REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
 Moterų filmo festivalio „Šeršėliafam“ spaudos konferencija (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Šįryt Tarptautinis filmų festivalis „Šeršėliafam“ pakvietė į spaudos konferenciją, kurioje netrūko nei meilės kinui, nei diskusijų. Šiemet moterų festivalis kalba apie lyčių kaitą, stereotipus ir (ne)lygybės klausimus.

17

Šįryt Tarptautinis filmų festivalis „Šeršėliafam“ pakvietė į spaudos konferenciją, kurioje netrūko nei meilės kinui, nei diskusijų. Šiemet moterų festivalis kalba apie lyčių kaitą, stereotipus ir (ne)lygybės klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kino teatre „Pasaka“ pakviesti kultūros mylėtojai tarpusavyje dalijosi įkvepiančiomis istorijomis. Publika ir renginio organizatoriai palietė ir šiuo metu šalyje plačiai eskaluojamą temą apie seksualinį priekabiavimą.

REKLAMA

Kino teatro „Pasaka“ Vilniuje direktorė ir viena iš festivalio „Šeršėliafam“ organizatorė Andrė Balžekienė konferencijos metu pasakojo, kad ši iniciatyva laikui bėgant keitėsi.

„Šitas festivalis prasidėjo kaip vieta rodyti moterų režisierių filmus, nes pieš vienuolika metų moterų režisuojami filmai nebuvo rodomi kituose festivaliuose arba jų buvo rodoma per mažai, tačiau ši situacija yra ženkliai pasikeitusi ir pagerėjusi. Šiandien sakome, kad „Šeršėliafam“ yra erdvė kalbėtis. Kalbėtis apie tai, kas skiria moteris ir vyrus tiek kine, tiek kasdienybėje, tiek profesiniame gyvenime, tiek lyderystėje. Tai, kad šios erdvės ir abiejų pusių išklausymo bei susikalbėjimo reikia parodo ir pastarųjų dienų įvykiai apie seksualinį priekabiavimą tiek Holivude, tiek Lietuvoje“, - pasakojo A. Balžekienė.

REKLAMA
REKLAMA

Savo kolegei bei bendramintei pritarė ir už festivalio komunikaciją atsakinga Giedrė Vyšniauskaitė: „Pastarųjų dienų kontekste šis festivalis dar labiau įgauna prasmę. Viskas prasideda nuo mažų stereotipų, kurie išauga į rimtas problemas. Jos iškyla apibrėžiant moters vaidmenį visuomenėje: susimąstoma, kodėl ji turi būti silpnesnė nei vyras, kodėl ji turi būti pasyvi ir laukti pagalbos. Tai tik pradžia, kuomet mes imame kalbėti apie vyraujančias problemas. Šiemet festivalis tapo nedidukas, mes nedarome jokių konkursinių programų, tačiau filmus vienijantis branduolys yra stiprūs moterų personažai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad šis festivalis orientuotas į moteris, anot organizatorių, vyrai čia gali rasti įkvepiančių patarimų, idėjų ar net informacijos, kuri padėtų labiau suprasti moteris ir jų problemas.

Apie „Šeršėliafam“

„Šeršėliafam“ – daugiau nei kinas. Tai pokalbis su kinu. Pokalbis su savimi, pokalbis vieniems su kitais. Apie tai, kas svarbu, kas nutylima, kas įkvepia, skatina augti bei keistis“, - teigia organizatoriai.

„Metų kino moters“ rinkimais festivalis tradiciškai prisimins ir pagerbs ne visada į kamerų objektyvus patenkančias, „už kadro“ dirbančias kino moteris. Šiemet šios kategorijos nominantėmis tapo filmo „Stebuklas“ režisierė, scenarijaus autorė Eglė Vertelytė, filmo „Šventasis“ prodiuserė Marija Razgutė ir audiovizualiniame sektoriuje dirbanti Eva Brazdžionytė.

„Šeršėliafam“ festivalis vyks lapkričio 23-26 d.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų