškinimui. Kai šis procesas yra sutrikdomas, riebalai kaupiasi po oda ir gan keistose vietose.

Diabetas

Nors tai vienas retesnių kasos vėžio simptomų, keletas sergančiųjų vėžiu gali taip pat susirgti ir diabetu. Taip nutinka todėl, jog kasa yra atsakinga už insulino gamybą, o kai sveikosios ląstelės yra pakeičiamos vėžinėmis, kasa nebegali atlikti šios savo funkcijos.

REKLAMA

Neuroendokrininiai navikai

Sergant kasos vėžiu, kartais gali išsivystyti neuroendokrininiai navikai. Tai gastriną gaminantys augliai. Gastrinas – hormonas, liepiantis skrandžiui gaminti daugiau rūgšties. Atsiradus neuroendokrininiams navikams, skrandis gali pradėti gaminti per daug rūgšties, dėl ko skrandyje atsiranda opos, vėliau ir vidinis kraujavimas.

Glukagonomos

Kadangi sergant kasos vėžiu apie tai praneša įvairūs simptomai, gydytojams gali būti sunku nustatyti, ar žmogų tikrai kankina vėžys ar kokia kita liga. Jei turite glukagonomos auglį, jis išskirs glukagoną, kuris padidins cukraus kiekį kraujyje ir imituos diabetą. Vienas ryškiausių šio auglio požymių – liežuvio ir lupų kampučių sudirginimas bei raudonas ir pūslėtas išbėrimas.

REKLAMA

Insulinomos auglys

Tikriausiai jau numanėte, jog šio tipo augliai gamina insuliną. Padidėjus šios medžiagos kiekiui organizme, jaučiatės silpnai, nesiorientuojate aplinkoje, padažnėja širdies ritmas ir imate gausiau prakaituoti. Sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje ir jūsų organizmui gaminant per daug insulino, gali stipriai komplikuotis jūsų būklė.

Somatostatinoma

Chemikalas somatostatinas padeda reguliuoti normalią hormonų veiklą. Kai ji sutrikusi, jus ima pykinti, viduriuojate, skauda pilvą, išsivysto gelta, tačiau daugelis šių simptomų atsiranda vėlesnėse ligos stadijose. Kai gydytojas pateikia šią diagnozę, tai dažniausiai reiškia, jog liga išplitusi į kitus organus, tokius kaip kepenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Metastazės simptomai

Kai kasos vėžio augliai išplinta į kitus organus, priklausomai nuo jų vietos, žmogus patiria dar daugiau negalavimų. Kadangi ankstyvos kasos vėžio stadijos nerodo jokių ženklų, ši liga pastebima tik jai išplitus, dėl ko tampa sunkiau pasveikti. Jei liga išplito į kepenis, jos ima netinkamai funkcionuoti, susergate gelta. Taip pat reikėtų atminti, kad kasos vėžys kartais pasiekia ir plaučius bei smegenis.

Rizikos faktoriai

Nors kasos vėžio atsiradimo priežastys nėra aiškios, žinoma, kad kai kurie žmogaus įpročiai ir genetiniai požymiai padidina susirgimo riziką. Genetiniai tyrimai gali padėti nustatyti ar paveldėjote jau mutavusius genus, kurie atsiranda vartojant alkoholį, rūkant ar turint viršsvorio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų